Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР отвърна: Обвиняемият за парите от Хемус щеше да разкаже всичко

След заканите, че ГДБОП се разследва за натиск върху прокурори, полицаите обявиха, че обвинението препятства разследването

12 Дек. 2021Обновена
Брифинг на прокуратурата

Брифинг на прокуратурата за дело за пране на пари от обществен интерес> https://bit.ly/3oNxVyy

Posted by bTV Новините on Saturday, December 11, 2021

Само часове след като прокуратурата даде да се разбере, че разследва шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказван натиск върху прокурорите по делото за пране на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус", МВР контраатакува. На специален брифинг, самият Стоянов и шефът на сектора, занимаващ се със случая, първо отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск на прокурорите и веднага след това дадоха да се разбере, че на практика държавното обвинение пречи на разследването.

"Поводът за срещата ми с прокурорите бе, че работещите по случая служители ми разказаха, че 3-4 дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените 54 млн. лв. за строителството на ЛОТ 5 на АМ "Хемус". Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще се разказва този човек. По този повод отидох в службата да говоря с прокурорите", разказа Стоянов. Той заяви, че е изказал личното си мнение как би постъпил в такава ситуация.

Той обясни, че поради тази причина е бил принуден да отиде в службата, за да разговоря с прокурорите и да разбере тяхната нагласа по делото и защо не са заинтересовани от излизането на истината наяве. "Аз им казах само как бих постъпил аз - тоест, че бих направил всичко необходимо за човека, който е готов да разплете схемата. Ако смятате, че желанието ми да стигнем до край до разплитането на това престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден", коментира още гл. комисар Стоянов.

По негови думи има образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП, а вероятно и срещу него самия, на практика единствено затова, че "ние просто искаме да стигнем докрай в това разследване". Стоянов е категоричен, че разговорът му с прокурорите се е провел след като обвиняемият и адвокатите му са си тръгнали. По думите на шефа на ГДБОП те са били "безкрайно учудени, че за пореден път не са били изслушани".

По думите на хората от ГДБОП обвиняемият Борислав Колев на два пъти е изявил желание да разкрие цялата схема. „Два пъти правим опита да разпитаме обвиняемия и двата пъти не успяваме”, добави Александър Анастасов, шеф на сектора за разследване на икономическите престъпления в службата.

От МВР твърдят също така, че някои от прокурорите по случая твърдят, че не знаят дори къде се намира сградата на ГДБОП и цитираха част от чат във Вайбър между представител на обвинението и дирекцията. "Прокурорът почти нарежда на един от колегите да отиде да го вземе от Люлин. И му е написал: Той ще чака, не аз него. Каквото ще говори, ако иска да говори, ако иска да не говори. Това е изтрито след изявлението на прокуратурата днес" , обяви Явор Симов, говорител на силовото министерство.

От МВР обявиха, че обмислят дали в полицията да бъде образувана преписка за осуетяване на разследването за източване на средства от строежа на магистрала "Хемус".

По-рано днес прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ "Хемус". Това стана по време на брифинг, свикан по спешност от държавното обвинение. Историята за "безпрецедентния натиск" върху наблюдаващите прокурори разказа говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова. Тя обясни, че делото за "Хемус", което се води от 3 ноември, има трима наблюдаващи прокурори и двама разследващи от ГДБОП. По инициатива на служителите на МВР бил обвинен за пране на пари и задържан Борислав Колев. В четвъртък на първа инстанция съдът му определи мярка за неотклонение "домашен арест". Срокът за прокуратурата да протестира това и да настоява за по-тежка мярка още не е изтекъл.

Наблюдаващите прокурори били уведомени устно от разследващите, че обвиняемият иска да даде обяснения в присъствие на прокурор. В петък постъпило и искане от разследващите градската прокуратура да разпореди довеждането му на разпит в ГДБОП. Един от наблюдаващите прокурори (прокуратурата не съобщава имената им) отишъл в ГДБОП. Прокурорката там се информирала дали има писмена следа за искането на обвиняемия да дава обяснения и се оказало, че няма. 10 минути след нея дошъл и Колев с адвоката си. Защитникът заявил, че "има уверения, че Софийската градска прокуратура няма да протестира домашния арест, че поставят условия към наблюдаващия прокурор в замяна на обяснения, да се измени квалификацията на обвинението в по-лека, която би довела до освобождаване от наказателна отговорност, а през януари да му бъде разрешено да пътува в чужбина".

Софийският градски съд разпореди "домашен арест" за Борислав Колев, който е обвинен за пране на пари от строителството на АМ "Хемус", съобщи bTV. До приключване на разследването Българският футболен съюз спира правата на мъжа, който е международен съдия по футзал.

Прокурорката отговорила, че подобни извънсъдебни договорки са в противоречие със закона. И обяснила, че ако обвиняемият съдейства и се стигне до съд и присъда, съдът ще прецени как това да е в негова полза, когато определя наказанието му.

След това Колев бил разпитан, а в протокола било отразено, че не желае да дава обяснение. Изявленията на адвоката за сделката не били протоколирани, макар прокурорката да настояла за това. Тя все пак подписала протокола, но той още не й е предоставен от разследващите полицаи.

Междувременно прокурорката информирала втория наблюдаващ и зам.-градски прокурор и те също отишли в ГДБОП. Било й казано, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов иска да се срещне с нея и тя трябва да остане на място. Така Стоянов се срещнал с двамата наблюдаващи прокурори, зам.-градски прокурор, разследващите и опиративни работници.

"Калин Стоянов с неподходящ тон се е обърнал към наблюдаващия прокурор с реплики в смисъл, че тя слага край на разследването като отказва искането на защитата и че затова ще й бъде търсена отговорност", разказа говорителката Петрова.

Тя допълни, че прокурорите са шокирани от тази ситуация и че никога не са имали такъв случай в практиката си. Затова е сезирана и Софийската районна прокуратура, която веднага е образувала разследване по случая. По него е предвиден и разпита на директора на ГДБОП.

Калин Стоянов оглави ГДБОП през май т.г., когато бе отстранен началникът на дирекцията Любомир Янев. Дотогава Калин Стоянов бе шеф на дирекция за агентите под прикритие.  Тази рокада бе само една от промените в сектора за сигурност по време на служебното правителство.

Часове по-късно цялото ръководство на прокуратурата, начело с главния прокурор Иван Гешев, се събра в Съдебната палата за брифинг, на който обаче имаше само декларации и нищо конкретно по случая. Обявено бе, че с историята ще бъдат запознати и председателят на Народното събрание, Европейската комисия, Съветът на Европа, както и посолствата на САЩ и Великобритания. Самият Гешев взе думата, за да каже, че няма война между прокуратурата и МВР, а война срещу прокуратурата, от която полза имали само престъпниците. "Днес са прокурорите, утре са съдиите, а след това са гражданите", заяви главният прокурор и нарече случващото се безпрецедентен натиск върху прокурори от страна на хора от МВР, включително с опит те да извършат престъпление срещу правосъдието.

По-късно градската прокуратура е привикала на разпит две от дознателките, присъствали на разговора на Калин Стоянов и обвинителите, научи "Сега" от МВР. Една от тях е трябвало да се върне по спешност от друго населено място, за да се яви пред прокурорите.

От пресцентъра на МВР пък обявиха, че с публичното разгласяване на тактиката на разследването на прокуратурата, се поставят в риск животът и здравето на обвиняемия, който с обясненията си би могъл да даде ценна информация за пътя на парите по този случая. 

.

БЕЗДЕЙСТВИЕ

"Искам да ви върна малко назад. Имаме един човек, който е обвинен. Той е с домашен арест и е бил една от важните фигури в източването на финансови средства от една банка. Този човек е концентрирал огромно количество финансови средства и се явява доста възлова фигура в схемата с това престъплеине. Сега трябва да се разбере с кой е контактувал и какъв е пътят на тези финансови средства. Но всички предприети действия се неглижират, а прокуратурата преекспонира един епизод от чисто професионалните спорове между разследващи и прокурори как е най-добре тактически да се действа", коментира в ефира на "Неделя 150" Бойко Рашков. Той изтъкна, че по случая работят на терен двама разследващи, наблюдавани от трима прокурори, и изрази недоумение как е възможно двамата да им окажат въздействие. "Преекспонирането на тези обсъждания ме кара да мисля, че прокуратурата съзнателно не предприема действия", коментира Рашков.

Той разказа за свидетел, присъствал на тегленето на огромните суми от банката, който е видял огромно количество пачки от по 100 лв. и е получил подарък джип за направената услуга да присъства при тегленето. Рашков отказа да коментира изказването си от вчера, че разследването за Хемус може да доведе включително до промени в състава на някои парламентарни групи и заяви, че за обществото е важно да разбере истината независимо от това какви постове и "министерски кресла" са заемали замесените.

Рашков за пореден път се изуми от липсата на действия от финансовото разузнаване на ДАНС към онзи момент. "Имало е пълна безконтролност на движението на финансови активи. Към този момент ръководството на ДАНС е преследвало куци глигани по гората и ги е отстрелвало", коментира Рашков. Той изтъкна, че се работи и по схемата с ремонтите на язовирите. При тях също бяха разпределени стотици милиони левове към външни фирми, но от друго държавно дружество - "Монтажи". "Подобно разграбване не познаваме от близките десетилетия", коментира още Рашков. Рашков за пореден път повдигна и въпроса за реалния отказ на прокуратурата да разследва произхода на парите и кюлчетата от кадъра  в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. "Дадените обяснения за това биха разсмели начинаещ полицай. Прокуратурата се явява пречка за развиване на разследванията... Тя предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи. По тази причина в политическите среди е изразено намерението едно от първите неща да бъде реформа в самата прокуратура", каза още Рашков.

Още по темата