Медия без
политическа реклама

България отправя заплаха към Нидерландия и Австрия

Премиерът Гълъб Донев предупреди, че правителството има „готовност за ответни мерки“ заради бариерата за Шенген

05 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Гълъб Донев

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген, заяви служебният премиер Гълъб Донев, цитирран от БНР. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да "надделее разумът" в партньорите от Шенген.

Гълъб Донев свика днес среща за Шенген с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков, след което направи изявление за медиите.

„Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия“, посочи премиерът. 

„Направихме общ преглед на действията, предприети от служебното правителство през последните дни и седмици за осигуряване на подкрепата на нашите партньори за членството ни в Шенген. В хода на срещата бяха коментирани и изразените публично през последните няколко дни позиции на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и австрийския канцлер Карл Нехамер против приемането на България в Шенген“, каза още той. 

Донев припомни, че през последните месеци са извършени две проверки, организирани от Европейската комисия по инициатива на България и Румъния, които са завършили с положителен за страната ни доклад.

Трябва да сме изключително прецизни в тези три оставащи дни. Това пък заяви служебният министър на вътрешните работи и обществен ред Иван Демерджиев след срещата в Министерски съвет, цитиран от БГНЕС. Демерджиев заяви, че на предположенията на премиера на Нидерландия противостоят положителните доклади от двете проверки в България на мисиите на ЕС, както и от проверката, извършена от посланика на Австрия, която ни дава надежда, защото беше изключително обстойна. „Тази проверка ни дава надежда, че Австрия може да промени позицията си. Основните възражения на Нидерландия не са свързани с отбраната на границите, а с прилагането на механизма за мониторинг, който отпадна през 2019 г.“, каза той. 

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация, цитирана от БТА.

“Нидерландия очаква доклад какъвто не може да получи. Спорно е дали такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и органите и институциите на ЕС”, каза Демерджиев. Той обясни, че в началото на неговия мандат турската страна е помолила да обезпечи хуманно отношение към мигрантите, които се опитват да минат границата. “В последните срещи Турция прави ясни индикации, че оценява тази промяна, но не бива да се подменят и обстоятелствата, че мигрантите, които се опитват да проникнат незаконно на наша територия стават все по-агресивни. Ако някой очаква, че българката полиция няма да отвърне на тези действия и няма да запазим живота и здравето на българските гранични полицаи, греши“, отбеляза Демерджиев и добави, че ако самите имигранти не са толкова агресивни, няма да са потърпевши.

В същото време стана ясно, че министърът на външните работи Николай Милков е провел среща с посланика на Нидерландия у нас - Симон ван дер Бург. Тема на разговора бе позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство, съобщават от МВнР.

Министър Милков е посочил, че страната ни изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия. Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Министърът е посочил още, че нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е антиевропейска.

На фона на актуалната среда за сигурност задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата, коментира Милков. Той е отправил предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз.

ЕК: България отговаря напълно на изискванията за Шенген

Задълбочената проверката на България, Румъния и Хърватия показа, че те изцяло изпълняват изискванията за влизане в Шенген. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. И отбеляза, че допълнителни проверки, поискани от някои държави, са показали, че България и Румъния са засилили защитата на външните си граници.

Йохансон заяви, че Европейската комисия няма информация, че границата между България и Турция може да бъде премината срещу 50 евро. В петък нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му иска да предотврати именно това.

Йохансон каза още, че министрите на вътрешните работи разполагат с всички доклади, сочещи, че България, Румъния и Хърватия отговарят на изискванията, и очаква положителен резултат за приема и на трите страни при гласуването на 8 декември. Тогава ще се проведе заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС.

Според комисаря по европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас е мит твърдението, че Шенген означава по-малко контрол. "Разширяването на Шенген ще доведе до по-сериозен контрол по външните граници на ЕС", увери Схинас.

Още по темата