Медия без
политическа реклама

Прокуратурата откри престъпление при наводненията в Царево

Разследва се дали падналият мост е поддържан и ремонтиран

08 Септ. 2023
Падналият мост по пътя Царево - Ахтопол
bTV
Падналият мост по пътя Царево - Ахтопол

Има достатъчно данни за престъпление при наводенията в Царево, заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев пред bTV. „Ако мога да цитирам съдържанието на визирания от мен текст, то гласи, че се наказва лицето, което поради незнание и немарливо изпълнение на дейност, представляващи източник на опасност, причини смърт другимо. Тук има смърт на няколко лица”, заяви Чинев. 

Използвана е специализирана техника и дрон, който е заснел мястото на събитията. На база на всичко това ще бъде изготвена техническа експертиза. Ще се уточнява и кога е последния ремонт на моста в Царево. Следователи са извършили оглед на съоръжението. „Ще бъде специален предмет на разследването дали съоръжението е изградено и поддържано в съответствие със строително-техническите изисквания. Отново казвам, експертизата и събирането на всички относими към предмета на доказване доказателства ще отговорят на въпроса компрометиран ли е, в каква степен, откога и по какъв начин“, уточни окръжният прокурор на Бургас.

Разследващите са разпитали и очевидци на трагичните събития. „Те са изключително ценни за нас и са дадени по надлежния процесуален ред. Ще използвам  трибуната на Вашата медия за да уверя на цялата общественост, че ще положим всички усилия, за да проведем обективно разследване, което дължим на паметта на загиналите хора и на възможността в бъдеще да предотвратим подобни инциденти“, подчерта Георги Чинев.

Първата аутопсия на изплувалите след потопа четири тела вече е извършена, съобщиха още от прокуратурата.

„В цялата държава има проблем с почистването на речните корита и той не е от днес, не е от вчера, не е и от по-миналата година. Трябва да правим разлика от бедствия, които могат да бъдат предотвратени, и такива, които не могат”. Това заяви пред NOVA областният управител на Бургас Пламен Янев. По негови думи, ако е имало нещо, което е можело да бъде направено, е било направено. 

Относно сигналите за засипани дерета и съмненията в общественото пространство, че това е направено, за да се строи, Янев каза, че започва проверка. „Разбрах, че е имало много сигнали преди това. Сега се запознавам с тях. Тук трябва да се види дали ако има такива дерета, те са близко до водосбора, който се получи и са нанесли щетите”, каза Янев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Царево, наводнение