Quantcast
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов
Обновена
51 042
 Илияна Кирилова
Имате ли желание да коригирате невярната информация, публикувана на сайта на прокуратурата, че изслушването в за корупцията в Европарламента е било по ваша инициатива, пишат евродепутатите до Гешев.

Дебатът за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ще е на 5 октомври от 17 ч. Това съобщи в Туитър евродепутатът Елена Йончева, която е един от инициаторите на пленарния дебат. "В демократичната история на България, това е безпрецедентен дебат", написа Йончева. "Такива дебати се правят за страни, които са в много критично положение", обясни тя преди време в тв интервю и като добави, че в момента работи за изготвяне на резолюция от страна на ЕП.

"Барселонагейт" и записите и снимките на премиера Борисов, изтекли в последните месеци в публичното пространство, са част от темите, по които Европейският парламент е пратил въпроси до главния прокурор Иван Гешев, видя "Сега" на сайта на ЕП.

Въпросите са общо 29 и освен към главния прокурор, са насочени и към премиера, правосъдния министър и правителството като цяло. Те са озаглавени допълнителни въпроси след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници. Очевидно отговорите им не само не са задоволили евродепутатите, но и са разпалили интереса им към случващото се в България.

"Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да - на каква фаза е разследването", гласи един от въпросите към главния прокурор Иван Гешев. "Преди няколко месеца в медиите бяха пуснати записи. В тях глас, наподобяващ този на премиера Борисов, заплашва да "изгори" опозиционен политик, понастоящем евродепутат (Елена Йончева, бел.ред.). Има ли разследване или проверка по този случай. И ако да - на каква фаза е", се пита в друг въпрос.

"Българите станаха свидетели на различни записи и снимки в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени от прокуратурата, макар и част от разследвания, а други, преди да бъдат образувани разследвания. Как оценявате тази практика?", е следващият въпрос към главния прокурор.

Гешев трябва да отговори и дали има желание да коригира невярната информация, публикувана на сайта на прокуратурата, че изслушването в групата е било по негова инициатива. "Всъщност групата реши да проведе тази среща и покани главния прокурор, който изпрати заместник", се посочва във въпросите.

Към държавното обвинение има и питане какви точно мерки е предприело за борба с корупцията. Евродепутатите се интересуват още дали има разследвани и обвинени политици - от опозицията или от управляващите, както и как правителството и прокуратурата ще гарантират, че реформите, които формално са направени, ще се превърнат в истински резултати срещу корупцията.

Въпросите към правителството са свързани с предложенията за промени в Конституцията, реформата в прокуратурата, все още неизпълненото решение на Европейския съд по правата на човека от 2009 г. по делото "Колеви срещу България", което очертава проблема с безконтролния главен прокурор. Има интерес и към медийната свобода.

"Върховенството на закона засяга и медийната свобода. Ситуацията по този въпрос в България е много тревожна", пишат евродепутатите. Те цитират годишния доклад на Съвета на Европа, че медийната среда се влошава, собствеността на медиите е непрозрачна и медийният пазар е завладян от олигарси, които използват медиите за политическо влияние и очерняне на критици и противници, а разпространението на печата е собственост на група от фирми на политик. Името на депутата-медиен магнат Делян Пеевски не е споменато, но евродепутатите искат да получат коментар от вицепремиера (вероятно Екатерина Захариева, тъй като тя присъства на изслушването, бел. ред.) точно на констатациите за фирмите на политика - как това се отразява на свободата на медиите и какви действия планира правителството в тази връзка.

"Има сериозни тревоги за концентрация на медийната собственост, а България е на 111-о място в индекса на медийната свобода. Журналисти докладват за заплахи. Какво ще направи правителството, за да повиши прозрачността на собствеността, да промотира плурализма на собствеността и да гарантира сигурността на журналистите", е друго питане по темата с медиите. 

Друга група въпроси засягат предложението за нова Конституция. Евродепутатите искат да знаят дали е имало обществено обсъждане на предложенията за промени в конституцията и дали е правена оценка за въздействието им, както и какво налага съдебната власт да получи законодателна инициатива. "В повечето страни съдебната власт прилага закона, а не го създава. Това е част от разделението на властите. Какво налага тази реформа", питат евродепутатите. Те се чудят и защо президентът е изключен от процедурата по назначаване на главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища. "Ролята на президента никога не е била обект на препоръки или анализи в докладите на ЕК или Венецианската комисия. Каква е целта?", гласи въпросът.

"Смята ли правителството, че като представя съществени конституционни реформи само месеци преди изборите, това позволява внимателен, прозрачен демократичен процес", е друг неудобен въпрос към управляващите.

Има въпрос и по проекта за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел на "Обединени патриоти", които предвиждат неправителствения сектор да декларира финансирането си от чужбина. "Подобен закон, приет от Унгария, беше обявен от Европейския съд за дискриминационен и застрашаващ свободата на сдружаване. Може ли правителството да потвърди, че този законопроект, който има смущаващо въздействие върху НПО и смразяващ ефект върху критичните гласове, няма да получи подкрепа от партиите в управляващата коалиция", питат евродепутатите.

Към Министерството на правосъдието има въпрос и по казуса "Джок Полфрийман" - за австралиеца, осъден за убийство и освободен предсрочно, който обаче не може да си тръгне от страната. "Може ли да обясните защо съдебното решение се игнорира и ако няма никакви процедури срещу Полфрийман, защо той се задържа в страната", гласи питането.

Председателят на групата нидерландската евродепутатка София инт Велд обясни пред "Сега", че досега са получени отговори единствено от Комисията за защита от дискриминация, към която са част от въпросите. (Интервюто на инт Велд може да прочетете в "Наблюдател").

Отговорите се очакват до предстоящия пленарен дебат за България в Брюксел на 3-5 октомври, защото със сигурност ще бъдат поставени и по време на дискусията в залата.

"Прокуратурата е получила визираните в публикацията въпроси, като част от писмо до редица държавни органи. Прокуратурата ще предостави своевременно отговорите, които са адресирани до институцията. Прокуратурата няма практика да оповестява служебната си кореспонденция с представители на европейските институции", се казва в отговор на прокуратурата на въпросите на "Сега" дали, кога и какво ще отговори на евродепутатите.

Евродепутатити призоваха вътрешния министър да бъде разследвано полицейското насилие по време на протестите

Депутати от работната група за медиите в ЕП са изпратили писмо до вътрешния министър Христо Терзийски с призив да инициира разследване за побоя над срещу българския журналист Димитър Кенаров и други смущаващи случаи по време на протестите. За писмото съобщи румънката Рамона Стругариу ("Обнови Европа"). 

"Българските власти трябва незабавно да спрат насилието срещу журналисти и протестиращите", написа в Туитър тя и публикува писмото до Терзийски.

"Ние, евродепутатите, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември", се казва в писмото.

Евродепутатите припомнят и други два случая. Единият е с фоторепортера от АФП Николай Дойчинов, който е удрян с палки по гърба, а и фотоапаратът му е счупен по време на протестите. Николай Минков от БНТ е бил напръскан с лютив спрей заедно с няколко други журналисти и телевизионни екипи. Евродепутатите допълват, че "някои журналисти твърдят, че тези действия са заради журналистическата им работа".

 

69

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бивш здравен министър: Когато хората страдат, се обръщат към Борисов

17.01.2021

1851 50
Пеевски стана оръжие във войната между Радев и Борисов

13.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4918 49
Марешки предложи да се гласува в аптеки и бензиностанции

Коментари

Страници

vasilevil

И какво ще отговори Гешев?

ppipi7766

Ще им прати главата на Марешки.

