Quantcast
БОЕЦ съди прокуратурата за 10 хил. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БОЕЦ съди прокуратурата за 10 хил. лв.

Гражданското сдружение твърди, че е наклеветено от държавното обвинение пред Европейския парламент
2 663
 Архив СЕГА
Главният прокурор два пъти не се яви пред евродепутатите. А после неговите заместници отговаряха на писмените въпроси от Брюксел.

Гражданското сдружение БОЕЦ съди прокуратурата за 10 хил. лв. обезщетение заради клеветнически твърдения, уронващи доброто му име, научи "Сега". Делото е образувано в Софийския районен съд през април и в момента тече размяна на книжа, се вижда от деловодната система на съда. 

Повод за процеса са отговорите на прокуратурата, изпратени до евродепутатите от групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, която е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Документът е подписан от зам.-главния прокурор Даниела Машева. Писмената кореспонденция между българските власти и подгрупата в ЕП се наложи два пъти през последната година, тъй като два пъти евродепутатите се опитаха да изслушат главния прокурор Иван Гешев и тогавашния премиер Бойко Борисов, но и двата пъти те пратиха заместниците си, вместо да се явят. Затова и последваха допълнителни въпроси, на които властите пратиха отговори. Веднъж през септември 2020 г. и втори път през март 2021 г.

В отговорите през септември прокуратурата споменава БОЕЦ. Държавното обвинение твърди пред ЕП, че е атакувано заради засегнатите икономически интереси, включително и от медиите. Пише че има информация за връзките на гражданското движение БОЕЦ с укриващия се в Сърбия подсъдим банкер Цветан Василев и тя е очевидна. Затова може да се "направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация са по принцип мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев".

"Тези две твърдения са неверни, клеветнически и уронват доброто име на сдружението", пише в исковата си молба БОЕЦ. И още: "Като гражданска организация с дейност в обществена полза имаме отговорността да пазим доброто си име, за да даваме добър пример и привличаме съмишленици за постигането на заложените в устава ни цели. Неистините (от писмото на прокуратурата, б.а.) пречат на дейността ни, като нанесоха вреда на организацията, на нейните членове и на нашата кауза, която е обществено значима". Според сдружението лъжливото твърдение на прокуратурата за връзки с Цветан Василев внушава задкулисни зависимости с обвинения за фалита на КТБ и че БОЕЦ прокарва интересите му.

Недопустимо е прокуратурата, която е призвана да борави само с доказателства, да злепоставя някого без конкретика, а с "очевидност на информацията" и "обосновано предположение", сочи БОЕЦ. И подчертава пред съда, че се финансира напълно прозрачно - от членски внос и дарения. Това е доказано и с данъчна ревизия, направена през 2019 г. по нареждане на спецпрокуратурата.

Според БОЕЦ по делото трябва да бъде разпитана заместничката на Гешев Даниела Машева, която да отговори тя ли е подписала писмото до евродепутатите, запознала ли се е с него, каква е връзката на сдружението с Цветан Василев и т.н.

Вижте тук какво питаха евродепутатите и какво отговориха българските власти:

Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов

Гешев докладва на Брюксел: Разследваме Борисов най-прецизно

Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов

Борисов е разпитан по "Барселонагейт"

 

Още

Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3813
Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия
Разследванията срещу политици за корупция набъбват, обяви Демерджиев

06.11.2022

Обновена

3942