Медия без
политическа реклама

Сагата "Германия срещу младежите от BG колцентровете" влиза в нова фаза

Все още остава загадка защо със същото усърдие не се издирват и наказват организаторите на този бизнес

 МВР проведе поредица от претърсвания на колцентрове по искания на Германия и Австрия
МВР
МВР проведе поредица от претърсвания на колцентрове по искания на Германия и Австрия

"Поредна тревожна информация за 15 българи, работили в кол центрове с Европейска заповед за арест. Вече има момчета, които излежават присъда в Германски затвор. Причината е, че са работили от България за чужди компании, осъществяващи финансови измами и граждани на Германия и Австрия са били ощетени, респективно – са завели дела за възстановяване на средствата им". Този тревожен пост във Фейсбук е само от преди дни и е на Саша Безуханова, международно признат мениджър и настоящ лидер на онлайн платформа за граждански инициативи.

Нейната изява идва действително на фона

 

на нова вълна от искания от Германия за арести на работили в български колцентрове 

 

по обвинения за измами за милиони, както и на констатации за вече не един и двама ефективно осъдени.

"Ако тези млади хора бяха замислили и извършили осъзнато тези престъпления да поемат последиците и да бъдат съдени е справедливо. Проблемът обаче е по-дълбок. В кол центровете служителите работят по скрипт – инструкции, създадени и въведени от работодателя им. Те са истинските виновници, които да бъдат съдени с най-голяма строгост", твърди още Безуханова и зове "българските власти да се ангажират с казуса и да предприемат мерки за международна защита на тези и потенциални бъдещи потърпевши".

Почти веднага под поста има коментар на социалния министър Иванка Шалапатова, която пише: "Предстои среща по тази тема с мен и моя екип. Всичко, които може МТСП да направи за предотвратяване на подобни случаи ще бъде направено". Какво точно предстои да се прави или може да се прави, то предстои да се види.

 

Безспорно и много видимо е обаче, че битката на Германия срещу младежите от българските колцентрове

 

навлиза в нова фаза и се ожесточява

 

като поставя в риск от предаване и осъждане, както и от заплахата от запори и плащане на милиони с години хиляди български младежи и девойки, минали през подобни фирми.

Според германски прокурори, подобни на акциите в България срещу финансови измами на немски, австрийски, швейцарски граждани са правени и в Сърбия, Албания, Косово, Грузия, Украйна, Кипър, Израел. Твърденията са и, че става въпрос за различни групировки, които са действали успоредно като са измамили хора с десетки и дори стотици милиони евро.

И с просто око обаче се вижда, че

 

основната концентрация е срещу хора в България,

 

както и че тази дейност определено е имала много плодотворна почва главно у нас. И че дори от наша територия са действали лица и от други страни като например румънци и сърби.

Според експерти и германски прокурори, има поне няколко причини и обяснения защо дейността точно у нас е имала, а нищо чудно и още да има, епидемични размери . 

Сред тях е либералното законодателство по отношение на т.нар. инвестиционни посредници и даването на възможност на дружества да се представят и прикриват като такива. Друго обяснение е наличието на много младежи с перфектен немски и английски, даването на много добри за българските разбирания и ниски за западните стандарти заплати, в размери между 4000  и 10 000 лв, което за 20-25 годишни младежи си е повече от добро начало.

Като друга причина се изтъква и много бързия за световните стандарти интернет, както и сравнително евтините и трудни за контролирани комуникации. Вероятно не е без значение и обстоятелството, че България има традиции за съществуането на различни схеми - от финансови пирамиди до телефонни измами, както и честата безнаказаност по отношение на тях.

Трима българи и двама румънци са обвинени за мащабна онлайн измама на стойност над 89 милиона евро в Германия, съобщават от Европол.  И за петимата е била издадена международна заповед за арест.

Само преди дни, 

 

едно съдебно дело в България по искане на германски прокурори,

 

показа ясно конкретните обвинения на немската страна. А свързаните с него адвокатски и експертни разкази пък показаха и какво продължение може да се очаква.

В делото стана ясно, че българка с инициали Вероника Й. е получила обвинение в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Европейската заповед за арест (ЕЗА) на сънародничката ни е издадена на 4-ти юли от Районния съд в германския град Бамберг, а няколко дни по-късно жената, работила в колцентър у нас е задържана във Варна.  В конкретната ЕЗА за Вероника е посочено, че

 

престъпленията са извършени в Берлин, Нюрнберг и други населени места в Германия

 

(местожителство на ощетените лица) от колцентър с офиси в София и Варна. Жената, която в момента е на 34 години, e обвинена, че през периода 11 януари 2019 г до 23 ноември 2020 г. е работила като т.нар. задържащ агент в колцентъра, който се ръководел от четирима чуждестранни граждани. Според германските власти, тя и други агенти под фалшива самоличност, се представяли на многобройни клиенти в Германия по телефона и по електронна поща, че работят за няколко онлайн платформи за финансово инвестиране.

С неверни твърдения те въвеждали клиентите си в заблуждение и ги подвеждали да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти. До юни тази година, Централната служба за борба с киберпрестъпленията в Бавария е получила най- малко 200 сигнала от немскоговорящи жертви на престъпната група.

 

Общата стойност на загубите са над 14 000 000 евро 

 

Според германската прокуратура, извършените лично от Вероника Й. обаждания и измами, в качеството и́ на агент, са 112 на обща стойност над 2 304 199 евро, става ясно от съобщението на Варненския окръжен съд. Толкова точната сума, показва че очевидно имат много събрана и предадена, включително и от българските власти данни и документи.

В случая с Вероника Варненският окръжен съд прецени, че преди да вземе решение дали  да бъде предадена в Германия, където се разследва за извършени престъпления, е необходимо да поиска още информация от молещата държава. Съдът прецени, че най-подходящата мярка спрямо Вероника Й. е подписка. Тя е неосъждана, има висше образование, майка е на малко дете и има постоянен адрес, на който е била открита. Съдебният състав определи тази мярка и за да не бъдат нарушени правата на малолетното дете, ако бъде отделено от майка си.Българската държава е получила и гаранции, че

 

ако жената бъде призната за виновна там и бъде наказана с „лишаване от свобода“,

то тя ще може да изтърпи присъдата си у нас. На Вероника Й. и́ беше забранено да напуска страната до приключване на производството по нейното предаване. Ще е голяма изненада, ако тя не бъде предадена на Германия, както това се е случило с десетки други младежи.

Това са конкретните параметри на нейната история, но покрай тях станаха ясни и далеч по-общи изводи, изведени от адвокат д-р Мария Милушева, която е специалист по наказателно право и по право на информационните технологии и която има кантора в Мюнхен. Тя разкри, че по случаите, които са й известни,

 

агентите от колцентровете са се представяли под фалшива самоличност

 

пред клиентите си, но ъпреки това германските власти стигат до тях.

"Имената са така направени, че тези, които им се обаждат, да остават с впечатлението, че говорят с немски граждани, швейцарски или австрийски. Тоест те работят с едни работни имена, които са различни от истинските им, а до истинските им имена се стига по различни пътища. Знае се предполагам, че има акции на място, обиски в колцентрове в България, когато идват прокурори и полицаи от Германия и претърсват, конфискуват се компютри. Това, което много често се случва за съжаление е, че

 

колеги се предават един друг

 

и когато някой дойде в Германия и бъде подложен на наказателно преследване разказва за своите колеги и посочва техните истински имена", разказва Милушева.

По думите ѝ има стотици текущи разследващи производства. "Предполагам, че в момента може да са повече от 15, дори трикратно повече от 15 задържаните, точна цифра нямам, защото не водя статистика, но няма да се изненадам, ако ми кажете, че са повече от сто, защо производствата, върху които имам поглед, определено са свързани със стотици български граждани", посочи тя.

Развоят на различните казуси не е идентичен. "Не е казано, че е всеки, който е екстрадиран, е виновен, нито е казано, че е осъден. Всяко едно производство означава, че се проверява доколко обвинението, което е обект на заповедта за арест, може да бъде доказано и доколко този, който е заподозрян и е дошъл в Германия, всъщност е извършил престъпленията, в които е обвинен. В случай, че бъде доказано престъплението, се налагат присъди, които обикновено са лишаване от свобода, тоест ефективни присъди. Но трябва да ви кажа, че съм имала случаи, в които с прилагане на известни тактики на защитата, сме постигали и присъди, чието изпълнение е условно", признава адвокатът.

 

Екстрадираните българи не са заплашени само от лишаване от свобода

 

"В наказателните производства, ако се стигне до осъждане, наказанията могат да бъдат лишаване от свобода, изпълнението да е ефективно или условно и освен това паралелно на наказателните санкции се стига и до присъди, които гласят, че съответните лица са длъжни да възстановяват суми на пострадалите, суми, които те дори не са получавали в пълен размер", обяснява Милушева.

Само преди дни пък стана ясно, че вече

 

поне 12 българи от колцентрове вече са получили ефективни присъди,

 

като има дори наказание от 4,6 години затвор. Разкритието направи Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия. От неговите думи стана ясно, че има и запори върху парите на работниците в колцентровете, които са обвинени или са вече осъдени. По негови думи, в преследваните от Германия случаи, от колцентровете са се обаждали на клиентите със съвети къде да инвестират. Макар да се увеличавали парите в сметката на пострадалите, те не могли да изтеглят парите си и често губели своите спестявания, отделяни през целия им живот. Разследващите в Германия установявали по време на разпит, че участниците в схемата в определен етап са знаели, че участват в престъпна схема.

А какво идва, то може да се предположи след като само преди седмици през световните агенции мина някак тихомълком една новина за задържани трима българи и двама румънци по подозрения в мащабна онлайн измама на стойност над 89 милиона евро по дело на прокуратурата в Гьотинген, Долна Саксония. От полицията в Брауншвайг обвързаха и този случай с български колцентрове. Властите извадиха и бомбастичната статистика, според която жертвите на измамата са над 33 хиляди, като 5500 от тях - от Германия. И тук става дума само за един случай, за едно дело. А такива има десетки.

Всеки и сам може да изчисли за колко още искания и за колко още българи предстои да четем като поискани и предадени. И това само в Германия.  А като измамени са се позиционирали и хиляди от Австрия и Шейцария, има дори от Япония и Австралия. Какво ли ще стане ако и те започнат масови дела? Няма как обаче да не се отбележи и, че остава загадка защо със същото усърдие не се издирват и не се наказват и организаторите и ръководителите на въпросния бизнес. Дали не трябваше и не трябва да се започне точно с тях?

Така или иначе в тази сага нищо не е приключило- Напротив - предстои.

Още по темата