Quantcast

Медия без
политическа реклама

Талибаните се намесиха в трагедията с 18-те мъртви афганистанци в България

Всеки един от мигрантите е дал по 7000 евро за прекарването само през българска територия

19 Февр. 2023Обновена
БГНЕС
Камионът-ковчег, в който бяха открити мъртвите тела на 18 млади афганистанци

Министерството на външните работи на талибанското движение, което контролира Афганистан, призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан. "Искаме всички международни организации и особено страната домакин да арестуват и поставят трафикантите в ръцете на закона", казаха талибаните в изявление, разпространено до афганистанските медии в неделя, цитирано от "Интерфакс" и РБК.

Телата на 18 нелегални мигранти от Афганистан, починали в резултат на задушаване, бяха открити в изоставен камион край село Локорско , недалеч от Околовръстния път на София.  Вътре са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него. 34-имата полузадушени бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в столицата. Задържани бяха 7 души.

Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите".

В изявлението си Министерството на талибаните изразява съболезнованията си към семействата на жертвите и призовава хората да не се доверяват на измамници и контрабандисти.

Част от обвиняемите по случая са дали подробна информация за схемата пред разследващите. Това пък стана ясно от думите на Христо Кръстев, зам.-градски прокурор, казани по Нова тв. 

„Вчера бяха разпитани обвиняемите и част от тях дадоха подробни обяснения по повод престъпната схема, организацията, трафика на мигрантите от турската граница през България към Сърбия. Повечето неща ги знаехме и те се подкрепят от другите доказателства”, каза Кръстев. Той не пожела да влезе в детайли заради разследването.

В Бургас обаче днес ще бъде извършен следствен експеримент. По думите на прокурор Кръстев случаят е част от трансгранична престъпна дейност. А ръководителят е имал връзки в Турция и Сърбия. Разпитани са и мигрантите, които са в състояние за това. Те са разпознали част от лицата.

„Тайникът е бил за около 40 човека. Във въпросния ден, най-вероятно от алчност, са качили 52 човека”, каза Кръстев.  

Трагедията се е случила основно заради алчност и глупост, заяви пък следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов по Би Ти Ви. Той обясни, че по разказ на единия от заловените, който и е получил най-малката сума за участието си в превоза, става дума за бригада, която е монтирала тайниците в камиона. Една от причините за смъртта на мгрантите е непрофесионално направената вентилация. Маринов коментира, че неграмотността при изработката на клетките е довела да гибелта на хората. „Тайниците са направени от много добри материали. Целта е била неутрализиране на термокамерите по границите. Ние сме задържали така наречените “мулета”. Водещата причина е алчността. Другите причини са глупостта и неграмотността. В такава клетка не може да се напъхат 26 души. Тя е много здрава и няма как да я разбият. А са се ритали, за да се опитат да излязат“, каза още Маринов.

Той разказа още, че според известното досега всеки от мигрантите е дал по 7000 евро, и то само за прекарването на територията на България. "Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са си броили минутите. 7 часа са преседели. Това е нечовешко. Трагедията за оцелелите е, че са се прегръщали със своите мъртви другари. Едно от лицата твърди, че е дал 7 хил. евро, за да бъде превозен до Германия", заяви Мариан Маринов.

Междувременно стана ясно, че спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Само един от мъжете продължава да е под интензивно 24-часово наблюдение и лечение. Другият вече е преместен в токсикологията на "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Така общо 5 мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията. Дежурният лекар съобщава за подобрение в общото състояние на пациентите. Изключение прави само пациентът в реанимация.

 

Един току-що излязъл от затвора, един заловен в Гърция

Единият от арестуваните за трагедията е многократно осъждан за каналджийство. Мъжът от Бургас е трябвало и в момента да излежава присъда за трафик на хора, съобщи Нова ТВ. Той е задържан два пъти за нелегален превоз на мигранти – веднъж край Елин Пелин и веднъж край Чирпан. И в двата случая е сключил споразумение с прокуратурата за по 5 месеца ефективна присъда. Мъжът е изтърпял първата, излязъл е на свобода през януари. Дни по-късно излиза и втората му присъда, уточнява NOVA. Прокуратурата обаче е изтеглила документите му от Съдебна охрана и така е отменено изтърпяване на второто му наказание.

В Гърция пък бе задържан заподозреният Валентин Христов, който успя да избяга и бе издирван с Европейска заповед за арест. По данни на БНТ Христов е задържан близо до границата между Турция и Гърция, по пътя между Александруполис и граничния пункт "Капитан Петко войвода". По искане на българската прокуратура предстои Христов да бъде екстрадиран у нас. Очаква се това да стане до два месеца, през които той ще остане в гръцки затвор.

 

Посланикът на Афганистан: Те нямат избор и предпочат да са в камиона

"Знаете ли, те нямат избор. Представете си държава, в която на практика животът е невъзможен. Младите хора искат образование, работа, бъдеще. Да помагат на родителите си. Те нямат тази възможност. И към това дискриминация, убийства. Ако се опиташ да защитиш правата си, отиваш в затвора или те разстрелват. И при тези условия, те предпочитат да бъдат в камиона, отколкото да привикнат към това, което се случва в Афганистан", разказа пред Нова тв д-р Мохаммад Сайфи, посланик на Афганистан в България.

Той научил за трагичния инцидент край Локорско в петък около 16:00 ч. "Вашите власти ни уведомиха. Но искам да благодаря за бързата им реакция. И за това, че успяха да окажат в кратко време помощ на оцелелите. Шестима от тях са в по-тежко състояние и, дай Боже, да се оправят. Останалите хора са още в шок. Но ми престои среща с тях в болница", обясни д-р Сайфи.

"Като повечето мигранти, които пристигат, те нямат документи. Идват без паспорти. Доколкото ни съобщиха, нито един от тях няма документи. Но ние си имаме свой начин, по който да ги идентифицираме дали са афганистанци, или не. След разследването, което българските власти направят, и ако е нужно, ние също ще отидем на място да ги идентифицираме", обясни посланикът.

"Готови сме да окажем всякаква помощ, но останалото зависи от българската власт. Знаете, че колкото и да се полагат усилия за укрепване на границата, потокът от нелегални мигранти не може да се пресече на 100%. Например тези 18 души, които са загинали, ние можем да информираме техните семейства в Афганистан, да намерим средства и да помогнем за транспортиране на телата им в Кабул. Останалите мигранти са в ръцете на българската власт, тя ще реши дали ще останат тук, или ще бъдат върнати. Но ситуацията там е такава, че ако ги върнат обратно, те ще загинат. Защо са стигнали дотук? Замислете се! Има причина. Няма работа, образование - няма, цари пълна дискриминация спрямо жените, а и не само. Колко отчаяни трябва да са били тези хора, за да се съгласят да влязат в малко пространство на един камион с ясното съзнание може да се задушат и да не оцелеят", коментира посланикът.

Според него, за да тръгнат, всеки от тях е продал дома си или е взел заем. "Тези трафиканти взимат огромни пари, често лъжат хората, които бягат. Оставят ги по пътя. Това не е първият случай и не се случва само в България. В Иран също има много такива случаи, в Турция - също. И в Сърбия. Прибират си парите в джоба и изчезват", разказва д-р Сайфи.

Още по темата