Медия без
политическа реклама

Божанов: Чипът и данните в личните карти ще са по желание

Ако човек не иска да има информация в документа му за самоличност, ще има само един анонимен идентификатор

21 Дек. 2021
БГНЕС

Чипът в личната карта, както и дали в документите да има каквито и да е лични данни, ще бъде по желание. Това стана ясно от интервю пред БНР на министъра на електронното управление Божидар Божанов.

„Ако човек не иска, може да отиде и да заяви, вземайки личната си карта – аз не желая да записвате нищо на личната ми карта. Дори когато бъде записано нещо там, то ще бъде само един анонимен идентификатор. На самата карта няма да има никакви лични данни на практика, те са в централизирани регистри.“, обяви той. 

От неговите думи обаче не станаха ясни поне две неща. Първо - колко точно време ще трябва, за да бъдат изобщо въведени личните карти с чип, след като вероятно ще трябва промяна в закона, обществена поръчка, изработване. Заговори се за 6-месечен срок, но и за по-малки по обем дейности от подобен характер, свързани с много пари и големи защити, е било необходимо много повече време за провеждане на процедурите.

Другото неясно е как точно всеки сам ще контролира колко и какви лични данни да има в личната му карта. Все пак с този документ се минават и граници в рамките на ЕС. 

Отпада синият талон на автомобилите, както и удостоверенията за семейно положение и за задължения. Това обеща пред  Bulgaria ON AIR министърът на електронното управление Божидар Божанов. Първо - отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда.

„Скептицизмът към технологиите съществува. Не мисля, че е масов, но въпреки това сме длъжни да направим всички възможни защити на личните данни“, коментира още Божанов в предаването „Преди всички“. По думите му потенциалните страхове трябва да бъдат разсейвани, затова защитата на личните данни е много важна. „Не може просто да направим една технология и тя да събира каквито данни ѝ харесват,“ смята той.

Според министъра едва ли ще са много хората, които ще се откажат от чипа в личните карти, а и с времето желаещите ще стават все повече. „Така или иначе, гишетата няма да бъдат закрити от утре. Винаги ще има хора – понякога възрастни хора, понякога такива, които просто не желаят. Няма как да продължим да имаме всичко само на гише. Ако в момента имаме 10 служители на гише, след няколко години могат да станат наполовина, след няколко години още наполовина и така като процес да намаляваме това усещане за бюрокрация. Съкращаването на хората на гише не означава, че те отпадат изцяло. Администрацията ще бъде оптимизирана като функции", поясни той.  

Божанов повтори тезата си, че най-важното е въвеждането на електронна идентификация, която да е полезна за хората.

„Искаме да има електронна идентификация, която да е достъпна за всеки, без да ходи където и да било – тя да бъде в джоба му: дали в личната карта или в телефона, така че в момента, в който дойде например локдаун или нужда да заявиш неща онлайн, да не се налага да отидеш първо да си вземеш електронен подпис или ПИК, а директно да можеш да ги използваш.“, обяснява министрът. Той даде пример с миналогодишната ситуация, при която хората се наредили на опашка пред НОИ, не за да искат нещо или да заявят услуга, а за да си вземат ПИК, с който да заявят услуги онлайн.

„Това, което искаме да въведем, е забрана и санкции за изискване на печат. Ако администрация ви изиска печат и ви върне за това, че нямате печат или нямате правилната форма и цвят на печат, този, който го е направил, да подлежи на санкции“, каза още той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата