Медия без
политическа реклама

Асен Василев обвини Борисов и Пеевски, че купуват изборите

Не можем повече да работим с тях, отсече съпредседателят на ПП-ДБ

18 Май 2024Обновена
Ако гласуваме като в Германия или Гърция, тези двамата ще вземат под 50 депутата общо, обяви бившият министър, докато сочеше портрети на Борисов и Пеевски.
Илияна Димитрова
Ако гласуваме като в Германия или Гърция, тези двамата ще вземат под 50 депутата общо, обяви бившият министър, докато сочеше портрети на Борисов и Пеевски.

"На 9 юни, ако не излезете да гласувате, ей тези ще си купят изборите. Да, това е. 500 лева на глас са се заели да дават." Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ и бивш финансов министър Асен Василев, докато сочеше на симпатизанти на коалицията в Ловеч портрети на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Това стана на предизборно мероприятие на десницата, в което се включи и експремиерът Денков (запис от събитието - тук). От публиката се понесе неясен шум при думите на Василев, така че той се дообясни. "Това, което ние чуваме, е, че са стигнали до 500 – толкова са отчаяни. Техните гласове са под строй и са ограничени, и се знаят кои са. Това са гласовете, които получават от тях облаги или ги е страх. Всички други, които са свободни, ако гласуваме като в Германия – 75 процента, или в Гърция – 63 процента, тези двамата ще вземат под 50 депутата общо. ДПС ще са колкото ИТН", твърдеше убедено Василев.

От думите му излезе, че ПП-ДБ са искали предсрочните избори. "Миналия парламент успяхме да ги прилъжем да подкрепят нашето правителство и Ники Денков, а не ние да подкрепим тяхното, и да се работи по нашата програма. В момента, в който те казаха: "Не, завиваме обратно към модела на постната пица и да няма честни конкурси", това е моментът, в който казахме: "Хайде пак при хората", описа Василев кратката история на сглобката в неговата версия.

Бившият финансов министър повтори твърденията си за постигнати значими успехи по време на редовното правителство на "Денков-Габриел". "Колкото и пъти да трябва да ходим на избори, за да поддържаме тази посока, а не да влезем в онова русло – нашите хора, вашите хора, разбираме се, делим всичко, а страната кучетата я яли, което те искат", обяви Василев. За парите, които ще струва непрекъснатото ходене на избори – по стотина милиона на вот, не каза нищо.

"Като не успяха да ни купят, почнаха да пишат компромати – по 3000 статии на месец срещу мен, срещу Кирил, срещу академик Денков, с идеята, че в един момент ще ни писне и ще се откажем. И компроматите ще ги изтърпим", заяви Василев. Доскоро колегата му Кирил Петков твърдеше, че компрометиращите статии били по 300 на месец.

Василев определи Пеевски като шеф на Борисов, а водача на ГЕРБ – като шут на лидера на ДПС. Увери, че и двамата няма да станат премиери. "Ники! Ники е нашият премиер!", обяви ексминистърът.

За завода за електромобили в Ловеч, който Кирил Петков беше обещал, Василев призна, че проектът е неуспешен, но контраатакува с реторичния въпрос: "ГЕРБ за 12 години опитаха ли се даже?"

Съпредседателят на ПП-ДБ цитира мисъл на Стефан Стамболов, че ако трябва ще се хване за опашката на дявола, но ще измъкне България. Какво конкретно означава това в политически план, не обясни. За пореден път повтори твърдението си, че България не е бедна, а богата страна, стига "да не се краде".

 

БЕЗ ПОВЕЧЕ СГЛОБКИ

На друго предизборно мероприятие, вече в Плевен, Василев на практика обяви, че нова възможност за сглобка няма. "Ако ме питате, с тях можем ли да работим – не можем. То се видя. Приключи. Честните конкурси бяха рубиконът. Те казаха: "Честни конкурси – това е самоубийство за нашите партии." Ние казахме: "Да де, то това е идеята. Не да си нагласявате вашите хора", твърдеше бившият финансов министър.

"Хората дотолкова вече са зомбирани от медиите, че не могат да повярват на едно хубаво нещо, което се казва", оплака се Николай Денков в Плевен.

 

А БОРИСОВ ХВАЛИ ДПС И ПЕЕВСКИ

Сякаш да подкрепи обвиненията на десницата, че ГЕРБ и ДПС работят заедно, Бойко Борисов каза добри думи за бъдещето на Кърджали, ако от града бъдат избрани водачите на местните листи на тези две формации. А водач на движението в неговия партиен бастион е не някой друг, а именно Делян Пеевски.

"Аз съм сигурен, като видях и водача на ДПС, като гледам и нашия водач, спокойно мога да кажа, че Кърджали ще има околовръстно, ще има спортна зала и булевардът ще ви бъде готов. Просто съм убеден, познавайки ги двамата", уверено заяви Борисов пред партийни активисти в града (запис на събитието - тук). "Ще направим всичко възможно там, където са кметове на ГЕРБ и на ДПС, хората да се чувстват еднакво добре", обеща той. За коалиция с движението не спомена нищо.

Борисов имаше и ласкави думи за себе си, когато спомена за добросъседството със съседна Турция. "Имаме кадри - аз карам джипката, прословутата. Отдясно като бодигард стои президентът Ердоган, а отзад - тримата големи на ЕС! Ето това е добросъседство!", обяви тържествуващо герберският водач.