Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хиляди наши младежи са заплашени от арест и съд в Германия

Заподозрени са, че участват в измама с колцентрове

22 Февр. 2023

Хиляди български младежи, работили в колцентрове на фирми за финансово инвестиране, могат да бъдат арестувани и предадени на Германия, за да бъдат разследвани и съдени там за финансови измами. До момента германската прокуратура е издала заповеди за ареста на 16 младежи, за които българският съд вече е решил да бъдат предадени. Това разказа в предаването (О)позиция на "Сега" Богдана Лазарова, автор на предаването "Следите остават" по БНТ, която разследва случая.

Освен с присъди, младежите са заплашени и от граждански дела за обезщетения на жертвите на финансовите измами. Лазарова разказа, че младежите получават около 4-годишни присъди за измами, организирана престъпна група, пране на пари. "Германските прокурори казват, че има неосветлени зони в тази схема. Колцентровете са най-видимата част, лесното, затова са се насочили към тях", обясни журналистката.

Схемата е на класическа финансова пирамида - вземат се пари от клиенти, които никога не се инвестират, а вместо това стигат до офшорни сметки.

Има разследвания в 4 германски града и в Испания. Само в един от градовете се разследват 50 колцентъра в България, в които са работили поне по 100 души, т.е. потенциалният брой застрашени от арест са 5000. "Тази бройка можем да я умножим по 5. Процесът може да се разрасне лавинообразно", изчислява Лазарова. В окръг Мюнхен например се разследват щети за поне 10 млрд. евро.

Израелският гражданин Гал Барак, Вълкът от София, се сочи като един от хората на върха на пирамидата. Но българските власти на практика отказват да се за имават с него, става ясно още от разследването на Лазарова. През 2019 г. Комисията за финансов надзор прави проверка и доклад за източени 90 млн. евро. "Образувано е производство, което после е прекратено от спецпрокуратурата, и прокурорката излиза в пенсия", разказва журналистката. "Така прокуратурата буквално отваря вратите за изпращането на килограм на нашите момчета в Германия. Ако можем да говорим за някаква беля, това е отказът на прокуратурата да разследва", заключава тя. 

Още във видеото: 

Кои са на върха на пирамидата и радват ли се на чадър от властите?

Защо колцентровете са базирани в България?

Наясно ли са младежите, че участват в престъпление?

Действат ли още пирамидите?

Ключови думи:

(О)позиция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?