Медия без
политическа реклама

Борисов се страхува от Пеевски, но кабинет ще има

Ивайло Мирчев обяви, че коалицията ПП-ДБ ще търси "разширяване вдясно"

Малката коалиция "Да, България - ДСБ" ще търси нови партньори вдясно, заяви Ивайло Мирчев.
БГНЕС
Малката коалиция "Да, България - ДСБ" ще търси нови партньори вдясно, заяви Ивайло Мирчев.

Правителство ще има - защото Пеевски иска цялата власт и въпреки че Бойко Борисов се страхува от това и се дърпа. Такава прогноза направи Ивайло Мирчев от "Да, България" 

"Правителството, което сигурно ще го има, Борисов не го иска, но ще се случи под натиска на Пеевски. Това правителство ще причини на ГЕРБ големи щети, защото Пеевски притежава съдебната система, той ще може да промени и шефовете в регулатори. Борисов знае, че това може да бъде катастрофа за страната. Той отлично осъзнава, че тази игра с Пеевски е много опасна за страната. Но и ГЕРБ има тази зависимост от Пеевски. Длъжни сме да предупредим каква опасност е да имаме кабинет ГЕРБ-ДПС. Лично за мен проблем е, че един от лидерите е в списъка „Магнитски“, обясни Мирчев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Според него Пеевски и Борисов могат да направят промени в регулаторите, но отново ще сложат зависими хора. "Това ще продължава в още по-лош вариант, защото Пеевски ще си има и правителство, освен съдебната система, службите и МВР. Не случайно се започва с Комисията за защита на конкуренцията и КПКОНПИ (антикорупционната комисия). 
Пеевски да посочва хората в антикорупционната комисия е все едно Чикатило да прави конкурс за детска рисунка,  коментира Ивайло Мирчев.Грешките

Ивайло Мирчев маркира фаталните грешки, довели до лошия изборен резултат на коалицията:

"Първата грешка  беше, че не обяснихме защо подкрепихме едно правителство с ГЕРБ. Не успяхме да ги убедим в нашите приоритети – промените в конституцията, които са първата стъпка за промяна в съдебната система. 

Освен това не дадохме да се разбере, че ГЕРБ също носят отговорност за управлението.

И подведохме донякъде нашите избиратели, че с 64 депутати  можехме да застанем срещу Борисов и Пеевски. Ние не знаехме за тяхната тясна симбиоза. Сега е нужно да направим правилните стъпки".

Направихме много грешки и бяхме наказани от хората, чиято подкрепа сме искали. Затова има и оставка. Но трябва да продължим разговора с тези хора, защото те не ни предадоха. Те не подкрепиха нито един от другите политически субекти, които излязоха на тезгяха. Ще водим разговор с нашите симпатизанти, не трябва да замитаме нашите грешки." 

 

Надграждане  

Освен смирени разговори със симпатизантите ще има и разговори с други партии - потенциални партньори. "Малката коалиция - "Да, България“ и ДСБ, трябва да се надгражда и да "погедне малко надясно", защото една от грешките е била именно "загърбването на дясното", посочи Ивайло Мирчев. И добави: "По отношение на голямата коалиция – с „Продължаваме промяната“, трябва да стане промяна, надграждане, и то отново в честен и смирен разговор с хората, за да обясним каква е голямата ни цел, защо ни напуснаха 300 000 избиратели и как отново да спечелим доверието им и да управляваме отново страната”.

За необходимостта от "преформатиране" заговори и евродепутатът Радан Кънев. "Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще. Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу", коментира пред БНР Кънев, който бе и отново е евродепутат от листата на ПП-ДБ.

"Идеята, че защото сме в опозиция, някакви избиратели ще започнат да се връщат при нас, да пълзят по нашата намазана пързалка нагоре и ще спират нашето падане, е абсолютно наивна. Тя показва липса на опит, липса на политическа годност. Това, от което имаме нужда, е много трудната задача едновременно да запазим единството и да се променим. Не да се разпаднем, но не и да останем каквито сме, а да започнем много бързо да действаме. Ако искаме да обърнем процеса, вече сме закъснели и нямаме никакъв лукс на време", категоричен бе евродепутатът. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ивайло Мирчев, ПП-ДБ