Quantcast

Медия без
политическа реклама

Близо 30 млн. лв. ще са нужни за възстановяването на Царево

70 обекта ще попаднат в междуведомствената комисия, с която общината ще иска помощ от държавата

14 Септ. 2023Обновена
БГНЕС
На този етап проверките в Царево не доказват наличието на незаконна сеч

Близо 30 млн. лв. ще са нужни за възстановяване на Царево след опустишителното наводнение, показват първоначалните разчети на междуведомствената комисия, назначена от премиера, съобщи БНТ. 

Въпросната комисия започна описване на щетите след потопа в Царево. Експерти от няколко министерства ще изготвят доклади, за да се определи каква финансова помощ ще се отпусне на засегнатата от бедствието община. Заседанието на комисията продължи близо 4 часа. Обследването се ръководи от екоминистерството. Експертите от различните ведомства имат 14-дневен срок, за да се произнесат. Правят се огледи на двата язовира край Царево, разрушените мостове и асфалтови настилки.

По предварителни разчети нужните средства за възстановяване на общината са близо 30 млн. лева. Експертите трябва да кажат и каква е причината за бедствието.

"Целта на тези доклади е да стигнем точно до този резултат, за да можем да вземем категорично отношение по въпроса кое е причинило наводнението. Като най-общо бих могъл да кажа, това е изключително интензивния валеж", каза Петър Димитров, зам.-министър на околната среда и водите. "На този етап проверките не доказват наличието на незаконна сеч. В срок до 21-ви ние ще направим проверка за 5 г. назад за сечта - размерите, разрешена, планувана, отчетена за 6-те водосбора на реките, които наистина причиниха това бедствие", посочи Мирослав Маринов, зам.-министър на земеделието.

"70 обекта ще попаднат в междуведомствената комисия, с която Община Царево ще желае помощ от държавата, както и почистването на деретата. Изключително важно е тези обекти също да влязат в план сметката, защото в резултата на изключителната вода, която слезе от планината, тя донесе много наноси", добави Георги Лапчев, кмет на Община Царево.

 

Помощ от ЕС

България проучва възможността да поиска финансова помощ от фонд "Солидарност" на ЕС за щетите от наводненията по Южното Черноморие, заяви още премиерът Николай Денков след среща с европейския комисар по въпросите на околната среда Виргиниюс Синкявичюс. По думите му след като се установи стойността на щетите, ще стане ясно дали страната ни отговаря на критериите за отпускане на помощ от европейския фонд. Минималните прагове за регионално бедствие за мобилизиране на евросредства са 95,46 млн. евро. Денков увери, че по отношение на щетите и работата по възстановяването на инфраструктурата в засегнатите райони държавата ще действа с национални средства, докато бъде готово становището на Европейската комисия.

 

Внушения

"Наводненията в Царево бяха използвани по нелеп начин от ВъZраждане, за да се направят внушения, че ако не бяхме дали на Украйна 100 БТР-а с тях е било възможно да бъдат спасени хора, ако БТР-ите бяха превърнати в амфибии и предоставени на пожарната. Поредна лъжа и манипулация на ВъZраждане - БТР-ите все още не са заминали за Украйна и се намират в складове на жандармерията в България. Ще заминат след като Украйна подпише споразумението с МВР, което ще се случи в следващите дни. След това парламентът трябва да ратифицира споразумението". Това коментира във фейсбук депутатът Ивайло Мирчев. по думите му спекулацията на партията на Костадинов е в посока на това, че в България липсват специализирани амфибии, които се използват за спасяване на пострадали при наводнения. "В тази връзка изпратих запитване към МВР министъра за наличните амфибии от този тип в МВР. Отговорът на министъра: В България има 8 бр. амфибии "Тайга ТТМ". Две от тях са в София и по една в Бургас, Добрич, В. Търново, Варна, Монтана и Пловдив. Те се използват при наводнения и за спасяване на хора", посочва Мичрев. Според него е особено гнусно, когато "руското прокси в парламента използва подобна трагедия, за да прокарва интересите на Путин - по всякакъв начин да се попречи на изпращането на помощ за Украйна". "На това може да се противодейства само по един начин - оборвайки лъжите с факти. И тук фактите са ясни - амфибии има, а ВъZраждане лъжат и жонглират със страховете на хората", коментира той.

 

Още по темата:

Много думи ще се кажат сега за бедствието в Царево като причини, в тях ще има истини и полу. Чуват се доста неща, характерни не само за там - градежи върху дерета, намаляване на проводимостта на ремонтирани мостове.
Забраната за консумация на питейна вода в Царево остава в сила, след като пробите, взети от Регионалната здравна инспекция в Бургас, днес показаха лоши резултати.
Има достатъчно данни за престъпление при наводенията в Царево, заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев пред bTV.
Предварителните оценки за щетите от наводненията сочат, че, освен другите щети, трябва да бъдат поправени 12 моста, което ще струва между 20 и 30 милиона лева.

 

Ключови думи:

Царево, наводнение, потоп

Още по темата