Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българин се призна за виновен за изпиране на $1,2 млн. в САЩ

Той и брат му създавали "кухи компании" и ги използвали да взимат пари от болници, църкви и дребен бизнес, твърди прокуратурата

22 Ноем. 2023

Българинът Стефан Чернев (49 г.) се е признал за виновен в конспирация за пране на пари, съобщиха от правосъдното министерство на САЩ, цитирани от БНР.

Чернев е признал, че е работил с брат си Иван Чернев и с трети човек, чието име не се съобщава, че са създавали "кухи компании" и в периода 2011-2015 г. са ги използвали да крадат пари от здравни заведения, църкви и дребен бизнес в САЩ, изпращайки фалшиви фактури за онлайн реклама, каквато изобщо не е поръчвана или правена. Когато жертвите не си плащали, те им изпращали фалшиви глоби, парите от които депозирали в сметки в Канада. Присвоената по този начин сума се оценява на 1,24 млн. долара.

Чернев е заплашен от присъда до 20 г. затвор и глоба до 250 000 долара, когато старши окръжен съдия Фредерик Дж. Скулин прочете присъдата си през март догодина. Българинът ще бъде осъден и да заплати обезщетение на жертвите си.

Брат му Иван Чернев се призна за виновен по същото обвинение и на 3 декември 2020 г. беше осъден на 68 месеца затвор, припомнят щатските власти.

Стефан Чернев беше екстрадиран от Германия в САЩ през май 2022 г. със съдействието на Службата за международни отношения на Министерството на правосъдието.

Още по темата