Медия без
политическа реклама

Асен Василев загуби дело за 250 000 лв. срещу Делян Добрев

Депутатът от ГЕРБ е отправял критики, които бившият финансов министър е бил длъжен да понесе като публична личност, казва съдът

06 Юни 2024Обновена
Асен Василев и Делян Добрев не спряха съдебното дело и по времето, когато партиите им като част от "сглобката" подкрепяха кабинета "Денков".
Илияна Кирилова колаж
Асен Василев и Делян Добрев не спряха съдебното дело и по времето, когато партиите им като част от "сглобката" подкрепяха кабинета "Денков".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев е загубил делото за клевета за 250 000 лв., което водеше срещу Делян Добрев от ГЕРБ. Новината първо съобщи "Фокус". "Сега" се запозна в онлайн регистрите с решението на съдия Цветелина Георгиева от Софийския градски съд, постановено вчера.

Срещу Добрев Василев действаше с частичен иск - 25 100 лв. от 250 000 лв. Това означава, че ако Василев спечели делото, той ще може да заведе ново за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда.

Той засега губи, но може да обжалва пред Софийския апелативен съд. 

Бившият финансов министър смята, че е оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и статуси на Добрев във Фейсбук. На 31 декември 2022 г. например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и: "Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно". По-рано, през ноември, Добрев пише: "ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!"

"Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!", гласи пост на Добрев от 5 януари м.г. 

Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети. Освен това понесъл и физически болки и страдания - силно сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, силно главоболие и безсъние.

"Съдът взема предвид, че всички изказвания на Добрев са отправени към действия на Василев в качеството му на министър и вицепремиер в кабинета на Кирил Петков по време, в което двете политически партии, чиито членове са двамата, са били в отношения управляващи – опозиция. Тези отношения, сами по себе си предполагат конфронтации за позиции и изострен тон. Последният, съдът намира за обоснован и предвид множеството установени констатации за непрозрачни, необичайни и необясними действия от страна правителството, чийто представители са отказали да бъдат изслушани, включително и ищеца, макар изрично поканени", се казва в съдебното решение.

Според съдията Добрев е разполагал с официална и общодостъпна информация като депутат и гражданин и е формирал въпроси към Василев. "Дори от отправените остри критики Василев да се е почувствал засегнат и да е претърпял вреди, то той дължи да понесе тези вреди в качеството си на публична личност, без отговорността за тях да възниква за ответника", мотивира се още съдът защо отхвърля иска.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата