Медия без
политическа реклама

Български съд отказа да предаде на Германия младеж от колцентър

Основният аргумент на магистратите е, че престъплението, за което е обвинен мъжът, е извършено изцяло на територията на България

30 Ноем. 2023
МВР обискира поредния колцентър по искане на Германия или Австрия
МВР
МВР обискира поредния колцентър по искане на Германия или Австрия

Варненският окръжен съд (ВОС) отказа да изпълни европейска заповед за арест за предаването на Владимир Г., който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество, съобщават от съда. Европейската заповед за арест е издадена на 9 септември тази година от Районния съд в Бамберг. 

До този момент съдилища от цяла България масово предават основно на Германия и Австрия младежи и девойки от колцентрове, които са задържани по европейски заповеди за арест и са съдени в тези страни по обинения за финансови измами. От 2017 г. в България са проведени много акции по искане на германската прокуратура в колцентрове, основно в София и Варна. Предадени са десетки българи, като част от тях имат вече и присъди.

Все повече млади българи, работещи в колцентрове, биват арестувани у нас с европейски заповеди за арест, а след това са екстрадирани в Германия и съдени за финансови измами.  От 2017 г.

Сега съдът във Варна отказвва да предаде Владимир Г. В документите, изпратени от германските власти, е посочено че той. е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чуждестранни граждани. Според разследващите, Владимир Г., както и други т. нар. „агенти по задържане“, се представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на германски граждани. 

Поредна тревожна информация за 15 българи, работили в кол центрове с Европейска заповед за арест. Вече има момчета, които излежават присъда в Германски затвор.

Подвеждали своите клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби, като използвали манипулативен софтуер, за да ги заблудят, че вложените пари се увеличават, разказва ВОС. Инвестиции не били правени, а депозираните средствата, били превеждани по сметки на престъпната група. 

Поне 12 българи от колцентрове вече са получили ефективни присъди, като има дори наказание от 4,6 години затвор. Това стана ясно от разговор с Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия, в предаването „На фокус” по Нова тв.

Германската прокуратура разследва Владимир Г. за това, че от 01.08.2019 г. до 29.07.2020 г. е извършил 32 престъпления, като направените чрез схемата депозити са в размер на 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро. Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години затвор. 

Апелативният съд в Пловдив реши да разреши екстрадирането на 23-годишния Иван Тилев в Германия, където той е обвинен за участие във финансова измама от фирма, чиито собственици са изчезнали.

Българинът е бил задържан на 25 октомври във Варна. След преценка на събраните по делото доказателства и становищата на страните, тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прие, че ЕЗА отговаря на формалните изисквания, но предаването на Владимир Г. следва да бъде отказано. Като основен аргумент за решението си съдът посочва, че престъплението, за което е обвинен мъжът, е извършено изцяло на територията на България. Съдът потвърди мярката за неотклонение „подписка“ до влизане в сила на съдебния акт. Решението подлежи на обжалване или протест в 5-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

колцентър, Германия, съд

Още по темата