Медия без
политическа реклама

Австрия отряза България и Румъния от Шенген

Президентът Румен Радев заряза оптимизма си и започна да говори, че евентуално може да влезем догодина

06 Дек. 2022Обновена
БГНЕС архив

Австрия и Нидерландия използваха срещата за Западните Балкани в Тирана, за да обявят публично и официално, че остават непреклонни и режат България от Шенген. В същото време президентът Румен Радев - също от албанската столица, даде да се разбере, че е изгубил надежда за влизане сега и препраща бъдещото членство за догодина.

Първо, австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. 

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, заяви служебният премиер Гълъб Донев, цитирран от БНР. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да "надделее разумът" в партньорите от Шенген.

"Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", каза Нехамер.

"България и Румъния не са дорасли за Шенген" - под това заглавие електронният сайт на австрийските радио и телевизия (ОРФ) публикува снощи информация за посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия и за срещата с хърватския му колега Андрей Пленкович, след

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте също даде да се разбере, че Нидерландия остава непреклонна и ще отреже България от Шенген. Той дипломатично обяви, че е оптимист, че следващата година България може да направи стъпки напред по пътя си към Шенген. Рюте също участва в Тирана в срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, където направи и изявлението си. 

"На този етап за България не е "не", а е "все още не". Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, и механизмът за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист съм, че следващата година можем да направим стъпки напред".

Светът в момента е футбол и ето как изглежда финалният ни щурм към Шенгенската зона преди решителното заседание на Съвета на ЕС на 8-9 декември: България се хвърля за дузпа в наказателното поле.

Президентът Румен Радев очевидно е загубил надежда България да бъде приета сега в Шенген. "Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България", заяви той пред журналисти след срещата на върха ЕС - Западни Балкани, цитиран от БНТ. 

Той призова партиите у нас да не политизират темата. Неговите призиви бяха неочаквани, като се има предвид, че точно неговото служебно правителство обяви как е подготвило ответни мерки срещу Австрия и Нидерландия, ако сега България не влезе в Шенген.

Държавният глава призова Народното събрание да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. "Това Народно събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и развитие за съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини и това го знам от разговори с европейските ни партньори, включително и с Рюте. Но това, до голяма степен, зависи от нас и от това как ще играем на терена на дипломацията. Продъолгжаваме усилията заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България. Тези предубеждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но аз съм убеден съм, че ако има единство на усилията, ние ще успеем", каза президентът.

Румънският президент Клаус Йоханис пък заяви в Тирана, че Румъния ще преговаря до последния момент, информира „Румъния джърнал“.
"Ние сме решени да останем решителни до последния момент и да доведем решението до там, където го искаме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния момент. Като се има предвид, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, резултатите също не могат да бъдат напълно еднакви. Това не означава, че не може да бъде намерена удобна формула за решение и за двете страни", заяви държавният глава на Румъния.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация, цитирана от БТА.Решението за разширяването на Шенгенското пространство ще бъде взето на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в четвъртък и петък. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата