Медия без
политическа реклама

Четворната коалиция отново се заяде за постове

ИТН, която за пореден път поиска повече влияние, този път излезе победител

05 Май 2022Обновена
В мнозинството два месеца не можеха да се разберат по въпроса, но накрая отстъпиха в полза на ИТН.
БГНЕС
В мнозинството два месеца не можеха да се разберат по въпроса, но накрая отстъпиха в полза на ИТН.

Заявките за повече диалог и разбирателство в управляващата коалиция, които се чуха в декларациите на парламентарните групи вчера, закънтяха на кухо още на следващия ден. Днес в мнозинството отново подеха битка за постове. Този път поводът беше особено дребнав – разпределението на местата между отделните управляващи формации в парламентарните комисии.

Излезе победител - ИТН. Партията на Слави Трифонов искаше да намести повече свои хора в комисиите и накрая успя да се наложи. Това обаче стана след 5 часа караници и политически трикове, които изчерпаха почти цялото работно време на Народното събрание за деня.

Със закани, че ще поеме водеща роля в българската политика, и молби към нейните коалиционни партньори да спрат да й извиват ръцете, посрещнаха депутатите от „Продължаваме промяната“ (ПП) началото на новата сесия на Народното събрание.

 

КОЙ КАКВО ИСКАШЕ

В сърцевината на всичко, както най-често се получава, отново стоеше ИТН. Хората на ИТН обявиха, че се смятат за ощетени, тъй като не са представени в комисиите, пропорционално на големината на парламентарната им група. Затова те поискаха промени в своя полза в съставите на четири комисии - по конституционни и правни въпроси, по бюджет и финанси, по икономическа политика и иновации, и по земеделието, храните и горите. Това тяхно желание беше постоянен повод за спорове на последните няколко заседания на коалиционния съвет на управляващите - вероятно дори повече отколкото парливия въпрос за военната помощ за Украйна.

Помните ли парламентите еднодневки от миналата година? И двата изтраяха по около месец, преди да се разпуснат. В тях участваха сравнително нови за политическия живот формации – ИТН, ДБ и ИБГНИ.

Исканията на ИТН вдъхновиха и „Възраждане“ да потърси повече постове. Депутатите от партията настояха да получат допълнителни места в правната и в бюджетната комисия.

 

КОЙ КОЛКО ТЕЖИ

Всичко това доведе до един доста абсурден и противен спор в пленарната зала тази сутрин. Георги Свиленски (БСП) и Любомир Каримански (ИТН) се захванаха да изчисляват „теглото“ на отделните парламентарни групи, което представлява коефициент, определящ колко членове имат в отделните комисии. Неуспелият кандидат-управител на БНБ даже размаха таблици, съставени специално по повода, и обвини останалите управляващи, че не умеят да смятат. „Моля ви, не се връщайте в средния курс на образованието си“, обърна се презрително Каримански към колегите си.

Със собствени сметки излезе съпартийката на Каримански Ива Митева, която е бивш председател на два парламента миналата година. Тя започна да изрежда числа на кого колко места му се полагат в комисиите. Всеки път, когато споменеше някакво число, някой в залата избухваше в недоволни възгласи. Митева гневно се оплака, че от 10 март насам представителите на ИТН „молят и апелират“ да се направят промени, но нищо не било предприето.

И нещо друго – тя специално отбеляза, че управляващите са допуснали всички председатели на комисии да принадлежат към управляващото мнозинство, което било прецедент в 30-годишната демократична история на парламента. Това очевидно беше начин да се потърси благоволението на опозицията - трик, който ИТН започна редовно да прилага.

Неуспешният опит на Любомир Каримански да оглави БНБ провокира съпартийците му от ИТН да ударят по коалиционните си партньори.

 

УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МОЛА

Шефът на групата на ПП Андрей Гюров направи опит да приключи дебата по темата. Той предложи да се направи работна група, която да прегледа правилника на парламента, евентуално да го промени и да се направи ново разпределение на комисиите.

Идеята му подкрепи и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Десният политик допусна, че може неговата формация да е получила повече, отколкото й се полага, и обяви, че е готов да отстъпи собственото си място в правната комисия. Той също се съгласи, че е бил нарушен принципът опозицията да разполага с председателски постове на комисии.

