Quantcast
Чистотата в София е в криза и при този шеф на инспектората | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Чистотата в София е в криза и при този шеф на инспектората

Навръх първата годишнина на Ивайло Иванов начело на структурата Столична община е залята от сигнали за преливащи кофи и нерегламентирани сметища
3 878
Преди година бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов бе назначен за шеф на Столичния инспекторат.

Въпреки рекордните суми, които Столична община харчи за тази дейност, чистотата в София не се подобрява, а напротив. Такъв извод може да се направи навръх първата годишнина на бившия полицай Ивайло Иванов като шеф на Столичния инспекторат. Общинската структура трябва да контролира работата на сметосъбиращите фирми, да следи за незаконни сметища, да не позволява строителите да пускат камионите да излизат кални от обектите, да наблюдава миенето на улиците и булевардите, да прави проверки за горене на гуми и други предмети, замърсяващи въздуха и т.н. 

Справка в контактния център на Столична община – call.sofia.bg, показва, че сигналите за несъбран боклук, за липсващи кофи и за такива на пътното платно, за трупането на отпадъци извън определените места и за замърсяване със строителни материали са едни от най-често срещаните. През последните няколко дни писма за проблеми с чистотата са входирани от повечето райони на София, като от много места те са повече от едно. От някои от сигналите става ясно, че не се подават за първи път и че при предишните не са взети необходимите мерки. През същия период сигнали за нерегламентирани сметища са подадени в "Младост", "Панчарево", за Ловния парк.

"В околоблоковото пространство на бл. 31, ул. "Хъшове" в ж.к. "Разсадника" всекидневно липсва качествено сметопочистване. Почистващите фирми не си вършат работата, а гражданите плащат високи такси за това. Всеки ден хората са принудени да газят в боклуци, което е нехигиенично, нездравословно и грозно. Това е абсолютно неприемливо и следва да бъде прекратено веднага! Моля да бъдат взети спешни мерки по компетентност за преустановяване на това безобразие! Подадените до момента сигнали до кмета на район "Красна поляна" са без никакъв резултат. Местната администрация дори не благоволява да отговори на сигналите, което трябва да бъде санкционирано", пише човек от район "Красна поляна". 

Жител на район "Лозенец" от ул. "Света гора" прилага снимка, която показва, че след извършено почистване около съдовете за смет остава огромно количество отпадък. "Жълтите контейнери се вдигат на 5 дни, зелените - на 1 месец. Може ли жените да обръщат специално внимание на почистването около контейнерите всеки път, когато по график чистят съответната улица?", пита гражданинът. 

Човек от ул. "Ботю Петков" в "Сухата река" сигнализира, че след миене с цистерна районът е оставен в лошо състояние. Днес е почистван района, но по улиците има все още кал, пясък и други боклуци, които с водата трябваше да са се отмили. Каквото е отнесло водата е по дворовете на хората и по техните коли. Цялата кал около паркираните автомобили беше върху тях. По улиците не е измито и почистено, а само леко намокрено, колкото да се отбие номера и да се изхарчат едни пари за труд", пише в неговия сигнал.

През октомври 2021 г. полицаят Ивайло Иванов бе назначен за шеф на Столичния инспекторат по лична покана на кмета Йорданка Фандъкова. Преди това същият бе уволнен от първото служебно правителство на Стефан Янев заради насилие на униформени над протестиращи срещу кабинета на Бойко Борисов през 2020 г. Първоначално Фандъкова се опита да скрие информацията, че трудоустроява Иванов. След като около назначението гръмна скандал, тя коментира, че Иванов й е много важен и че очаква с неговото привличане да се подобри контролът над събирането на боклука. Това обаче очевидно не се случи. Както "Сега" писа, през август жители на "Младост" алармираха общината, че още чакат извозването на боклук, събран по Великден. 

През януари 2020 г. Столична община приключи конкурс за чистотата в София през следващите 5 години, в който бяха избрани почистващи фирми за 7 от 9-те зони в града. Въпросната обществена поръчка разпредели умопомрачителните 435 млн. лв. След приключването ѝ голяма част от районите бяха дадени на фирми, свързани с бизнесмена Румен Гайтански, както и на консорциуми около фирмата "Титан" на Димитър Борисов и Иво Иванов и около бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. През пролетта на 2022 г. пък приключи конкурсът за последните две зони на София. След обявяването на тази процедура гражданската организация "Спаси София" изчисли, че цената от почти 144 млн. за тях е почти двойно повишена в сравнение с предишната обществена поръчка от 2017 г. за същите части на града. "Спаси София" припомни, че стойността на новата процедура е нараснала с около 61 млн. лева в сравнение с предишния конкурс. Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които управляващите в София гласуват да плащат за почистването, е предпоставка за кражби и злоупотреби. 

Още

В къпалнята "Мария Луиза" пак се сече напук на общината

03.02.2023

Обновена

1794
Собственикът на къпалнята "Мария Луиза" е унищожил 20 здрави дървета

01.02.2023

2942
От утре месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв.

31.01.2023

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

8055