Quantcast

Медия без
политическа реклама

В БСП се разминаха за безплатните детски градини

"В споразумението пише: "Януари 2020". Ето го черно на бяло", категорична бе лидерът на партията Корнелия Нинова

Илияна Кирилова

От януари или от септември догодина ще станат безплатни детските градини? По тази тема, одобрена от новата управляваща коалиция, се оказва, че има разминаване дори в самата БСП, откъдето дойде предложението. Вчера лидерът на партията Корнелия Нинова, която е и икономически министър, влезе в директна колизия със съпартиеца си и колега от социалното министерство Георги Гьоков относно датата, на която таксите за детските градини трябва да отпаднат. 

На въпрос вчера в тв предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви дали безплатните детски градини остават за юли месец, както например въвеждането на безплатните учебници за 1-12 клас, тя беше категорична: "Не, безплатните детски градини и ясли от 1 януари. Ето го споразумението, в него е записано - промяна в закона за местните данъци и такси и отпадане на таксата за детски градини и ясли - януари 2022 г. Ето го черно на бяло", заяви тя.

Същият ден обаче, но сутринта, социалният министър Георги Гьоков даде да се разбере, че това няма как да стане от януари, тъй като тогава още няма да имаме бюджет на държавата. От думите му пред Нова тв стана ясно, че по-късно въвеждане на мярката е продиктувано както от цикъла на учебната година, така и от нуждата да се изчистят въпроси като компенсациите на родителите, чиито деца не са приети заради липса на място. "Въвеждането на безплатни градини не е въпрос на липса на пари, за тази мярка са необходими около 200 млн. лв., това не е непосилна сума за бюджета. Но трябва да се изчистят различни въпроси като например в какъв размер да се компенсират родителите с деца, които не са били приети на градина", обясни той.

По последни данни на "Тръст за социална алтернатива" от края на септември т.г. само една трета от общините у нас - 28% - бяха премахнали напълно или са намалили отчасти таксите за детска градина. Едва 20-30 от общините бяха премахнали изцяло таксите. 

От 2020 г. има изискване 50% от средствата, които държавата предоставя на общините за дейностите по хранене на дете в детска градина, да отиват за пълно освобождаване от такси на определена група деца. Общините сами вземат решение дали да отменят таксите за всички деца, или за определени групи и кои. Към началото на 2021 г. само 16% от общините у нас бяха приели промени в местните наредби, които да освободят частично или изцяло родителите от заплащането на такси за детска градина, показва проучване на ТСА. Преди това 17% от тях вече са били премахнали таксите за детска градина изцяло, или само за децата в предучилищни групи. Очакванията на организацията бяха до края на годината броят им да се удвои, т.е. над 1/2 от общините да предвидят облекчения при таксите за детска градина.

"В България детската градина все още остава твърде скъпа за много семейства с ниски доходи", посочиха в изследването си от Тръста за социална алтернатива.

 

Детските ясли и детски градини ще станат безплатни от септември, 2022 г. а не от 1 януари.
Само една трета от общините у нас - 28% - са премахнали напълно или са намалили отчасти таксите за детска градина. Едва 20-30 от общините са премахнали изцяло таксите. Това показва проучване между декември 2020 г. и януари 2021 г.