Медия без
политическа реклама

Детските градини няма да са безплатни от януари, а от септември

Ще се мисли как да се увеличат компенсациите за родители с деца без място в градините

15 Дек. 2021

Детските ясли и детски градини ще станат безплатни от септември, 2022 г., а не от 1 януари. Решението за по-късно въвеждане на мярката е продиктувано както от цикъла на учебната година, така и от нуждата да се изчистят въпроси като компенсациите на родителите, чиито деца не са приети заради липса на място.

Това обяви в ефира на Нова телевизия новият социален министър Георги Гьоков.

Безплатните детски градини бяха включени като топприоритет в споразумението на четворната коалиция. В документа е посочено, че проектът със съответните законови изменения трябва да е внесен януари месец. Това ще се случва успоредно с обсъждането на закона за държавния бюджет и впечателнието бе, че ще влезе в сила веднага. Кметове вече започнаха да се притесняват дали ще има осигурено финансиране, защото при въвеждане на мярката от януари те ще трябва да покрият разходите, поемани сега от родителите, със собствени средства.

От думите на социалния министър се разбра, че няма готовност мярката да влезе в сила веднага и ще остане за новата учебна година заедно с въвеждането на безплатни учебници за всички класове. „Въвеждането на безплатни градини не е въпрос на липса на пари, за тази мярка са неоходими около 200 млн. лв., това не е непосилна сума за бюджета. Но трябва да се изчистят различни въпроси като например в какъв размер да се компенсират родителите с деца, които не са били приети на градина“, обясни Гьоков. Няма начин на едните да е напълно безплатно, а другите да не бъдат компенсирани, допълни министърът. Той припомни, че е предвидено и изграждане на градини в градове с недостиг, какъвто е столицата.

Не приемам идеята за криминализиране на приемането на заплата в плик за работниците, коментнира още Гьоков. Според него борбата със сивата икономика е приоритетна, но тя не може да е върху гърба на работниците. „Въвеждането на зелен сертификат в администрацията е нещо, което е добре да направим, но трябва да се регламентир дистанционната работаа и да се изчисти съвместяването на тази мярка с трудовите права“, коментира още Гьоков. Според него не бива да се прави административна реформа и да се съкращават хора без функционален анализ на натоварването, защото в отделни  системи даже има недостиг на кадри и ослужването не е на ниво.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата