Медия без
политическа реклама

Разследването срещу бъдещия вътрешен министър е тихомълком прекратено

БГНЕС
Калин Стоянов

Софийската районна прокуратура тихомълком е прекратила делото, което водеше срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той е номиниран за вътрешен министър в кабинета на Николай Денков, който утре ще бъде гласуван от парламента. Стоянов стана обвиняем в края на декември 2021 г. насред скандала между МВР и прокуратурата във връзка с разследването за източването на пари от "Хемус". МВР твърдеше, че прокуратурата протака разследването, а прокуратурата се обиди, че ѝ се бъркат в работата. В крайна сметка държавното обвинение все още не е пратило никого на съд.

А за разлика от шумното обявяване, че Стоянов е станал обвиняем, делото срещу него е прекратено съвсем тихо. Това е станало в началото на тази година, казаха за "Сега" от Софийската районна прокуратура.

Стоянов беше обвинен в края на декември 2021 г., че склонявал прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването по случая "Хемус". За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор. 

"В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина", обясни тогава прокуратурата в съобщението си по темата.

Прокуратурата твърдеше още, че са събрани "достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото".

За да прекрати делото срещу Стоянов, Софийската районна прокуратура е приела, че липсва умисъл за склоняване на прокурорката. Това е единственият аргумент, който пресслужбата на СРП посочи.

На 12 декември 2021 г., макар да беше неделя, прокуратурата свика спешна пресконференция, за да разкаже колко обидени и потресени са наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" от поведението на шефа на ГДБОП, който опитвал да им нарежда как да протече разследването. Веднага след това на специален брифинг самият Стоянов и шефът на сектора, занимаващ се със случая, първо отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск на прокурорите и веднага след това дадоха да се разбере, че на практика държавното обвинение пречи на разследването.

Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че разследва шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус", МВР контраатакува.

 

Ключови думи:

Калин Стоянов

Още по темата