Медия без
политическа реклама

Бонев, Коцев, Тодоров... - кандидат-кметовете постепенно изплуват

Кампанията на някои от претендентите вече започна

03 Яну. 2023
От около месец Благомир Коцев не изпуска гражданско събитие във Варна, което показва, че вече е в активна кампания.
FB/Благомир Коцев
От около месец Благомир Коцев не изпуска гражданско събитие във Варна, което показва, че вече е в активна кампания.

2023-та е година на местни избори. И макар че до провеждането им през есента ще изтече още доста вода, вече са налице имена, които лично дават заявки (или партиите им намекват за тях), че ще бъдат кандидат-кметове. Някои вече се държат като в реална кампания. Има и такива, чието "обнародване" в публичното пространство изглежда по-скоро като залъгващо движение.

Борис Бонев на практика може да бъде считан за сигурен претендент, след като през ноември заяви със самочувствие, че би могъл на първи тур да победи кандидата на ГЕРБ в София. Естествено, това би се случило, ако бъде подкрепен от ПП и ДБ, но за тях засега темата не е водеща, защото са заети със събитията около централната власт. Любопитното е, че ГЕРБ отговори неофициално с името на председателя на общинския съвет Георги Георгиев, но към момента това изглежда по-скоро като опипване на почвата.

Всъщност, дилемите в ГЕРБ избуяха, след като Бойко Борисов обяви, че кметовете на София и Бургас няма да бъдат кандидатирани за нов мандат. Обещанието му е в синхрон с негова заявка от 2019 г.  - че за последно тогава са издигнати хора за четвърти път; идеята е, че не може да има вечни кметове. Но че думите на Борисов никога не може да се броят за сигурни е ясно. Още повече, след като сам преди месец даде да се разбере, че отново може да бъде издигнат човек за четвърти път. Става дума за старозагореца Живко Тодоров, който няколко пъти през настоящия си мандат гръмко обяви, че през есента на 2023 г. приключва с кметуването. При последното си посещение в града обаче Борисов каза, че без Тодоров Стара Загора "отново ще затъне в нищета" - и че ако сам поиска, Тодоров отново ще бъде претендент. Източници от местните партийни среди твърдят, че настоящият кмет наистина ще бъде отново кандидат.

При едно от посещенията си в Пловдив през есента Борисов даде сигнал, че кметът на район "Тракия" Константин Димитров е новият фаворит на ГЕРБ за Пловдив. Най-вероятно ще бъде издигнат наистина той. Известно е, че настоящият кмет Здравко Димитров ще бъде пенсиониран. 

Варна пък е градът, за който ПП има най-малко дилеми. Трябва да стане чудо, за да не бъде Благомир Коцев кандидат-кмет. Поне от месец бившият областен управител присъства на всеки един протест в града, сам подема инициативи - сигурен знак, че вече е в кампания.

За Бургас в ПП се спряга Константин Бачийски. Той има опит в кметската надпревара и от времената преди ПП. 

 

ПРОГНОЗА

Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков прогнозира вчера пред БНР, че обществените настроения в София, Пловдив и Варна са такива, че е много вероятно в тези градове "силите на промяната" да победят ГЕРБ. А, това, според него, би променило и ситуацията в цялата страна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата