Медия без
политическа реклама

Асен Василев: 2/3 от избирателите ни са против кабинет с ГЕРБ

Разговорите между водещите политически сили мутираха в критики и заяждане

07 Май 2023Обновена
Диалогът между двете водещи коалиции става все по-труден и безплоден в последните дни.
БГНЕС
Диалогът между двете водещи коалиции става все по-труден и безплоден в последните дни.

Вътрешно допитване между избирателите на обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" е показало, че две трети са против съставяне на общо правителство с ГЕРБ. Това разкри съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев пред бТВ. И подчерта, че коалицията остава твърдо на досегашната си позиция - няма да подкрепи управление с мандата или с участието на ГЕРБ.

"Ние направихме всичко, което можем да сторим като втора политическа сила. В момента топката е в ГЕРБ. Сега седим и чакаме първата политическа сила да каже какво ще се случи в държавата. Един месец по-късно законодателната програма, която предложихме и беше подкрепена от ГЕРБ, все още не е тръгнала. Този път, за разлика от предходния парламент, се опитваме да сме максимално конструктивни, въпреки че нашите избиратели не са много доволни от това", изтъкна Василев.

Междувременно и днес представители на първите две политически сили си размениха иронични закачки и подмятания. Вместо да стават по-конструктивни и  конкретни, разговорите за съставяне на правителство все повече олекват и вървят към задънена улица. 

Припомняме, че след като от ГЕРБ поискаха ПП-ДБ да кажат имената на министрите в своя проектокабинет, оттам разпространиха списък, в който липсваха кадри от ГЕРБ. Това предизвика лидера Бойко Борисов, който обяви, че няма да подкрепи правителството и дори започна срещи с представители на други партии в търсена на подкрепа за кабинет с първия мандат. Ултиматумът му от последните дни към ПП-ДБ е "или управлявате с нас, или отиваме на избори".

Въпреки задънената улица, в която в момента се намират преговорите за съставяне на правителство, от ГЕРБ-СДС заявиха, че все още вярват в сформирането на кабинет с техния мандат. Пред две от националните телевизии днес Томислав Дончев повтори тезата на ГЕРБ, че кабинет в рамките на този парламент е възможен само с първия мандат, като не изключи възможността да се стигне до кабинет, който да е подкрепен от първите две политически сили. Според него най-логичното решение за подкрепа на първия мандат е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като това може да се постигне, ако от "ПП-ДБ се научат да управляват емоциите си и се приеме, че политиката не означава персонално присъствие в Министерския съвет".

"Много често в такава трудна ситуация здравият разум обладава всички участници. България е имала сходни ситуации, когато се загърбва политическия инат и его", изрази надежда Дончев пред Би Ти Ви на фона на размяната на остри реплики последната седмица между двете политически сили.

Пред БНТ той посочи, че вариантът за подкрепа от другите политически сили като ДПС, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" е много труден и "авариен". "Това е опит за трудно правителство, за къс период от време, целящ само нормализация на процесите в страната. Но до този вариант ще се стигне, ако не се получи естественият, първият вариант. Впрочем, те първият, и вторият са в една и съща ситуация. Ако коментираме едно сътрудничество, както се казва, с "останалите" партии като неприемлива алтернатива за първия, тя е също така неприемлива и за втория. Ако има кабинет в този парламент, ще е с първия мандат, понеже или има мнозинство, или няма. Ако има мнозинство, може да се случи с първия мандат. С чия подкрепа? Логичното решение, това което отразява сходство между приоритети, е коалиция между първия и втория, колкото и да е трудно, каквито и емоции да има натрупани. Всички останали варианти са много трудни", заяви той пред БНТ.

Според Томислав Дончев предложението на ПП-ДБ за подкрепа на техния проектокабинет е "арогантно" и с "корупционен привкус". Като причина за това той изтъкна предложението на Кирил Петков парламентарната комисия по регионално развитие да бъде председателствана от ГЕРБ, като в нея ще бъдат разпределени над 2 млрд. лв.

Известна доза оптимизъм изрази и депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. "Ситуацията е трудна, разговорът ще се води всяка секунда и ще се ползва всяка възможност, за да се наложат тези 30 законопроекта и трите национални цели - Шенген, еврозона, съдебна реформа. Направихме повече от необходимото - програма и проектокабинет, преди да ни е връчен мандат дори", коментира пред БНР Явор Божанков, депутат от ПП-ДБ, наблягайки на това, че "е важно държавата да се придвижи напред без хвърляне в нови избори, тъй като те ще дадат гориво в машината на популистите". 

"Фактът, че акад. Николай Денков, а не Кирил Петков е номинация за премиер, ясно показва, че се търси човек, който може да разговаря с всички. Не дължим състав на кабинет, защото още първият мандат не е връчен. Направихме този ход, за да знаят всички какво могат да очакват от нас. Ние направихме всичко, сега топката е в полето на ГЕРБ. Те могат да реализират мандат с ДПС, БСП, ИТН. Имат и вариант - при ясни условия, поставени от нас", смята той. По думите му ако при първия и втория мандат не се получи нищо, много е вероятно третият вариант също да не разреши политическата криза. "ГЕРБ никога не отвориха разговор, че държава така не се управлява - пътища така не се строят, здравеопазване по такъв начин не може да продължи да има. Тук не е въпрос на заяждане, а на дълбоко несъгласие между техните и нашите избиратели. Това е дълбок разлом в обществото. Като не признават, че осъзнават нещо, ГЕРБ затварят вратата", заяви той.

 

Иронично

Друго послание излъчиха обаче други представители на ПП-ДБ. "Бойко Борисов като че ли се самоблъфира, изигра много празни ходове. Макар, че държи три карти в ръка, никоя не е коз. Пред него има три опции - да повтори случилото се в 48-ия парламент, когато ГЕРБ бяха първа сила и не успяха да съставят кабинет. Първата опция е да отидем на избори. Втората е да се съберат партиите на Прехода. Чух, че това е план Б на Борисов. Третият вариант е най-работещ - да подкрепи втория мандат", настоя пред Нова телевизия Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

"Не мога да разбера защо ГЕРБ се държат като победени. Те се държат като втора сила. Те имат отговорността и са на ход. Бездействието на ГЕРБ ни кара да бъдем открити и прозрачни към избирателите си. Ние предложихме и състав на кабинет. С конкретни личности, които могат да изпълнят заявената управленска програма. Искам да видя малко лидерство от ГЕРБ", добави народният представител, според когото "мокрият сън на Борисов е да се отърка в ПП-ДБ".

Ананиев уточни, че предложената от тях управленска програма е била за 18 месеца. "След това видяхме пресконференция на ГЕРБ, на която се оказа, че Excel-а ги затруднява. Това е проста програма, всеки млад човек може да се справи с нея. За нас е важно да има редовен кабинет, който да реши кризите в България", заяви той. По думите му ПП-ДБ няма да променят имената в проектокабинета си, нито ще подкрепят мандат на ГЕРБ или правителство с тяхно участие. "Дали сме решение и възможност, сега чакаме първата сила да предприеме ход. Не трябва Борисов да се страхува. Като че ли в него има някакъв страх. От кого се страхува?", попита той.

"Аз лично поемам ангажимент да прехвърлим информацията от ексел в таблица в word, за да намалим драмата", се включи в ироничните коментари и Лена Бориславова от ПП чрез пост във фейбук. тя заяви, че ПП-ДБ имат конкретна управленска програма за конкретен срок, разграфена по приоритети и по тримесечия. "Имаме и състав на кабинет, готов да застане зад тази програмата и пред отговорността да решават текущи проблеми при липса на стабилна парламентарна подкрепа. Не се караме на медиите, не свикваме истерични пресконференции, защото ни е трудно да работим в ексел, не хулим и не се сърдим, не играем на покер. Тук сме, за да говорим как да се състави работещо правителство, което да свърши работа, а не просто да управлява вместо Радев. ГЕРБ управленска програма нямат - нито за 1 месец, нито за 3 месеца, нито за 6. Имат предизборна програма (!), в която се срещат същите обещания като преди 10 години. Работеща формула за кабинет също не предлагат. Лицата или “личностите” не се знае кои са", посочват тя. По думите й ГЕРБ имат 3 избора: "1. Да ни хвърлят към избори; 2. Да си стиснат официално ръцете под мотото кабинет “Магнитски” или 3. Да говорят конструктивно и професионално за работещ кабинет с втория мандат".

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пък разигра три нови възможности за кабинет в пост във фейбук. Кабинет на "Възраждане" е неприемлив и няма да срещне подкрепа, а едни нови избори биха произвели същият резултат, посочва той. Добрев. Вторият вариант за него е за ляво правителство между ПП и БСП, които обаче имат едва 61 депутата и излъчването на такъв кабинет е математически невъзможно. Третият вариант, който от поста му излиза като най-възможен, е за дясно правителство с ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ, но без ПП.

 

Заявка от ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък даде заявка за участие на партията му в редовен кабинет, обвързвайки това с даването на подкрепа за съставянето на правителство. "Ние мислим, че трябва да има правителство. И това нещо го повтаряме вече 2 години. Правителство, подкрепено и с участие на ДПС като част от мнозинството, което ще го излъчи, за да има стабилност и сигурност", заяви той пред БНР в хасковското село Караманци, където заедно с част от ръководството на ДПС отбеляза годишнина от Възродителния процес. По думите му хората искат да има правителство, независимо дали са гласували за ДПС или не.

 

"Като гадже за лятото"

"Кабинет за зимата е като гадже за лятото - може да е приятно, но не и сериозно. Подмятането на Бойко Борисов за правителство за три месеца, което да гласува бюджета и законите по Плана за възстановяване - ами Планът обхваща над 20 реформи, повечето от които произтичат от стари наши задължения и са много полезни за българските граждани и предприемачи, което не значи, че е лесно да се осъществят. Това законодателство за 3 месеца е невъзможно", коментира евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев пред БНТ, според когото правителство с кратък мандат няма да е способно да реши належащите проблеми и предизвикателства у нас. По думите му пред страната ни стоят задачи, нерешими да 3, 6 или 12 месеца, а 18-месечната законодателна програма, която се обсъжда между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е "нещо сериозно".

"Коалиционни преговори не се водят и трябва да сме наясно с това. Водят се преговори за намиране на формула за качествено управление в страната без политическа коалиция. Това е мандатът, който имат тези политически сили от хората, които са гласували за тях. Дали тези преговори има опасност да се превърнат в елемент от предизборна кампания, да загубят своята политическа същност и да имат партизанска същност? Да, има такава опасност и това видяхме и в предишния парламент", каза още Радан Кънев.

Според него системната кризисна ситуация, в която се намираме, вече заплашва националната сигурност. "Единственият смисъл да имаме редовно правителство и мнозинство, което да гласува законодателна програма, дори да не се харесваме взаимно в това мнозинство, е България на първо място да излезе от една системна кризисна ситуация, заплашваща националната сигурност", заяви Кънев.

 

Нито с втория мандат на ПП-ДБ, нито с третия, на когото и да го връчи президентът Румен Радев, може да се получи правителство. Единственият шанс е с първия, който предстои да бъде даден на ГЕРБ-СДС.

 

Последвайте ни и в google news бутон