Медия без
политическа реклама

Бременна в 7-ия месец и военен са арестувани за трафик на мигранти

Жената е хващана да шофира и след употреба на наркотици, твърди вътрешният министър

14 Март 2023Обновена
Илияна Кирилова

Бременна жена и военен са задържани заради трафик на мигранти. Това разкри вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти. Арестът е станал в Хасковско и е в следствие на разработка на “Военна полиция”, а задържаните са следени отдавна. Освен тях е арестуван и още един участник в нелегалния превоз. Жената е била в напреднала бременност, в 7-ия месец. След задържането тя е настанена в пловдивска болница. Според БНТ, самата тя е лекар, а военният, с когато тя е живеела на семейни начала, е работел в авиобаза край Пловдив. Третият арестуван пък е младеж, чиято майка го е обявила дни по-рано за издирване.

Жената е позната на полицията, преди това е залавяна да шофира след употреба на наркотици, заяви Демерджиев. Той призова депутатите от следващия парламент да повишат наказанията за каналджийство.

Задържаха бременна жена и военен, превозващи мигранти

 "Три текста в Наказателния кодекс да се преработят така, че тези хора да бъдат възпрени. Една такава превенция би помогнала страшно много.

Гонките между полицията и бусовете с мигранти се прехвърлиха и по вътрешните улици на столичните квартали. Това стана факт след като започнало посред бял ден преследване край Банкя свърши пред блок в "Люлин". При гонката бяха задържани петима мигранти, съобщиха от МВР.

Миналата седмица бях на Съвет в Брюксел. Там усилията ни се оценяват високо. Оценява се това, че ние възпрепятстваме много хора да  преминат през нашата територия, за разлика от Италия, например, където разполагат с много повече ресурси, но там трафикът на хора расте, а при нас намалява", заяви вътрешният министър. 

Министерството на външните работи на талибанското движение, което контролира Афганистан, призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан.

"Имайте предвид, че натискът у нас е безпрецедентен. И понеже ние преследваме и залавяме нелегални мигранти, това става обществено достояние и създава впечатлението, че има повече мигранти. Но няма, уверявам ви. Толкова малко България не е пропускала в нито един момент", категоричен бе Демерджиев.

Водачите на микробуси превозващи нелегални мигранти у нас получават инструкции от трафикантите да блъскат полицейските автомобили, ако започне преследване. Това съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова.

Той допълни, че България вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охраната на границата с Турция. "Сега се водят преговори за техническото обезпечаване на тези 110 км от границата, които не са обезпечени. Имаме уверение, че ще получим автомобили, финансиране за нови щатни бройки и средства за техническа защита както по земя, така и по въздух", поясни вътрешният министър.

Колко трагедии с човешки жертви са необходими на държавата, за да предприеме адекватни действия за защита на българската граница срещу нелегалната миграция и трафика на хора?

Прокуратурата: Ефрейтор е подпомагал сирийци да стоят незаконно в България

Военно-окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Д.Д., на 40 г., военнослужещ - ефрейтор, в поделение в област Пловдив, Г.Б., на 25 г., и 39-годишната И.П., съобщи официално държавното обвинение. Те са обвинени, че на 10.03.2023 г. в съучастие като извършители, противозаконно подпомогнали 8 чужденци – граждани на Сирия, да пребивават незаконно в страната чрез извършване на превоз от гр. Любимец, обл. Хасково, до землището на гр. Хасково.

На 10 март 2023 г. около 17 ч. в района на гр. Хасково, полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил, марка БМВ, управляван от Д.Д. Той се движел като пилотна кола на пътуващия зад него лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“, управляван от 39-годишната И.П. Жената била в напреднала бременност, разказва прокуратурата.

В колата, която тя шофирала, се намирали четирима чужденци – граждани на Сирия. В лекия автомобил, марка „Фолксваген Голф“, пътувал и 25-годишният Г.Б. Установено е, че същия ден Г.Б. превозвал други четирима чужденци – граждани на Сирия, с лек автомобил, марка  „Ауди“, но колата му се повредила и той ги оставил в района на парк „Кенана“ край гр. Хасково. По тази причина Г.Б. се преместил в лекия автомобил „Фолксваген Голф“.

Мигрантите са били качени в автомобилите от района на гр. Любимец, обл. Хасково, и са пътували към гр. София. Те са преминали нелегално през „зелена“ граница с Турция.

Обвиняемите Д.Д. и Г.Б. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 13 март 2023 г. по искане на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

При предявяването на обвинението спрямо И.П. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева с оглед на здравословното й състояние.

Действията по разследването продължават

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата