Медия без
политическа реклама

БСП поиска нашироко да се раздадат пари преди изборите

Социалистите изредиха 9 групи, които трябва да получат помощ от бюджета, като приравниха пенсионерите с МВР и отбраната

02 Септ. 2021Обновена
Корнелия Нинова
БГНЕС
Корнелия Нинова

Левицата е настроена за харчене нашироко от държавната хазна преди предстоящите президентски и парламентарни избори. Това се видя от предложенията на социалистите за бюджетната актуализация.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изреди на брифинг в парламента 9 групи, за които партията й смята, че трябва да получат финансова подкрепа от държавата. Това са младите семейства, децата и учениците, пенсионерите, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система като цяло, икономиката и бизнеса, МВР и отбраната, и общините. Ще бъдат добавени и земеделските производители.

Най-напред Нинова обяви, че от помощта трябва да се възползват най-уязвимите в обществото, които стават жертва на увеличаването на цените и нарастващата бедност. След което обаче уточни, че предложенията на левицата са общ продукт от консултациите й с браншовите и синдикалните организации, както и от разговори със служебните министри. Това обяснява защо във въпросните 9 групи влизат толкова различни лица и институции.

Накъде да отидат парите

Социалистите искат да се изплати еднократна помощ за раждане на второ и трето дете на осигурени родители в последните 24 месеца в размер на 6500 лв. По техни сметки това ще засегне 12 000 семейства.

Еднократна помощ предвиждат и за началото на учебната година за децата от втори до четвърти клас в размер на 250 лв., което ще обхване 90 000 ученици.

За самоосигуряващите се, които фиксират на 200 000 души, също планират еднократна помощ от 650 лв.

Сред предложенията им е и увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година до 650 лв. В момента то възлиза на 380 лв.

Нинова посочи, че след среща с представители на Българския лекарски съюз партията й прави много конкретно предложения какво да се направи с 120 млн. лв., определени от актуализацията на служебния кабинет за здравеопазване и ковид кризата. Това предложение социалистите допълват с разходи за материали за дезинфекция в училищата, както и за специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични ковид болни.

Левицата ще настоява да се гарантират заплатите на полицаите за ноември и декември. "Без актуализация, остават без заплати", предупреди Нинова. Допълнително се планират средства за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите. Социалистите тепърва ще уточняват колко ще искат за увеличение на парите за отбрана.

Червените депутати ще защитават увеличение на средствата за институтите на сценичните изкуства, както и компенсация за увеличените разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти.

За възрастните хора искат преизчисляване на пенсиите на база средноосигурителния доход от 2018 г.

За икономиката социалистите предлагат мярката 60/40 да бъде преформатирана в 80/20.

54 млн. лв. предлага БСП да се заделят за общините. "Те са едни от най-важните на първа линия в ковид кризата, но не е предвидено нищо за тях", обоснова се Нинова.

"Всички тези предложения са много разумно оценени до стотинка. С тези предложения, които правим, няма изменения по салдото на централния бюджет, тъй като предлагаме да отпаднат някои ненужни разходи и предлагаме увеличение на приходната част, защото смятаме, че тя е занижена в предложението на служебния кабинет", обобщи соцлидерът.

Последвайте ни и в google news бутон