Да се сещат и да не питат много.

olderon 2

По скоро на Ангелкова. Ще е съвсем реалистично😎

BL.N.Lmt

🏴‍☠️Българската Прокуратура е изградена по Съветски Образец и лично главният прокурор Иван Гешев се занимава да краде "сребърните лъжици" както Комунистите ги крадоха от богати български домове след девети 44г. и по Нацистки Образец преди девети 44г. когато частната собственост на някои семейства е иззета а семействата са изпратени в Лагерите на Смърта, Дахау, Треблинка, Освиенцим, Бухенвалд, Ерстервеген🏴‍☠️За това може единствено да сме "благодарни" с Ирония и Сарказъм на Нацистка Германия и СССР", БКП сегашната БСП, Корнелия Нинова and the b#tsh#t idelogy of НФСБ and German Фашизъм🏴‍☠️Оставка Днес, Боеко, Иван Гешев🏴‍☠️💴💶💵💷

Жълт котарак

Ти изпит по История на БКП държал ли си? Винаги ехидно се изтъкваше в лекции и семинари, че "да, правителството е коалиционно, на ОФ, Но-о-о, най-важните министерства - на МВР и на Правосъдието били на БКП." 

Дан Колов

А присъствието на руските миризливи партенки в България тогава май не  отчиташ

Минувача
снимка на Минувача

От отговорите на въпроса нищо няма да последва. От ЕС ще пишат, че някои от отговорите не ги удовлетворят и ще поискат разяснения. Ще започне една бавна и мъчителна преписка, която ще потъне във времето. Дума дупка не прави.

g1barko
снимка на g1barko

  ,,Дума дупка не прави,но за дума гонят до дупка,,

olderon 2

.

Nashenec

Освен това обаче, защо не питат испанската прокуратура за 'Барселонагейт' ?

Винаги са ме кефели "демократи" дето се правят на идиоти или поне задават идиотски въпроси?

Какво да питали нашите за Барцелона? Ами как няма да питат, когато нашите трябва да разследват пране на пари, довели до имот в чужбина. Нали трябва да се види как тази "девойка" е получила пари от България, кой ги е правил, как ги е заработил, имала ли е тя връзка с Него на територията на България. Все въпроси за към българската прокуратура, ако тя е на страната на закона. А и би трябвало нашите да са поискали официална помощ от испанците за да съберат още данни за това разследване. ама по-важно е дали изобщо има разследване.

 

А за снимките с парите, златото и пищова няма какво да се каже. Достатъчно е да се попита от къде са тези пари, защото минпредът няма право на фирми и затова тези пари би трябвало да са от заплата. Ама парите в пачките са повече от заплатата му от началото на минпредството му (за златото не говорим). А и са в евро, т.е. би трябвало нямъде да има записи как той си обменя левове за евро. Пък и количеството е такова, че в банка кеш такава сума не дават без попълването на едни хартии + задължително инкасо да ти ги докара. а това оставя едни следи под формата на хартии. Няма ли ги - ами някой е погазил закона и прокуратурата има задачата да го намери и да го представи пред съда.

 

olderon 2

Не си ти. Спокойно.

Тъмно пиво

 Нали не очаквате българската прокуратура да разследва по цял свят всеки българин, какви пари е изхарчил и отде ги е взел ?

Ньеееее, изобщо не очакваме от гешефтурата такова нещо. Не, не и не!

 А трябва да очакваме, трябва! На времето Татарчев щеше в чувал да връща Веска Меджедиева в България. Не дочакахме връщането. Няма да дочакаме и гешефтурата да подгони Борисов, Горанов и Менда за съучастие в данъчните престъпления на Черепа. 

mi6osp.

-- сайдер, ще ти припомня, че имаше записи, направени със специални разузнавателни средства, които показаха как Борисов гази законите.

До какво доведоха тези записи?

—прокуратурата започна разследване кой е изнесъл записите.

-Ваньо митничарят умря внезапно 

- появи се Радко Отвертката, всички замесени в записването бяха заменени с отвертки. 

-записите изчезнаха.

Краен резултат нула. 

Сега ЕС ще стигне до тези записи. 

Както и до прането на пари, защото не е престъпление Борисов да направи дете на миска, но ако миската след това внезапно да разполага с милиони Евро без да ги има в данъчната декларация , това си е престъпление.

 

Борисов направи така, че в България да не носи отговорност, но не е така в ЕС. 

Селският бек го загази. 

Интервал

mi6osp, стига наивност. Кой мислиш, че ни натресе Боце? 😁
Това си е поредната бутафория и симулация на загриженост.

