Медия без
политическа реклама

Трима българи са обвинени в Германия за измама за милиони

Жертвите на измамниците са над 33 хиляди

15 Апр. 2023
Pixabay

Трима българи и двама румънци са обвинени за мащабна онлайн измама на стойност над 89 милиона евро в Германия, съобщават от Европол. И за петимата е била издадена международна заповед за арест. 

Двамата задържани в Румъния вече са предадени на Германия, където да им бъдат повдигнати обвинения. Очаква се и тримата българи също да бъдат изпратени във федералната република. Според Марио Краузе от полицията в Брауншвайг, който ръководи разследването за киберпрестъпления, става въпрос за "водещи организатори" на измамата. Обвинените са на възраст между 29 и 51 години и са били задържани в края на март. 

Разследването на измамата е започно преди 2 години, когато в България е претърсен колцентър. Преди месец са последвали още претърсвания както у нас, така и в Румъния, Грузия и Израел. Иззети са телефони, компютри и други средства за пренос на информация. По време на действията по разследването са конфискувани скъпи часовници, пари в брой, криптовалута и компютри.

Разследващите са установили, че измамната схема е привличала инвеститори с професионално изглеждащи банери на уебсайтове и реклами в социални мрежи, използвайки кол центрове в различни европейски страни. Измамниците са насърчавали жертвите си да направят малки първоначални инвестиции между 200 и 250 евро, показвайки високи печалби чрез фалшиви графики и софтуер.

След това с жертвите се свързват лични финансови съветници, които обещават още по-високи печалби при по-големи инвестиции. Тези по-големи инвестиции впоследствие са били загубени, а незаконните печалби са били изплатени в банковите сметки на извършителите. Твърди се, че схемата за измама е действала между 2019 г. и 2021 г., като заподозрените наскоро са създали кол центрове в България и Румъния.

Според разследващите жертвите на измамата са над 33 хиляди, 5500 от които са от Германия. Пострадалите там са загубили над един милион долара, казват от прокуратурата в Гьотинген. Събраните данни от обвиняемите били предадени и на други престъпни групи, които също са злоупотребявали.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

измама, криптовалута

Още по темата