Quantcast
Протестът срещу Гешев отново стана масов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Протестът срещу Гешев отново стана масов

Недоволството пред и в Съдебната палата продължава през целия ден, провокирано от "сплашването на новите шефове в МВР"
Обновена
29 241
 Снимка: БГНЕС
Акцията на "Правосъдие без каскет" припомни за многолюдните протести от лятото на 2020 г.

След като прокуратурата нахлу в МВР и започна мащабна операция срещу полицейски служители, протестите срещу главния прокурор Иван Гешев се подновиха с пълна сила. Както обеща рано сутринта, Арман Бабикян от коалицията "Изправи се! Мутри, вън" заедно със свои сподвижници отиде в 12 часа пред Съдебната палата. "Ще мълча за героя, но не за позора на Гешев. За кого ще вият после сирените ще решат гражданите!", заяви Бабикян.

Към 12.30 часа напрежението пред палатата започна да се покачва. Протестиращите залепиха на стълбите постери "Оставка, мутро!". Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън!" коментира пред репортери, че застават зад усилията на Бойко Рашков и ще подкрепи всеки представител на властта, който работи в обществен интерес и когото прокуратурата се опитва да сплаши.

20 гневни протестиращи влязоха в Съдебната палата, въпреки опитите на съдебната охрана да ги спре. Те се качиха пред кабинета на главния прокурор и се заканиха да не си тръгнат, докато той не хвърли оставка. Сградата бе огласена от скандиранията им - "Вие сте позор - оставка и затвор!" "Уууу, вън! Няма да мръднем от тук, докато Гешев не подаде оставка", крещяха недоволните. Плътен кордон полицаи ги охраняваше. 

Според недоволните главният прокурор трябва да подаде оставка, защото не се занимава с разследване на злоупотребите в държавата, а се опитва да спре работата на проверяващите, назначени от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, да установят имало ли е подслушване на представители на опозицията преди предишните избори. 

Ивайло Мирчев от "Демократична България" пък обяви на страницата си във Фейсбук: "Когато умира, змията хапе най-силно. Спецпрокуратурата е решила да сплаши новите шефове в МВР и е започнала да ги привиква и да прави обиски. Очевидно е, че това трябва да е знак срещу всички, които са готови да застанат срещу ОПГ-то на Борисов и Гешев в МВР - да се снишат и да кротуват. Това не трябва да бъде допускано. Сега, днес хората в МВР трябва да проявят смелост и да знаят, че имат подкрепата на българите".

В 19:00 ч. пред Съдебната палата започна и традиционният вече протест на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" под наслов "Правосъдие без каскет". 

 

Правосъдие без каскет, 02.06.21

Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Wednesday, June 2, 2021

Той бе доста многолюден, а инициаторите обещаха демонстрацията да се повтаря всяка вечер.

На протеста се появи и служебният министър на културата Велислав Минеков. Той изрази притесненията си от акцията на Прокуратурата срещу висшия полицейски шеф Ангел Папалезов, с когото е имал среща преди няколко дни. Минеков не уточни темата на разговора, но тя е била във връзка с културно-историческото наследство, което е ресор на Папалезов. Минеков предположи, че тази среща е довела до последвалите съдебни проблеми на полицейския началник.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който също се включи във вечерния протест, "в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията". "Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване", коментира Иванов. Той смята, че може да се направи "паралел между нахлуването в президентството след акцията в Росенец миналата година и сегашното нахлуване в МВР, което бе проведено, след като вътрешният министър започна проверка на подслушването".

"Моментално започва тази операция за респектиране, сплашване и запушване на устата“, каза Иванов. И добави: "Прокуратурата се опитва да маскира действията си като акция срещу Черепа".

"Някои неразумни назначения на служебното правителство наистина дава възможност за такива пропагандни внушения. Тия връзки (с Васил Божков) сега ли ги откриха? В случая става дума за мащабна операция срещу всички от службите. Ние се обръщаме към хората в службите. Всички вие, които не сте си цапали ръцете, а и вие, които сте си цапали ръцете, но смятате, че повече така не може, вие, които вярвате в честта на пагона, да знаете, че има политическа сила, която е готова да ви подкрепи. Не се поддавайте на страха, излизайте и говорете. Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве", допълни Иванов.

ПЕРЦЕ, А НЕ МЕТЛА

По-рано пред Нова тв Арман Бабикян аргументира протеста си така: "Има проблем между демокрацията и Иван Гешев. Между българските граждани и Гешев, както имаше и проблем с Борисов. Но той вече е в Банкя, при зайчарника".

Според Бабикян новото служебно правителство не "провежда чистка в необходимия мащаб". "Има перце, няма метла. Калинките на ГЕРБ са накацали от 12 години. Това не е чистка. В момента се взимат отпуски по 4-5 месеца, за да се закрепят в своето феодално владение и да не мръднат оттам”, уточни той.

На въпрос дали смята, че действията на прокуратурата спрямо служители на МВР са с цел да се попречи за разкриването на подслушванията, Бабикян отговори: "Да ги бяха проверили преди пет дни, преди да ги сложат в комисията. Положението е когото назначат - бива привикван. Това не е нищо друго освен препятстване. Това прилича на саботаж от страна на Гешев и прокуратурата”, добави той.

"Правосъдие без каскет" се роди няколко дни след началото на миналогодишните летни протести срещу кабинета на Бойко Борисов, за да акцентира върху необходимостта от съдебна реформа и реален контрол над главния прокурор.

Още

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева вече работи за Гешев

17.05.2022

3299
На прокуратурата клиентите са ѝ скъпи
Съдът нареди ВСС да разгледа и случая "Жоси" за уволнението на Гешев