Медия без
политическа реклама

АПИ размрази проекта за тунел под Петрохан

Пътната агенция обяви обществена поръчка за скоростен път Монтана - София

28 Дек. 2023
БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществена поръчка за изработването на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под прохода Петрохан, съобщиха от АПИ. До 15 февруари 2024 г. ще се приемат оферти. Приблизителната дължина на участъка е 82 км, а проектната скорост – 120 км/ч. Индикативната стойност на обществената поръчка за проектиране е 6,66 млн. лв. без ДДС.

Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширения идеен проект на трасе, което да свърже обхода на гр. Монтана и Софийския околовръстен път, поясняват от АПИ. Новото трасе ще трябва да бъде съобразено с проекта за изграждане на скоростен път Монтана - Враца и автомагистрала „Европа“. Необходимо е при разработването на идейния проект да се избягва преминаването през защитени зони и територии и да се спазват всички изисквания в Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС. Срокът за изпълнение на поръчката е 365 календарни дни.

Преди около 5 г.  пътната агенция подписа договор за изработването на прединвестиционното проучване на поне три варианта за ново пътно трасе между София и Монтана с тунел под Петрохан. Без да бъде постигнат резултат, срокът изтече през 2021 г. През годините проектът е разглеждан, но окончателното проектно решение не е одобрено, припомнят днес от АПИ. Скоростният път Монтана – София с тунел под прохода „Петрохан“ е ключов за националната и европейската транспортна мрежа, се казва още в съобщението за обявения търг. Направлението на пътя София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом е най-краткото трасе, но в момента времето за пътуване значително се увеличава заради преминаването през старопланинския проход „Петрохан“, посочват още от агенцията.

АПИ обяви и още една обществена поръчка - за изработването на разширен идеен проект, с пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план - парцеларен план за модернизацията на пътя Монтана - Враца, който е с приблизителна дължина 29 км. Предвижда се и удвояване на настоящия обход на Враца. Срокът за подаване на офертите е до 22 януари 2024 г.

Обществена поръчка е в две обособени позиции. Индикативната й стойност е малко над 2.5 млн. лв. Целта на проекта е изграждане на второ пътно платно на обхода чрез максимално използване на съществуващия път. Срокът за изпълнение на заданието за проектиране е 150 календарни дни.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата