Медия без
политическа реклама

Атанасов нападна Калин Стоянов, че е живял в секретна квартира

Аферата "Митниците" има за цел да отклони вниманието от аферата "Нотариуса", твърди още депутатът от ПП-ДБ

24 Апр. 2024Обновена
Атанас Атанасов
БГНЕС
Атанас Атанасов

Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря. Това разказа съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в "Денят започва" по БНТ, като цитира разпит от 2023 г по досъдебно производство на Стефчо Банков, брат на арестуваната шефка на митниците - Петя Банкова.

"Беше публикуван разпит по досъдебно производство на СГП от 3 юли 2023 г. Разпитът е на бившия шеф на вътрешна сигурност на МВР Стефчо Банков - брат на задържаната Банкова. В този разпит той визира две досъдебни производства, които са образувани срещу неизвестен, но касаят вътрешния министър Калин Стоянов. Едното от тези досъдебни производства е за това, че той се е самонастанил в секретна квартира, което е абсолютно престъпление и някой трябва да го разследва това. И още едно досъдебно производство за свързаност на Калин Стоянов с Николай Филипов, т.нар. Ники Митничаря , с частна митница долу в Бургас. Да вземе прокуратурата да покаже тези дела да ги видиме какви са. Случайно ли е, че след разпита на Банков започва разработка на сестра му?", заяви депутатът от ПП-ДБ.

Софийската районна прокуратура тихомълком е прекратила делото, което водеше срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той е номиниран за вътрешен министър в кабинета на Николай Денков, който утре ще бъде гласуван от парламента. Стоянов стана обвиняем в края на декември 2021 г.

"Нямам такава информация срещу мен да е имало образувано някакво производство, освен това, което стана обществено достояние в края на 2021 г., за което имах повдигнато обвинение, което после беше прекратено."", коментира обвиненията на Атанасов Калин Стоянов пред журналисти, цитиран от БНТ. Стефан Банков е на ръководни позиции в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от 2015 година до юни 2021 г., когато е отстранен от поста директор от тогавашния служебен вътрешен министър Бойко Рашков. В този период срещу Стоянов не е имало сигнали в дирекцията, оглавявана от Банков. 

"Всичко е лесно проверимо за това кой, къде и кога е живял", допълни вътрешният министър Стоянов. На въпрос ще бъдат ли разпитани Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците вътрешният министър каза: "Нямам представа кой кога ще бъде разпитан"."За аферата с митниците очаквам разследването да стигне до край".

"Т.нар. афера е един измислен сюжет, който определям като многофункционално активно мероприятие, което трябва да изпълни няколко задачи. Една от важните задачи на тези, които го инициираха и организираха е да се отклони вниманието от аферата Нотариуса. Защото там има много тежки зависимости", заяви още в интервюто пред обществената телевизия Атанасов и добави, че "втората цел на организаторите е да дискредитират нашата коалиция предизборно, че ние сме организатори на контрабанда". 

По негови думи това са сценарии, които се разиграват. "Председателят на ДАНС казва, че разработката е почнала преди година. Само че към онзи момент нито главният секретар, нито шефът на митниците са заемали постовете си. Това е измислен сценарий, всичко това е навързано с цел предизборно да бъдем дискредитирани. От вчера виждам настървеност по отношение на Бойко Рашков, споменава се името на Асен Василев. Това е целият сюжет.", обвини още лидерът на ДСБ.

Калин Стоянов ще бъде вътрешният министър до ротацията. Това заяви в "Денят започва" по БНТ  Атанас Атанасов - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

На въпрос разчистват ли ПП-ДБ сметки с Калин Стоянов, Атанасов заяви: "Не разчистваме никакви сметки. Имаме позиция, която е базирана на определени факти. Миналата година, август в началото на парламентарната ваканция , когато всички тръгнаха на море, в един ден вътрешният министър смени 18 директора на областна дирекция на МВР. Никога не се е случвало такова нещо. В един момент започнахме да проверяваме, оказа се, че голяма част от новоназначените са хора по един или друг начин свързани с коалицията ГЕРБ-СДС. Това нещо даде някакъв резултат на местните избори. Над 400 000 невалидни бюлетини. Този проблем го адресирахме, спомняте си какво се случи с машинното гласуване...".

Според Атанасов, една от причината "да бъде сготвен Живко Коцев и да бъде разкаран е, защото той трябваше да бъде шеф на щаба в МВР за борба с купуването на гласове". "Преди повече от 20 години срещу мен бяха образувани три досъдебни производства. Едното от тях беше, че съм организирал подслушването на бившия главен прокурор Никола Филчев. Шест годинии, репресии, задържане, арести. После три оправдателни присъди на три инстанции. Сега е същата история с Живко Коцев", обясни Атанасов.

Любомир Янев, който е бивш шеф на ГДБОП, а сега е в СДВР, разследва убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, каза още депутатът от ПП-ДБ. Той повдигна въпроса дали Янев и Божанов имат роднинска връзка. "Възниква и друг въпрос: Бившият директор на ГДБОП, който сега е някакъв началник в СДВР Любомир Янев, доколкото знам сега разследва убийството на Божанов, дали е бил в някакви отношения кум-сват с Нотариуса?", попита Атанасов. Според него тези въпроси трябва да намерят отговор, ако не в този, в следващия парламент. 

Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов заяви, че няма основание за назначаване на проверка, която да изясни евентуални връзки между бившия директор на ГДБОП Любомир Янев и застреляния Мартин Божанов-Нотариуса.

 

Още по темата