Медия без
политическа реклама

Съдът нареди домашен арест за обвинения за пране на пари от “Хемус“

БФС му прекъсна правата на международен съдия по футзал

09 Дек. 2021
Илияна Кирилова

Софийският градски съд разпореди "домашен арест" за Борислав Колев, който е обвинен за пране на пари от строителството на АМ "Хемус", съобщи bTV. До приключване на разследването Българският футболен съюз спира правата на мъжа, който е международен съдия по футзал.

Колев беше задържан във вторник за 72 часа. Софийска градска прокуратура съобщи тогава, че привлича към наказателна отговорност 42-годишния Б. К. за изпиране на пари. Доказателствата сочат, че мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези дружества, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които му предоставяли. По този начин от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. мъжът получил сума в размер на 53 060 861 лева. 

Съдът сподели доводите на прокуратурата, че от доказателствата по делото обосновано може да се предположи, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Определението на съда за "домашен арест" не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд. 

Днес вътрешният министър Бойко Рашков съобщи пред журналисти, че по делото за пране на пари от "Хемус" има показания, дадени пред съдия, за човека, който е изтеглил милионите в сакове и чували. "Има достатъчно доказателства, че строителството на автомагистрала "Хемус" по времето на Борисов, Нанков и Аврамова така се извършвало. Държавата отпуска 70-80 млн. лв. да съществува магистралата. Тези пари влизат в една банка и се получават на документи от един малоимотен човек, който е работил на една автомивка наблизо до околовръстния път, който по указание на някои заинтересовани, включително политически лица, си е регистрирал строителна фирма без да има понятие от тази дейност, която фирма реално не е осъществявала никаква строителна дейност, но е трябвало да съществува, за да може чрез нея само по документи да се отчита строителство. Разбирате ли по какви пътища утре ще се движим. Затова, което този човек е направил, той е получавал суми от 1000 до 2000 лв. В един момент е получил и един автомобил", коментира Рашков.

Още по темата:

Двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на магистрала "Хемус". Това каза пред "Сега" вътрешният министър Бойко Рашков. Той поясни, че от полицията зависи кога ще са разпитите.
Изтеглените в брой общо 60 млн. лв. предназначени за строителството на ЛОТ 6 на магистрала "Хемус", са били занесени на един човек, който впоследствие ги е предал на друго място. Това обясни пред "Нова тв" зам.
Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност 42-годишния Б. К. за изпиране на пари.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата