Медия без
политическа реклама

Бум на нови ТЕЛК решения - с 21% повече са през 2023 г.

27 от 75 комисии работят извън сроковете

17 Февр. 2024
БГНЕС

Бум на издадени експертни решения на ТЕЛК за степен на увреждане отчита здравното министерство. През 2023 г. са издадени 263 343 експертни решения - с невероятните 21% повече спрямо 2022 г. Данните съобщи тази вечер Би Ти Ви. Ефектът от това увеличение се усети още миналата година при инвалидните пенсии и доведе до ръст в броя на пенсионерите за пръв път от началото на реформата "Калфин", с която постоянно повишаваме изискванията за пенсиониране.

Този бум обаче съвсем не означава, че работата на комисиите се е отпушила. От 75 ТЕЛК, 27 работят със забавяне, а 48 се произнасят в срок. В една столична комисия обявиха, че средно се чака по шест месеца за решение. В Русе 3540 души чакат за решение, като забавяне има при 477.

Закъсненията вече не би следвало да спират пенсиите и другите плащания на хората, защото миналата година законът бе променен и ако човек е подал в тримесечен срок преди изтичането на експертното решение ново заявление, то правата му са гарантирани дори ТЕЛК да не успее да се произнесе за три месеца. Но част от потърпевшите нямат пари с месеци, а след това им изплащат сумата накуп. Този подход е неработещ, казват от администрацията на обмудсмана пред телевизията. "Не всички права на хората могат да се върнат със задна дата. Говорим за хора с лични асистенти. Те няма как да бъдат обезщетени със задна дата", каза експертът в админситрацията на обмудсмана Иван Дечев.

Преди десетина дни кабинетът прие промени, с които обещава доста по-бързо произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК, но в системата цари голям песимизъм, че нещо ще се промени. Големият проблем в тези комисии е липсата на хора - те например следва да се увеличат двойно, но няма откъде да се вземат лекари за тази задача. В София 70% от лекарите в ТЕЛК са пенсионери.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ТЕЛК

Още по темата