Медия без
политическа реклама

Дори преварената вода в Царево е негодна за пиене

Морето в района е силно замърсено

11 Септ. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Забраната за консумация на питейна вода в Царево остава в сила, след като пробите, взети от Регионалната здравна инспекция в Бургас, днес показаха лоши резултати. Остава в сила и призивът да не се влиза в морето, което също е силно замърсено в района на наводнението от миналата седмица. 

За неопределено време остава в сила и обявената бедствено положение.

Днес РЗИ Бургас, заедно с ВиК Бургас са взели поредни проби от морето край Царево, както и от питейната вода от чешмите в общината.

След потопа по Южното Черноморие морето продължава да е мръсно. От здравната инспекция препоръчват също в населените места в Община Царево да се пие само минерална вода, предаде БГНЕС.

„На някои места микробиологията не е наред, но в повечето случая физикохимията. Това означава наличие на желязо, метали, манган, алуминий и на метали в нея. Така че някои имаха въпроси - да се преварява водата и да се пие!? Не, това няма да ги спаси ….”, заяви за БГНЕС д-р Георги Паздеров- директор на РЗИ Бургас

Контролът на морската вода е ежедневен на всички 10 плажа. На юг от Китен водата не става за къпане.

„Освен ешерихия коли, което е много завишено, там имаме вече и ентерококи. Предполагам, че това, което е било в реките, се е изляло в морето”.

Щабът днес реши да се удължи бедственото положение в Община Царево с още 7 дни.

„Особено внимание трябва да имат всички хора, които преминават през мостовите съоръжения на общината докато не приключи процесът на обследване. Община Царево си е стъпила на краката, всички достъпи до населени места са подсигурени- имат вода, храна, ток, интернет”, заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

Междувременно от наводненията се активизира старо свлачище в Ахтопол. От стръмната крайбрежна улица се свлича земна маса. По данни на кмета на Ахтопол Станислав Димитров след поройните дъждове са се активизирали 4 свлачища - три на крайбрежната улица и едно от северната страна на града.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

наводнение, Царево

Още по темата