Медия без
политическа реклама

Радев срещу Нидерландия: Вместо солидарност от ЕС, получаваме цинизъм

Австрийският канцлер заяви, че страната ще блокира България и Румъния за Шенген

03 Дек. 2022Обновена
EPA/BGNES

„Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!“ - това написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод решението на правителството на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенското пространство. Той припомни и за наскоро загиналите трима български полицаи при охраната на външната граница на ЕС и противопостави трагичния инцидент на действията на Нидерландия. „Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€“, написа още Радев. 

Пълният текст, написан на български и английски, на изявлението на държавния глава:

 

 

Вътрешният министър Иван Демерджиев също публикува позиция срещу решението на Нидерландия. "Република България е пълноправен член на Европейския съюз, който полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността на партньорите си. Българските сили за сигурност всеки ден с телата си пазят спокойствието на всички европейски граждани, в това число и нидерландските, на най-тежката сухопътна външна граница на Европейския съюз, въпреки засиления миграционен натиск – 4 пъти по-висок от миналогодишния. Трима наши гранични полицаи загубиха живота си, за да запазят сигурността на Съюза. Изключително обидни са внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата. Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", се казва в позицията. 

"През последните месеци страната ни положи изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Страната ни успешно премина през две последователни проверки под ръководството на Европейската комисия. И двете приключиха с доклади, които категорично посочват, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. В замяна, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!".

Австрийският канцлер Карл Нехамер вчера доказа, че е твърд и не променя решението си за отказ на това България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство, съобщи сайтът "Експрес", предаде БТА. 

„Миграционната криза е наистина драматична за Австрия“, заяви Нехамер на пресконференция. За решаване на проблема той поиска от ЕС по-добра защита на външните граници на ЕС, действащи практики за даване на статут на бежанци и споразумение за репатриране.  

Тази година Австрия е заловила над 100 000 мигранти, 75 000 от тях без регистрация, въпреки че влизат в Австрия от други европейски страни. Нехамер поставя Австрия по прием на мигранти на едно стъпало с държави като Италия и Гърция. Посредством разпити на кандидати за статут на бежанци и каналджии, както и след съответно проучване на данни от мобилните им телефони, става ясно, че 40 процента избират маршрута през Турция, България, Румъния и Унгария, за да влязат в Австрия. „И тъй като това е така, засега Австрия не дава съгласие за разширяване на Шенген с Румъния и България“, казва Нехамер.

На въпроса при какви условия ще подкрепи все пак разширяването, Нехамер обяснява, че това ще стане само в случай, че „намалеят числата на заловените нелегалните мигранти без регистрация, дошли в Австрия през България и Румъния“. Това ще е знак за успешно опазване на външните граници на ЕС. Нехамер изказва похвала на „Партньорството за сигурност“ с Унгария и Сърбия. 

РЮТЕ ДА ВНИМАВА

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков предупреди нидерландския премиер Марк Рюте "да внимава" с позицията си за недопускането на България до Шенгенското пространство, като допълни, че "това няма да мине просто така".

"Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата. Българи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. Рюте да внимава. Това няма да мине просто така", подчерта правосъдният министър пред Би Ти Ви тази сутрин.

Зарков е убеден, че България ще влезе в Шенген след няколко дни или след няколко месеца, тъй като имала право и такива били европейските правила. "Това поведение е изцяло за сметка на Нидерландия в момента", отбеляза още той. Зарков посочи, че уважавал позицията на Нидерландия, но тя трябва да се изразява по начин, който не поставя под съмнение достойнството и живота на българските гранични полицаи.

 

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация, цитирана от БТА.

НЕЗАСЛУЖЕНО И УНИЗИТЕЛНО

''Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора ръка хора. А ние не сме. Трябва да го заявим достатъчно твърдо без да превиваме гръб и да се подмазваме за подаяния. Шенген е една от малкото теми, която ни обединява. Нека всички заедно и категорично да защитим националния си интерес",  написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ЦИНИЧНО ОТНОШЕНИЕ

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува решението на нидерландското правителство да блокира приемането на България в Шенгенската зона по време на откриването на паметник на поета Димитър Данаилов в Чирпан. "Аз мисля, че най-добрата и категорична реакция направи още снощи президентът г-н Радев и определението, което той даде за цинично отношение с една дума изразява характеристиката на тази ситуация. Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популитските партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа. С решението си те толерират двойните стандарти в Европа, нещо, което не стои в основата на създаването на Европейския съюз. Да не говорим за ценности като солидарност, като съпричастност, като взаимна помощ, като взаимно уважение", каза Йотова.

НЕДОУМЕНИЕ

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма причина България да не бъде приета в Шенген, тъй като страната ни е покрила необходимите за това стандарти. "Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси'', отговори Иван Гешев на въпрос защо страни от Европейския съюз се противопоставят на присъединяването на България към Шенгенското пространство. Главният прокурор беше на посешение в УниБИТ, където изнесе лекция на тема ''Върховенство на закона, правова държава, разделение на властите и демокрация''.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата