Медия без
политическа реклама

Според Гешев загиналите мигранти са резултат от войната на институциите

От прокуратурата отчетоха, че са разбили цялата престъпна група, отговорна за камиона край Локорско

18 Февр. 2023Обновена
БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев и неговият заместник Борислав Сарафов (вдясно), който е и шеф на следствието, се готвят за брифинга, който дадоха по повод тежкия инцидент с мигранти край с. Локорско.

"Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на извънредния брифинг, който дадоха прокуратурата, МВР и здравното министерство по повод тежкия инцидент с мигранти.

18 души, сред които и едно дете, бяха открити мъртви вчера в изоставен камион край софийското село Локорско. Вътре са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него. 34-имата ранени бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в столицата. Сред пострадалите са и пет деца.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов, който е и зам.-главен прокурор отчете, че цялата престъпна група, отговорна за трагедията, е била разбита за по-малко от денонощие.

"За 24 часа в МВР е свършена огромен по обем работа. Извършени са десетки разпити на свидетели, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях вече са готови. За 24 часа успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група. Става въпрос за организирана престъпна група, която извършва каналджийство, като приема мигрантите от границата с Турция, която се пресича много лесно с помощта на обикновена стълба, и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигрантите от турската граница до местност около сръбската граница. Точните локации от къде да вземат мигрантите и къде да ги закарат се получава от приложението "Телеграм" от ръководителя на групата", посочи Сарафов.

За преминаването си мигрантите заплащали между 6-7 хиляди евро, по метода "хавала". Българските каналджии взимат част от тази сума. Шофьорите получават само по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят е взимал между 500-1000 евро на човек. Тайниците каналджиите подготвят сами, оборудвани са и с фолио, което не позволява рентген да засече топлината на телата. Групата се състои от 6 човека, които ще бъдат привлечени като обвиняеми. Те работели отдавна и прекарвали мигранти поне по два пъти месечно.

"Двамата шофьори, които са обвиняеми към настоящия момент, са отишли с камиона-ковчег в местност, получена като точна локация по приложението "Телеграм". Местността е близко до турската граница в Бургаско. От там са ги качили, 52-ма от мъжки пол, на видима възраст между 13,14 до 30-35 години. Пътувайки по магистрала "Тракия", малко след "Траянови врата", се е чуло от каросерията на камиона силен тропот и силен шум. Двамата шофьори обаче са продължили движението на камиона. Пострадалите са умирали в продължение на десетки минути. Между 30 и 60 минути е умирал всеки от тях", обясни схемата Сарафов.

Задържани обаче към момента са общо 7 лица, които имат някаква съпричастност. За четирима от тях има безспорни доказателства. Според БНР четирима от арестуваните са от Бургаска област, като сред тях има двама заварчици от Каблешково. Има още един заподозрян, който се издирва. Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че въпросното лице в момента е в Гърция.

"Четирима от заподозрените са задържани на територията на област Бургас и предстои да бъдат конвоирани до София. На територията на град София са задържани други двама", обясни пред bTV Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София. За момента всички са с мярка за неотклонение за 24 часа. Кой каква роля има в трагедията се изяснява в момента.

От полицията и прокуратурата казаха, че поне трима от задържаните лица са им добре познати - те и преди са се занимавали с трафик на хора, като единият е имал и ефективна присъда.

Жертвите и ранените са афганистанци, млади мъже, но не всички от тях имат документи за самоличност. Тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера.

Реалният собственик на камиона бил В. К., който ръководел групата от януари м.г. Мъжът е многократно осъждан. Първата му присъда е от 1997 година, има деяние до тази година. Лежал е за последно 5 месеца в затвора. 

Пълната информация открийте на сайта на БНР: https://bit.ly/3EDxAGrКадри: Николай Христов/БНРАктуалните новини от деня в социалните мрежи на БНР:https://www....

Мигрантите са починали след задушаване, обяви още Сарафов. По случая работят 10 следователи от Националната следствена служба. Иззети са проби ДНК, по които ще се установи кои са извършителите на престъплението.

ТРИМА ОТ ПОСТРАДАЛИТЕ СА В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ

Все още продължава да е критично състоянието на трима от пострадалите мигранти, като те са в реанимацията на ВМА. Наложило се е двама от тях да бъдат интубирани.

В "Пирогов" пък има двама в интензивно отделение, чието състояние е сравнително стабилно. Отделно четирима мъже и едно са настанени в токсикологията, като състоянието им се подобрява.

Към 17:30 ч. в петък в УМБАЛ „Св. Анна“ – София бяха хоспитализирани 7 души, във Военномедицинска академия – 8 - петима в реанимация и трима в токсикология, в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 7, от които двама в реанимация), в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – 4 и четирима в Медицинския институт на МВР. Част от тях вече са освободени и настанени в държавната агенция по бежанците на "Военна рампа", където им е предоставен психолог, дежурен лекар, дрехи и храна

Здравният министър Асен Меджидиев отчете, че в момента общо 19 души остават в лечебни заведения.

ПОЗИЦИЯТА НА МВР

От вътрешното министерство посочват, че са предприети полицейските действия след сигнал, постъпил в петък около 14.15 ч., за изоставен товарен автомобил. В камиона са пътували 52 души, които били укрити в изграден тайник под превозван дървен материал. "Полицейските органи сме си свършили работата по този случай. Установени са всички, които имат отношение към този случай", съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. По думите му главен отговорник е човек с досъдебни производства и осъждан за каналджийство. "Ако си спомняте, внесохме в парламента законопроекти, с които да се вдигнат наказанията и тези хора да не се явяват пак и пак да извършват тази дейност. Ето ви един пример до какво води това.  Отговорът е дали някой направи нещо по тази тема, никой не направи нищо и въпросите отново се поставят пред полицията", заяви още Демерджиев.

Ключови думи:

мигранти, Локорско

Още по темата