Медия без
политическа реклама

Борисов: За кмета на София от ГЕРБ ще кажа, когато си искам

Нинова обвини ГЕРБ, че "краде" червени кметове

16 Септ. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Бойко Борисов обяви кандидатите за кметове от ГЕРБ във Варна и Добрич. Това са Иван Портних и Красимир Николов. 

Борисов обаче отказа да каже кого ще номинира партията за столичен кмет. В отговор на журналистически въпрос кога ще го стори, лидерът на ГЕРБ бе лаконичен: "Когато си искам". 

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич Красимир Николов между 2017 г. и 2021 г.  беше заместник-областен управител, след което - учител по информационни технологии. Николов е и ръководител на общинската структура на партията в областния град Добрич.

Бойко Борисов благодари на Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Асен Василев и Делян Пеевски за това, че "с цялото законодателство, което подготвяме, приемаме, приехме, вчера Европейската комисия свали мониторинга за корупция за България и Румъния". "Това отекна много добре в света, това е много добре за България, това е много добре за всички нас", каза още Борисов.

Според него влизането ни в Шенген може да стане само с нулева толерантност по отношение на нелегалната миграция и призова министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да съсредоточи цялото си внимание по границите.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова се оплака, че ГЕРБ се опитва да открадне червени кметове.

"Знакови червени кметове от години, са получили оферти за подкрепа от ГЕРБ", заяви Нинова на брифинг след днешния пленум на партията, на който са обсъдени кандидатурите за местните избори.

"БСП е единствената партия, която към днешна дата е в пълна готовност за кампания за избори, приехме своя платформа и одобрихме кандидатите за кметове и екипите от общински съветници", отчете Нинова.

Тя потвърди, че БСП е взела решение да подкрепи предложението на софийската организация на партията в лицето на Ваня Григорова. Одобрена е и листатас кандидатите за районни кметове в столицата. 

"Искам да споделя нещо ново, което забелязваме в последния един месец. Денонощно сме в разговори с нашите кандидати за кметове, знаете колко трудно се подготвя една кампания. Новото за нас е, че ГЕРБ изявяват желание по места да подкрепят знакови червени кметове от години", каза лидерът на БСП. 

"Разчитаме това като поредния ход на Борисов да внушава, че между ГЕРБ и БСП са възможни договорки. Искам да му кажа, че и този път това няма да стане. Ние се борим срещу модела "Борисов" на местно ниво, където са се окопали феодални кметове години наред", каза Нинова. 

Затова днес Националният съвет на БСП е взел решение, че няма да приемат никъде подкрепа на ГЕРБ за кметове на БСП", заяви тя. 

БСП се обяви и в подкрепа на предстоящия протест на земеделците срещу вдигането на забраната за внос на украинско зърно. Според нея властта е извършила предателство на българския национален интерес. 

Ключови думи:

кмет, София, Варна, Добрич, ГЕРБ

Още по темата