Медия без
политическа реклама

БСП и ДБ вече са скептични за съставянето на правителство

Изумен съм, че Слави Трифонов може да напусне преговорите заради такъв запис, казва Искрен Митев от ПП

23 Юли 2022Обновена
Петър Кънев
Илияна Кирилова
Петър Кънев

За съжаление, след вчерашното изявление на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов вървим към избори, заяви пред БТВ Петър Кънев, който е член на ИБ на БСП.

Решението какво ще се прави с мандата за съставяне на правителството ще се вземе в понеделник от ИБ на БСП. Според Кънев обаче едва ли мандатът ще бъдат задържан до 15 август, както каза соцлидерът Корнелия Нинова. Вчера тя се оправда с необходимостта да се избере нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, след като Конституционният съд обяви предишния избор за незаконен. Кънев каза, че искат да има избор, но всичко зависи от ГЕРБ, ДПС и ИТН. "Ако те не се регистрират в зала, няма смисъл. Този спектакъл вече сме го гледали", каза той. Според него може да се отиде на вариант и някой от двамата зам.-председатели на КЕВР да стане временно изпълняващ длъжността. БСП не са се отказали и от приемането на нов антикорупционен закон и избора на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. Това обаче е малко вероятно да се случи след скарването с ИТН.

ДБ също смята, че съставянето на правителство след изявлението на Слави Трифонов е максимално затруднено.

"Дали вървим към избори зависи от депутатите от ИТН, които трябва да решат дали е готова заложи съдбата на страната на едно емоционално изявление на своя ръководител", смята лидерът на ДБ Христо Иванов. Пред БТВ той отново призова да се мисли за държавата, на която предстоят тежки месеци. "Всички ние трябва да се вслушаме в гласовете на ГЕРБ и ДПС, които искат политическа криза, за да се върнат на власт. Трябва да чуем гласът на тези озъбени, опулени хора, които искат да се върнат на власт. Това ли искаме?", каза Иванов. Относно изтеклия запис вчера от НС той обясни, че става дума за една банална среща, каквито се провежда по три пъти на седмица. „ГЕРБ най-много експлоатират този запис. И тук е първата червена лампичка, която трябва да ни светне: станала е някаква инфекция, но ние публикувахме целия запис заедно с видеото, защото всеки, който иска, да го изгледа, и да разбере, че става дума за един съвсем нормален политически разговор, в който докладвам на моята ПГ и търся тяхното обратно мнение, и заедно търсим решение."

"Продължаваме промяната" използва случая отново да нападне Слави Трифонов и ИТН. "Толкова бе толерантен Христо Иванов, че мислех, че записът е правен нарочно. От трибуната на парламента сме казвали много по-страшни неща. Направо съм изумен, че Слави Трифонов може да прекрати преговорите за това", коментира пред БТВ депутатът от ПП Искрен Митев.

Според председателя на парламентарната група на БСП Георги Свиленски страхът от избирането на Бойко Рашков е основната причина за провала на преговорите. „ДПС, ГЕРБ и ИТН, когато разбраха, че Бойко Рашков може да стане шеф на КПКОНПИ, и реалната възможност да приемем антикорупционното законодателство, полудяха. ДПС явно много добре знаят какво са правили в управлението, явно и неявно, но за първи път ДПС са извън управлението в последните 6 месеца И сега бързат да се върнат, без да ги интересува, че КЕВР няма председател, че идва тежка зима. Интересува ги час по-скоро да се върнат на власт на гърба на Борисов“, каза червеният депутат в ефира на БНТ.

Свиленски определи Рашков като човек, който не го е страх и има волята да се бори с корупцията и че не е заложник на интереси. „Винаги досега на тези постове са слагали зависими хора, които да бъдат управлявани“, допълни председателят на ПГ на БСП. "Видяхме как ИТН за четвърти път в рамките на година и половина сриват държавата и провалят всичко: рушат институции, законодателството, и всичко. Заради тях отиваме на избори за четвърти път, категоричен е социалистът. Два часа преди изявлението на Слави Трифонов вчера, бяхме заедно с Тошко Йорданов и Ива Митева. Не ни е работа да коментираме срещата на ДБ, могат да си говорят каквото искат. ДБ бяха достатъчно коректни като казаха, че след като подредим програмата, ще дойдат и тогава ще решат дали да участват с министри или не", каза още Свиленски. "И Трифонов намери един привиден повод, като разбра, че Рашков ще бъде избран, да се оттегли от преговорите“, смята той. Според него в момента не може да се говори за „ляво“ и „дясно“ в политиката, защото разделителната линия е борбата с корупцията и партиите трябва да решат на коя страна да застанат.

Относно времето, през което ще бъде държан от БСП третият мандат, депутатът припомни, че през 2005 г. ДПС са бавели третия мандат 40 дни и тогава е била съставена тройната коалиция с премиер Станишев. През 1992 г. преди излъчването на кабинета на Любен Беров, известен със своите плаващи мнозинства, третият мандат е бил държан цели 3 месеца.

 

РАДЕВ ИСКА МАНДАТЪТ ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ПО РЕШЕНИЕТО НА КС ОТ 1992 Г.

Президентът Румен Радев иска третият мандат да бъде изпълнен според тълкувателно решение на Конституционния съд от 1992 г. Това стана ясно от негово много кратко изявление пред медиите, след участието му в отбелязването на 80-годишнината от разстрела на поета Никола Вапцаров, на музея „Гарнизонно стрелбище“ в София.

„БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд“, каза президентът и отказа да говори повече по темата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

правителство, ИТН, БСП, ДБ

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?