Wolf ACE

Ми кой да го раследва, бе, пишман Кръстоносецо?! Ква БарЦелона те гони?

Тулупът да не е станал марсиански гражданин, междувременно, та да искаш да питат марсианската прокуратура дали го разследва за простотиите му?!

Хайде по-лекинко с глупостите, че даже и за теб станаха прекалено големи1

KMB1

Борисов отговори ли им вече "Не ме питайте глупости"?

KTP

Европарламентът пита Гешев за Барселонагейт и записите на Борисов

И усещам че няма да му ръкопляскат и няма да има скандирания "Ге-шеф, Ге-шеф"... а по-скоро ще се чуват възклицания от сота на фък-оф .

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

От отговорите на въпроса нищо няма да последва. От ЕС ще пишат, че някои от отговорите не ги удовлетворят и ще поискат разяснения. Ще започне една бавна и мъчителна преписка, която ще потъне във времето. Дума дупка не прави.

 

Целокупната герберастка управленска философия, сумирана в три кратки изречения. "Европейци" били, моят асс! Селски тарикати!

mi6osp.

Европейците се заинтересува защо, по какви причини, един тъмен балкански субект, се хвали, че е прост, но ги еbе с 200.

Очертава се освен в София, Борисов вече да не може да си покаже носа и в европейските столици.

Мъка. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Нали не очаквате българската прокуратура да разследва по цял свят всеки българин, какви пари е изхарчил и отде ги е взел ?

 

За тебе не знам, но ние очакваме. Замесена е българска фирма с офшорка в Кипър, която превежда милиони евра на неква кифла в друга европейска държава. Всяка прокуратура би се заинтересувала каква е тая фирма, декларирала ли е тези доходи, на какво основание превежда тези суми. И многодруги въпроси.

Българските граждани попълват десетки декларации в банките, когато се разпореждат с некви смешни суми от 5 000 евро, а тея юнаци си прехвърлят милиони ей така.

 

мучачo

крусадер, сигурен ли си, че си вменяем? 

jivsam

Европарламентът не пита за ЛасВегасгейт, в който е замесен някой комарджия българин, а за Барселонагейт, в който пряко или косвено е замесен Министър-председателя на Република България. И българската прокуратура досега трябваше да има някакъв резултат - дали има или няма някаква истина в това. Иначе ще продължаваме да се питаме къде е ритона на Божков... народът добре го е казал "Мълчанието е знак на съгласие"...

KTP

Кръстьо, това са нооо плитки манипулации! Ако пред къщата ти има паркиран мерцедес, за който някой твърди че е твой и си го купил с откраднати пари, а ти твъдиш че не е твой, какво следва? Да, снимката не е доказателство, но пък работа на прокуратурата е да установи на кой е този мерцедес, откъде са парите, кой лъже и сътоветно ако има виновни да извади острата балтия, да рови и да реже из корен къде каквото гнило намери! 

Ако аз бях главен прокурор така щеше да е. Но... на бодлива крава Бог рога не дава. 

 

Aniki

Напротив, това са разумни доводи.

не, не, това е неадекватно дори и при занижени заради теб стандарти. Обяснено ти е защо. 

riapa

Презумцията за невиновност важи само когато е за герберасти. Всички други са виновно до доказване на противното, нали?

Ruff Stoynov
снимка на Ruff Stoynov

Бойко Борисов не е всеки българин. Не разбирам какво ти е в главата, че да не се разследва Борисов за корупция от главния ни прокурор.

KTP

Направо Народен Съд, а ? Де ще се мориш да търсиш доказателства, по добре .. на едното тънко шесто чувство да караме.

Казах ти - плитко манипулираш... 

KTP

Направо Народен Съд, а ? Де ще се мориш да търсиш доказателства, по добре .. на едното тънко шесто чувство да караме.

Казах ти - плитко манипулираш... 

Su38

Е, има основания. Това, че ти не си в състояние да видиш и осмислиш фактите, не означава, че те липсват.

Светозар

Г-н Цветан Цветанов: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.“

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш