Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съд даде на Германия 23-годишен младеж заради работа в кол център

Той е обвинен за участие във финансова измама на германски граждани от фирма, чиито собственици са изчезнали

06 Окт. 2022
БНР

Апелативният съд в Пловдив реши да разреши екстрадирането на 23-годишния Иван Тилев в Германия, където той е обвинен за участие във финансова измама от фирма, чиито собственици са изчезнали. Това стана въпреки протестите пред Съдебната палата на негови близки и приятели, и независимо от неговите твърдения, че той няма нищо общо със случай.

„Моля да не бъда екстрадиран. Бях нает на работа през български сайт за заетост. Никога не съм предполагал, че се извършва престъпна дейност!“, заяви пред съда Иван Тилев.

Той работел в колцентъра на фирмата от 2019 г. и осъществявал по телефона финансови консултации с клиенти, които инвестирали парите си в ценни книжа и криптовалути, разказва БНР. В края на юли 2021 г., по заповед на немската прокуратура полиция и ГДБОП влезли в офиса, иззели техника и документи и извършили неофициални разпити на служители. Тилев тогава не бил задържан и въобще не знаел, че ще му се повдигне задочно обвинение. Офисът на фирмата още тогава затворил врати. 

Година по-късно, през август тази година младежът се появил в полицията в сектор „Български документи за самоличност“, за да си поднови задграничния паспорт. Тогава служителите го осведомяват, че му е издадена Европейска заповед за арест и му слагат на място белезниците.Обвинението на немската прокуратура е участие в организирана престъпна група за финансови измами в размер на 14 млн. евро – става ясно от Европейската заповед за арест. Конкретно за Тилев германските власти твърдят, че е измамил хора за 800 хил. евро.

„Открих си работа съвсем легално в Jobs.bg, всеки младеж с два езика – немски и английски, можеше да попадне в моята ситуация. Във фирмата ме назначиха с трудов договор, имах период на обучение, а след това консултирах хора от целия свят по телефона за доходността на финансовите инструменти. Нито за миг не съм смятал, че участвам в измама“ – разказа в съдебната зала обвиняемият Иван Тилев.

Той изрази желание да бъде съден от български съд и ако вината му се докаже, да изтърпи наказанието си у нас. В Германия наказанието за финансова измама е до 15 години затвор, а според българския НК присъдата за същото престъпление е до 6 години, когато се касае за действия без умисъл, за каквито твърди Тилев.

След съдебното решение бащата на Тилев – Димитър, и приятелката му – Анна, заявиха, че България е извършила предателство спрямо свой гражданин. 

Докато траеше процесът в Пловдив, пред Съдебната палата десетки протестираха против екстрадицията на Тилев в Германия.

23-годишният мъж заяви пред магистратите, че не е бил наясно, че се извършва нещо нередно в нито един момент. Адвокатът на Тилев добави, че младият мъж не е имал нито обратна връзка с клиентите, нито достъп до сметките, той просто е работил на трудов договор и е търсил клиенти.

Магистратите прецениха, че не са налице основания за отказване на европейската заповед за арест. “Във ваш интерес е да отидете в Германия и тези неща, които казахте пред българския съд да ги позовете за защита и там", каза съдията. Решението на Апелативен съд- Пловдив не подлежи на обжалване.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?