Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германски прокурор: 12 българи от колцентрове вече са с ефективни присъди

Има запори и на парите им, твърди Нино Голдбек

30 Юли 2023
МВР
МВР влиза в поредния колцентър по искане на Германия или Австрия

Поне 12 българи от колцентрове вече са получили ефективни присъди, като има дори наказание от 4,6 години затвор. Това стана ясно от разговор с Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия, в предаването „На фокус” по Нова тв. От неговите думи стана ясно, че има и запори върху парите на работниците в колцентровете, които са обвинени или са вече осъдени.

Други около 15 българи имат Европейска заповед за арест, издадена от Централната служба за борба с киберсигурността в Бамберг, обяви още Голдбек. Повод за участието му стана случая на наша сънародничка, работила в кол център в България, обвинена в Германия по дело за измама за 14 млн. евро, за който се разшумя през последните дни.

Според германската прокуратура българката е успяла да осъществи 112 измами с обаждания по телефона на стойност над 2,3 млн. евро. Потърпевши от действията й са 19 жертви от Германия. Тя е работила на позиция „задържащ агент” от януари 2019 до ноември 2020 г. Това е поредният случай на българи, работили в колцентрове, а после разследвани, твърди прокурорът.

Българка с инициали Вероника Й. е получила обвинение в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество. Това стаlа ясно от съобщение на Варненския окръжен съд.

 

В преследваните от Германия случаи, от колцентровете са се обаждали на клиентите със съвети къде да инвестират. Макар да се увеличавали парите в сметката на пострадалите, те не могли да изтеглят парите си и често губели своите спестявания, отделяни през целия им живот. Разследващите в Германия установявали по време на разпит, че участниците в схемата в определен етап са знаели, че участват в престъпна схема.

„Същите дейности (арести) извършвахме и в Сърбия, Албания, Косово, Грузия, Украйна”. Говорим за различни престъпни групи, които работят отделно. Изводът ни е, че групировките са различни, твърди прокурорът и добавя, че колцентровете са важен елемент от цялата измамна схема и че през тях "се изгражда дълготраен контакт, често се превръща във връзка на доверие".

Хиляди български младежи, работили в колцентрове на фирми за финансово инвестиране, могат да бъдат арестувани и предадени на Германия, за да бъдат разследвани и съдени там за финансови измами.

 

Още по темата