Quantcast
Ангел Кунчев: Скептичен съм към побългаряването на ковид сертификатите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ангел Кунчев: Скептичен съм към побългаряването на ковид сертификатите

На тази вълна ѝ минахме пика, макар бавно и с много жертви, казва главният държавен здравен инспектор
26 938
 Фейсбук/Ангел Кунчев
Кунчев отговори вчера на съмняващите се, че той пише публикациите във Фейсбук профила си със селфи с нов вестник. И това обаче не убеди антиваксърите, че той е жив и здрав.

Като главен държавен здравен инспектор Ангел Кунчев не е предлагал въвеждането на сертификати за антитела. Това казва самият той в интервю за "24 часа". "Аз лично съм скептично настроен към побългаряването на сертификатите, включително пускането на антителата като критерий за получаването на такъв. От 27 страни когато само в една е въведено, е показателно колко може да се разчита на него", обяснява Кунчев. И допълва, че е "за" антителата, "но вируснеутрализиращи, клетъчен имунитет, което е твърде скъпо, твърде бавно и е безсмислено да се изследва, защото динамиката е огромна и бърза, че това, което се установи на момента, нищо не значи".

"По същия начин да издаваш сертификат веднага след първа доза - няма само социалноикономически смисъл, а в същото време повишава риска за хората", допълва той. 

"Каквото можех да предложа, съм го направил. Съгласен съм, че не всичко може да се въведе и да стане толкова лесно. Предложих задължителна ваксинация за някои групи - здравни и социални работници, зад което заставам и сега, както го направиха половината страни. И това не се прие - знам, че е трудно, че ще струва пари, че ще се лишим от кадри в момента, в който много ни трябват, но каквото на база на световния опит и наука съм мислил, че може да се направи, съм го предложил", обяснява още Кунчев.

Според Кунчев "на тази вълна ѝ минахме пика, макар бавно и с много жертви. Лошо е, че платихме още по-висока цена, защото сме най-демократичните, умните и интелигентните в света и не искаме да се ваксинираме. Оттук нататък обаче започваме да плащаме социално-икономическата цена, която ще бъде жестока. Това, че сме последни по имунизация, и то в световен мащаб, защото се бием за предните места само с африканските страни, ще ни изиграе много лош номер. Това ще се почувства още следващата година в туристическия сезон, в икономиката, в това, какво се провежда в България, в това доколко другите страни могат да вярват на наши документи и да приемат нашата система за надеждна, а това е фатално. За съжаление, при нашата ситуация и с това ниво на ваксинация не сме гарантирани, че няма и да повторим същата ситуация след време с още вълни", обяснява той.

Кунчев определя реакциите около тестването на децата като "огледална картина на това, което се случи с всичко останало". "Но аз не мога да я разбера - имаш проблем, имаш измислено оръжие, ваксините, в които са хвърлени огромни усилия и милиарди, казваш, че няма да се ваксинираш, тогава има няколко алтернативи. Едната е тотален локдаун, който не правим, защото никой не го иска. Тогава ви предлагаме тестване един-два пъти седмично, както го правеха в целия развит свят, но пак не го искаме, защото "щели да вземат ценното ДНК и да го изнесат някъде", както прочетох вчера в отказ на една майка. Ама кой е този, който да иска толкова много от ценното ДНК на българския народ, защото е неповторим", пита се той.

Според него в България няма кампания и "не можем да обясним на колегите ни в Европа защо не я правим. Целият свят прави голяма, професионална кампания, с много таргетни групи, с отделни послания. Това в България не се случи и не зная защо. На този фон при предоставяне на безплатни ваксини хората плащат безумни пари за фалшиви сертификати, макар че в момента се сблъскаме със ситуации, в които дават по 300 лв., но за да им бъде направена реална ваксинация, след като са взели фалшив сертификат".

ИСТЕРИЯ

Интервюто с Кунчев е взето вчера преди обяд по телефона, докато той е в дома си. Малко преди това пусна той пусна и пост в профила си във Фейсбук, в който опроверга твърденията, които от известно време набират скорост в социалните мрежи, че е в тежко състояние в болница и дори, че е починал от ковид, макар и тройно ваксиниран.

Кунчев отново обяснява, че не е влизал в болница и си е вкъщи. "Истината е, че в средата на миналия месец имах типичните симптоми - загуба на обоняние, главоболие, кашлица и си пуснах PCR, който излезе положителен. Имунизиран съм от февруари и беше време за трета игла, но поради тичане насам-натам все я отлагах, не я направих и вирусът ме изпревари. Въпреки това протичането беше сравнително леко, което е чудесно, защото съм на 62 години, с хипертония, диабет и ритъмни смущения и със сигурност вирусът щеше да ме отнесе. (...) Не си правя илюзии - ако не бях имунизиран, нещата щяха да бъдат фатални", казва той. И допълва, че активната част на заболяването му е продължила 5-6 дни. "Още имам отделни признаци на пост-ковид - косопад, кашлица, но нещата не са фатални", обяснява той. И допълва, че е в болничен до края на месеца.

Кунчев споделя, че получавам есемеси и вайбър съобщения от недоброжелатели. "Включително в отделни мрежи се споделя телефонният ми с номер с призиви "Звънете му в 2 ч. през нощта, той много ще се зарадва". Вече не го приемам сериозно, но не е нормално да е така. Навсякъде има антиваксъри, но това, което ни отличава, е, че тук са много агресивни, нямат спирка, няма лични пространства, няма правила. Използват лъжи, манипулации, всичко и по всякакъв начин. Вероятно разочаровам някого, че съм жив", казва той.

 

Още

Нийл Йънг с ултиматум към Spotify: или аз, или антиваксъра Роган! 

26.01.2022

233
Борис Джонсън: Ще си подам оставката, но след Гешев и Нинова
Ваксинационният провал на властите отива на съд

25.01.2022

10119