Quantcast
Протестиращи сложиха КПП-та, за да блокират Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Протестиращи сложиха КПП-та, за да блокират Гешев

Недоволни от главния прокурор се стичат от сутринта пред Съдебната палата
Обновена
5 201
 Снимка: БГНЕС

След палатковия лагер пред Съдебната палата и подновените масови протести от миналата седмица на различни формации и организации, днес недоволните от главния прокурор Иван Гешев отново се събират в центъра на София. В 8.30 часа гражданско движение БОЕЦ започна ежедневна блокада на всички входове на Съдебната палата под надслов "Гешев вън!"

От БОЕЦ твърдят, че блокадата няма да пречи на гражданите и на институциите. Целта им е да не допуснат главния прокурор да влезе в сградата. Пред палатата вече има и импровизирани КПП-та, предаде Би Ти Ви. 

"Гешев няма повече работа в Съдебната палата, но тя трябва да работи, защото той и колегите му ще бъдат съдени именно в нея", коментира в началото на акцията лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев.

Блокадата е подкрепена от "Демократична България", Инициатива "Правосъдие за всеки" и други формации, твърдят от БОЕЦ.

"Правосъдие за всеки" пък ще протестира в 19 ч.

Демонстрация срещу главния прокурор се проведе и пред Съдебната палата в Бургас. Подкрепяме инициативата в столицата, посочиха те и заявиха, че е крайно време Гешев да подаде оставка или да бъдат прекратени правомощията му. „Това вече е крайно наложително, след като бяха обявени и санкциите от страна на Министерството на финансите на САЩ. Прокуратурата, в лицето на Иван Гешев, не е разследвала корупцията в България. Той няма повече място в съдебната система", коментира протестиращ пред БНР.

В същото време от съобщение на пресцентъра на прокуратурата стана ясно, че Иван Гешев се намира в Габрово, където се срещна с магистрати от Окръжна и Районна прокуратура.

ОПОЗОРЯВАНЕ

"Главният прокурор Иван Гешев трябва да понесе отговорност за най-голямото опозоряване на България", заяви съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов по повод санкциите на САЩ за корупция в страната.

“Санкциите на САЩ са много тежка констатация за способността на институциите да си вършат работата. Проблемът е, че българският главен прокурор е в състояние на пълна безотговорност - това е конституционно положение и той осигурява имунитет от наказателно преследване на фигури като Пеевски", каза Иванов пред БНТ.

Иванов коментира, че България има повече прокурори на глава от населението от повечето държави в ЕС и страните от бившия СССР. Въпреки това борба с корупцията по върховете на властта реално няма, смята Иванов.

Като пример за зависимост на Иван Гешев, той даде, че "Делян Пеевски дори не е бил разпитан като свидетел по делото КТБ".

“В името на голямата национална цел - законност и модернизация, сме готови да се наемем с отговорността за съставяне на правителството“, каза Иванов.

Той допълни, че времето на "ГЕРБ и Борисов като безалтернативна сила е приключило. Бившата управляваща партия е в тежка политическа изолация и никой не иска да взаимодейства с тях.

 

Още

Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

08.08.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

3425
В сряда започват нови протести #ГАZwithme пред президентството

07.08.2022

Обновена

8134
БАБХ опроверга мита за безконтролен внос на зърно от Украйна

29.07.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

10529