Медия без
политическа реклама

7 депутати от ПП-ДБ избягаха от гласуването за Атанасова

Герберският фаворит е гласувала за самата себе си, за да бъде избрана в Конституционния съд

20 Яну. 2024Обновена
Вместо да постави дистанция между себе си и другите депутати, които решаваха бъдещето й, Атанасова спокойно си общуваше с тях, сякаш е обичаен работен ден.
Илияна Димитрова
Вместо да постави дистанция между себе си и другите депутати, които решаваха бъдещето й, Атанасова спокойно си общуваше с тях, сякаш е обичаен работен ден.

Изборът на Десислава Атанасова за конституционен съдия вчера не доведе до разцепление в редиците на ПП-ДБ. Номинацията й за една от най-елитарните държавни институции предизвика голям смут сред десните избиратели и симпатизанти и постави под въпрос политическото бъдеще на десницата. Не само защото Атанасова оглавяваше парламентарната група на ГЕРБ-СДС и е сред приближените на Бойко Борисов, но и защото е кариерен политик, без необходимите опит и умения за Конституционния съд (КС). Мнозинството от десните депутати обаче не се смутиха от това и последваха своите лидери, които безрезервно я подкрепиха.

Групата на ПП-ДБ в настоящия парламент включва 63 депутати. От тях в гласуването за Атанасова участваха 56, както показва справката за гласуванията вчера, изготвена от парламентарната администрция (двете справки, по групов и индивидуален вот могат да се видят най-отдолу - бел.а.). Само един отхвърли нейната кандидатура – Бойко Рашков, бившият вътрешен министър в кабинета "Петков". Той предварително беше обявил съображенията си в студиото на "Сега" срещу герберския претендент.

Седмина десни депутати изобщо не участваха в заседанието вчера, на което се гласуваха кандидатите за Конституционния съд. Това са Васил Тодев, Владислав Панев и Даниела Божинова, които принадлежат към партията "Зелено движение"; Константин Бачийски от партията "Средна европейска класа" (СЕК); Петя Ставрева от "Обединени земеделци"; Стела Николова от "Да България"; Христо Петров (по-известен като Ицо Хазарта – бел.а.) от "Продължаваме промяната".

От "Зелено движение" предварително бяха обявили, че няма да подкрепят Атанасова, защото я смятат за непригодна за поста. Очакваше се, че депутатите от партията ще гласуват против, но те предпочетоха изобщо да не участват в заседанието - с изключение на Илина Мутафчиева, която е подкрепила Атанасова, въпреки решението на партията си. Бачийски от СЕК, който беше говорил по медиите срещу фаворита на герберите, също е предпочел изобщо да не гласува.

Трябва да се напомни, че лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов лично подписаха предложението на ГЕРБ-СДС да бъде номинирана Атанасова. Така обвързаха дясното обединение с нейната кандидатура. На дебата в пленарната зала Иванов защити това решение, като обясни, че трябва да се правят компромиси с ГЕРБ-СДС и ДПС в името на парламентарната демокрация и промяната на начина, по който се упражнява властта в България.

ВСЕОТДАЙНО ЗА СЕБЕ СИ

Трудно за възприемане беше поведението на самата Десислава Атанасова. На вчерашното заседание тя спокойно се настани на обичайното си депутатско място. Очевидно изобщо не беше съобразила, че като кандидат трябва да постави дистанция между себе си и останалите народни представители, които решаваха бъдещето й. Още повече, че другият претендент на управляващите – Борислав Белазелков, който впоследствие също беше избран, трябваше да чака специално разрешение, дори само за да влезе в пленарната зала.

В това си поведение Атанасова е последователна – когато е дошъл нейният избор, тя е гласувала за самата себе си. Подкрепила е и Белазелков при неговия избор. За сравнение Цвета Рангелова – неуспелият кандидат на "Възраждане" за КС, не е участвала в гласуванията нито в своя избор, нито за останалите претенденти, въпреки че е депутат и като такава имаше възможността да го направи.

Ето и гласуванията вчера - по групи и по отделни депутати:

 

 

Последвайте ни и в google news бутон