Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП: В чий джоб потънаха 500 млн. лв., отредени за язовири?

Партията очаква темата да се превърне във "венец на предизборната корупция"

11 Дек. 2020

БСП иска разследване на 500-те милиона лева, отпуснати преди две години от правителството за ремонт на язовири. Маститата сума се оказа в "Монтажи" ЕАД, като преди това бе в активите на Държавната консолидационна компания. "Монтажи" обаче е с едва стотина служители и не може да ремонтира всичките предвидени язовири. Дружеството се ориентира към възлагане на оществени поръчки. Затова днес депутатите от БСП настояха за решение, с което парламентът да възложи на Сметната палата ревизия на договорите за поръчките. Предварителната проверка на партията показала, че частни фирми са се възползвали от средствата, а одитът трябвало да уточни кои са те. 

БСП настоява проверката да обхване периода 1 януари 2017 – 31 декември 2020 г. "В проекта на решение изрично бяха записани 414 броя язовири, впоследствие увеличени с 2 или общо 416. Неясна остава формата на възлагането“, заяви Румен Гечев. Според него в България се затвърждава „порочната практика стотици милиони левова да отиват към подизпълнители“, без да се знае капацитетът им.  „Има ли договори, с които са сключени анекси и какви са измененията и изпълненията на тези договори? Всичко това може да се окаже един от венците на предизборната корупция на управляващите“, каза още Гечев.

 

ПРОТЕСТ

Междувременно днес в Бургас се проведе малък протест заради очертаващата се водна криза в града. Проблемът идва от изпразването на захранващия язовир "Камчия". За да предотврати неприятности, кабинетът предвижда включване на водоемите "Ахелой" и "Порой" към водоснабдителната система на града.

Още по темата