Медия без
политическа реклама

Борисов към Радев: Оставихте под огромна заплаха българите

Демократична България поиска от президента да свика КСНС за приемане на "ясни и приемливи за обществото мерки"

21 Окт. 2021Обновена

Бившият премиер Бойко Борисов, който и при първата и втората вълна на ковид действаше на принципа "проба грешка", а доставките на ваксини се бавеха с месеци, сега вини президента Румен Радев и назначения от него здравен министър Стойчо Кацаров, че са скрили и умишлено не са обявили още през лятото за въвеждането на зеления сертификат и че "всичко в момента е подчинено Радев да спечели отново изборите". Не стана много ясно как ще се случи при положение, че общественото недоволство за новите мерки е насочено именно към служебната власт. Борисов не отговори и на репортерски въпроси, ако той беше на власт, как щеше да действа и дали щеше да въведе зеления сертификат, както го направиха редица европейски държави.

В същото време пък от "Демократична България" поискаха Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради разрастващата се ковид криза. 

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

В поредното си словоизлияние пред медиите бившият премиер заподозря служебната власт, че не въвежда зелен сертификат и за държавната администрация, за да му осигури победа на изборите на 14 ноември.    

"Българският сертификат ще важи само да отидеш до Каспичан, до Плевен, но не и да излезеш в чужбина", каза още той и обвини здравния министър, че подвежда българите, които сега си поставят първата доза.

"Заповедта на Кацаров, продиктувана от Радев, постави българите под огромна заплаха в следващите 4 седмици. Днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Петров казва по Нова тв, че вероятно учителите ще трябва да имат зелен сертификат. Малко по-късно образователният министър Денков каза, че ще останем без учители, ако въведем COVID сертификат веднага", каза Борисов. Но и по неговото управление заповедите се редактираха, променяха или отменяха няколко часа или дни.

"Днес извършиха престъпление. Все едно последните месеци нищо не става. Какво стана от днес за утре. Нали учениците щяха да са последни. Сега излиза, че може през деня да учат онлайн, а вечерта да излязат на дискотека. Абсолютна недомислица. Експертите не искат да се подписват. Само техните хора са подписали под натиск. Имам информация, че Радев им е звънял вечер да ги плаши", твърди Борисов, но не стана ясно с какво и как ги плаши Радев.

После пак гневно каза - "само да угодят за президентските избори на Радев, а след това какво ще стане, ако продължи натиска на болниците, Кацаров? Пак ще мрънкаш и ще ходиш да се молиш?"

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов каза, че ГЕРБ обмислят да сезират "европейските институции, за това че България си играе с европейския зелен сертификат. Това е един отчаян опит от хората да се успокоят, че са получили сертификат, но това не е амбалажна хартия в селска бакалия. Това е европейски документ". Намерението на здравните власти обаче е не да се изменя европейският сертификат, а да предостави възможност на хора с една доза да могат да получат "зелено" удостоверение, за да могат да работят.     

"Не бих допуснал, че доц. Кунчев и д-р Пармакова биха се подписали под подобен документ. Това са хора можещи и знаещи. Нека видим хората, които са препоръчали това безумие. Това е продиктувано от един човек, който никога не е вярвал в съществуването на коронавируса. Той мисли за изборите. А как ще проведем изборите? Как ще се пазим? Кой ще носи отговорност за здравето на хората от СИК, РИК?", попита Ангелов.

НЕПРЕДСКАЗУЕМИ МЕРКИ

"Демократична България" призовава президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с ковид кризата, се казва в официална позиция на обединението. Оттам смятат, че действията на правителството са непредсказуеми.

"Действията за овладяване на ковид вълната се превръщат в политическа и институционална криза. Прилагат се мерки без никаква предсказуемост, без обществена подкрепа, без никаква информационна кампания, без адекватни мерки за компенсация за семействата и бизнеса", се казва в становището.

Според ДБ на заседанието на КСНС партиите трябва да се опитат да постигнат съгласие по работещи мерки за справяне с кризата.

"КСНС трябва да одобри план за ясни, предвидими и обществено приемливи мерки за овладяване на ковид вълната. Той е необходим, за да се изгради политически консенсус и партиите да загърбят популистките залитания в предизборно време и всички заедно да постигнем работещи и обществено приемливи решения", се казва още в позицията.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?