От „Възраждане“ го обвиниха, че с работната група се опитва да протака. Намеси се и ДПС – депутатът от движението Халил Летифов подигравателно се обърна към Иванов, че няма да се постигне разбирателство, докато решенията на управляващите се взимат от „върховния орган в мола“. Така намекна за заседанията, които четворката провеждаше в търговски център, за да се разбере за програмните си приоритети.

 

ДА ТУРИМ ЕДИН КАНТАР ...

В морален план разгледа спора соцдепутатът Георги Михайлов, който отбеляза, че не се води дебат, а „грозна караница, неподходяща за народното доверие, и за светостта на тази зала, и на тази трибуна, от която са се изказвали колоси“. „Да турим един кантар накрая, да се премерим колко килограма е всяка една парламентарна група, да направим точни изчисления, да покажем една таблица и съобразно килограмите всичко ще се уреди“, надигна глас той. И упрекна депутатите: „Нека да се поглеждаме сутрин в огледалото. Много от вас не могат да прочетат това, което им е поднесено.“

Цончо Ганев от „Възраждане“ се нахвърли върху социалистите, че работят с дясната ДБ, заради което ще си загубят електората. Соцдепутатът Георги Свиленски го посъветва да не се опитват да отнемат избирателите на левицата, защото нямало да им се получи. А по темата посочи, че на националистите е било предложено шефското място в комисията за младежта и спорта, но те са го отказали, затова няма какво от какво да се оплакват сега.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов реагира съчувствено на нападките срещу „Възраждане“, с които се оказаха в една лодка. „Ощетените са „Възраждане“, ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“, които се водят коалиционен партньор. Явно на нас колегите гледат като на съседа от село, който е дошъл в града, и трябва да го скрием в килера, за да не го видят съседите“, иронично обяви той, сподирен от смях. И отбеляза, че в 46-ото Народно събрание, където водеща сила беше неговата партия, нито една група не е била недоволна от разпределението на комисиите, включително и ГЕРБ.

ИТН упорито търси нови и нови начини да разтресе управляващата коалиция, в която участва. Партията на Слави Трифонов се държи така от битката за БНБ, която загуби. Преди на мушката й беше само ПП. Днес обаче се прехвърли върху ДБ. https://www. segabg.

 

НОМЕРЦА

След това се започна с дребните трикове. Когато беше гласувано искането на ИТН да вземе място в бюджетната комисия, то получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", и така беше одобрено. От БСП се ядосаха и поискаха прегласуване, но преди това - почивка. Буквално мигове след края на прекъсването, Тошко Йорданов поиска ново. Същия трик повториха и депутатите от "Възраждане" - не се разбра за какво, освен за да се загуби време.

От ГЕРБ-СДС се възползваха, за да подиграят мнозинството, че прави "тъпо шоу". Депутатът от формацията Александър Ненков се опита да бъде саркастичен, като предложи на управляващите да поискат ново писмо от украинския президент Володимир Зеленски, с което да бъде уредено и разпределението на комисиите, след като вчера така стана с помощта за воюващата страна. "Освен тъпо шоу, какво друго правите в момента?", ядоса му се Кристиан Вигенин (БСП), който водеше заседанието в този момент.

 

ПОБЕДА ЗА ИТН

При прегласуването за бюджетната комисия се оказа, че както ИТН, така и опозицията, са премислили, и предложението беше отхвърлено. Последва гласуването за правната комисия със същия резултат. Одобрени бяха само исканите от партията промени в земеделската и икономическата комисия.

По-късно стана ясно, че хората на Трифонов само привидно са се отказали от правната и бюджетната комисии. През многобройните почивки е било постигнато разбирателство между управляващите да се увеличат с по един човек съставите на двете комисии и тези места да отидат при ИТН. Така партията ще има по трима човека в двата органа. С това на практика всичките й искания бяха напълно удовлетворени. Това даде повод на ГЕРБ-СДС да обвини мнозинството, че е превърнало парламента в "битпазар".

"Възраждане" не получиха нищо от това, което поискаха. Ива Митева обаче се ангажира, че управляващите ще създадат споменатата работна група, която да преразгледа отново съставите на комисиите, така че и опозицията да "получи справедливост". Противниците на мнозинството не останаха особено впечатлени от обещанието.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата