Quantcast
Бюрото за СРС: Поне двама от протестите са подслушвани неправомерно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бюрото за СРС: Поне двама от протестите са подслушвани неправомерно

Държавният орган на практика опровергава прокуратурата, която обяви, че няма такива случаи
2 816
 БГНЕС архив

Поне спрямо 2 лица, участвали в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС). Това стана ясно от интервю по БНТ с Огнян Стоичков, член на Националното бюро за контрол на СРС. "От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност, включително и извън протестите", заяви той, но не конкретизира кого точно визира. От думите му стана ясно, че решението на Бюрото, че има неправомерно ползване е всъщност още от 6 юли, т.е. още от преди 2 седмица. Така и не са разбра защо новината се съобщава чак сега.

Това опровергава съобщение на прокуратурата само от преди дни, че не е имало каквото и да е неправомерно подслушване, включително и на хора от протестите. Тогава държавното обвинение даде да се разбере, че за нея случая със СРС-тата е приключен, че нямало нарушения и че няма намерение да разследва каквото и да е. Това стана в деня, в който министърът на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че има "подслушване на стотици български граждани" и че "са положени големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС". Сегашната новина от Бюрото за контрол на СРС определено е в полза на тезата на Рашков, а не на прокуратурата.

 

Стоичков раясни, че в последния месец и половина в Бюрото за контрол на СРС са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни СРС. Ние за този месец и половина сме извършили 45 проверки по тези сигнали. Остават почти още толкова. Именно от проверените 45 човека излезли и първите два случая на неправомерно ползване на СРС. В момента са в ход още 6 проверки, за които имаме информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите и тези 6 проверки обхващат повече лица, допълни той.

По отношение на констатираното неправомерно използване на СРС, от Бюрото са сезирали компетентните органи по закон. "На 9 юли те са получили уведомление за нашата позиция, защото ние сме длъжни по закон да сезираме главния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, ВСС и министъра на правосъдието. Съобразно тяхната компетентност, ако те решат, ще предприемат необходимите действия. Разбира се, докладваме и на парламента", добави той и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще съдейства в среда, която ще запази класифицираната информация.

Стана ясно и известното вече в публичното пространство - че СРС спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове, включително и че са готвили преврат. Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори е разрешителен. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС.

 

 

Още

Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

7931
Полицаите извършиха престъпление спрямо протестиращи деца

31.08.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

3008
Оставка!

12.07.2020

14521