Медия без
политическа реклама

ЦИК е обвинена, че пали нов скандал с машините

Този път той е свързан с твърдения за осигуряване на скъпа и неподходяща хартия за работата на устройствата

04 Ноем. 2023Обновена
Асоциация Прозрачност без граници

ЦИК бе обвинена за нов скандал, свързан с машините и местните избори - този път с твърдения за осигуряване на скъпа и неподходяща хартия за тяхната работа.

"ЦИК се оказаха ключов фактор на тези избори. След като опраскаха машините на първия тур (с неоценимата подкрепа на ДАНС), факт е пореден скандал - оказва се, че ЦИК не могат да доставят нужните ролки термохартия, за да работят коректно машините. Нещо повече - твърдението на ЦИК е, че такива ролки в България не се произвеждат. Ще разочаровам организаторите на поредната уйдурма в ЦИК - такива терморолки в България не само се произвеждат, произвеждат се през 2023 г., произвеждаха се и през 2003 г.", написа във Фейсбук депутатът Ивайло Мирчев.

"Тъй като съм имал досег с този бизнес знам, че има много български производители и вносители, които разполагат с модерни машини, с които могат да доставят в ЦИК всякакви видове, стига ЦИК да има доброто желание това да се случи, а не да прави всичко възможно да саботира изборния процес", добавя той.

Нови проблеми с машините за гласуване предрече Иван Тодоров - акционер в "Сиела", фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на устройствата.   "Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър.

По мнението на Мирчев, е необяснимо, че "ЦИК сменя доставчика на ролките и вместо да ги поръча на цена около 4 лв. за брой (конкуренцията в този бизнес е голяма и цените на различните производители са през няколко стотинки), ги поръчва за близо 14 лв. за брой. Разликата в цената е 3.5 пъти и можем само да предполагаме къде е попаднала тя".
"Тук вече не говорим просто за саботиране на изборния процес, но и за поръчка на термохартия на завишени цени. А авторитетът на ЦИК и мнозинството в него вече е на дъното, с нулево обществено доверие. Въпреки всичко - утре гласувайте, гласувайте с машина. А ако в ЦИК са решили да саботират работата на машините с неподходяща термохартия, ще си понесат отговорността", казва Мирчев.

В петък, по повод информациите, че хартията, с която трябва да се гласува на машините в неделя – 5 ноември, е нестандартна и може да повреди устройствата, председателката на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че казусът е от началото на годината. Законодателят е възложил на печатницата на БНБ доставката на тази хартия. От своя страна БНБ ползва печатница – подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да произведе ролките хартия с размера, поискан от фирмата, производител на машините – „Смартматик“.

От БНБ са отговорили в писмо до ЦИК, че е направена заявка за купуването на такава машина, защото тя не може да бъде намерена на склад, но тя нямало как да бъде доставена за местните избори на 29 октомври. Това налага да се използва ролка с друг размер, обясни Камелия Нейкова и гарантира, че това не е заплаха за работата на машините.

В позиция до медиите в събота, посветена на думите на Нейкова, от „Сиела Норма“ посочват, че до октомври 2022 г. именно "Сиела" е доставяла хартията за машините, която дотогава е отговаряла на спецификациите им. От там посочват още, че доставната цена е била и в пъти по-ниска от тази, на която в момента от ЦИК се сдобиват с ролките за машините. Компанията настоява, че е предупредила избирателната комисия за потенциалните проблеми, но от там не са предприели действия, въпреки проблемите.

В 5900 секции ще се гласува с машини

В събота устройствата бяха разпределени в секционните избирателни комисии в цялата страна, разказва БНТ.

397 машини пристигнаха във Варна малко след полунощ и бяха доставени в секциите в областта, по предварително определени маршрути от МВР. "Цяла нощ бяха охранявани от служители на полицията. Нямаше проблеми при транспортирането им и от сутринта започнахме да ги раздаваме. Отново с полицейска охрана пътуваха към секционните избирателни комисии във Варна и областта", каза Димитър Луков, началник на "Охранителна полиция"- Варна.

По данни на Районната избирателна комисия при тестването на устройствата във Варна само една е дала дефект. В тази избирателна секция утре избирателите ще гласуват с хартиени бюлетини. 

В Русе балотаж ще има в седем от осемте общини в областта.  "Предполагам, че изборният процес ще мине почти по идеален начин, както предходния път... Недействителните бюлетини ще бъдат значително по-малки. Със сигурност самият човек ще бъде по-сигурен, защото ще бъде доста по-лесно спрямо предходния път", коментира Димитър Михайлов, председател на СИК-91 в Русе.

Секциите в русенска област, където ще има машинен вот, са 230, като 202 от тях ще са в община Русе. Десет секции с електронен вот ще има в Две могили, осем в Борово, пет в Сливо поле, по две в Бяла и Ветово и една в ивановското село Мечка. "Подготовката премина абсолютно перфектно, без проблеми. Основно следим за точен час, за секции да не са разменени и общо взето самото техническо функциониране на машината, като не сме идентифицирали някакви проблеми досега", заяви Петър Върбанов, техник по инсталиране на машините.

Проливния дъжд в Пловдив не попречи на машините да стигнат до секционните комисии. 801 са устройствата за цялата област, като 405 от тях са за Пловдив-град. При тестовете няма дефектирали машини, а града под тепетата е готов за утрешния балотаж. "Вотът със сигурност се очаква да премине лесно, независимо от факта, че ще имаме смесено гласуване. Кандидатите са малко, знаете-само по двама, така че секционните избирателни комисии, дали ще попълнят две числа или четири в протокола, няма значение", каза Калоян Сухорков, секретар на ОИК-Пловдив.

Над 10 000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на обществения ред по време на балотажа в неделя в цялата страна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ивайло Мирчев, ЦИК, Сиела

Още по темата