Quantcast

Медия без
политическа реклама

3 спасителни акции и 7 пострадали за два дни в Стара планина

Под връх Жълтец е загинал популярният диджей от Варна Тодор Желязков

03 Яну. 2021Обновена
Интернет

Лошите метеорологични условия и липсата на достатъчно подготовка отприщиха лавина от инциденти в Стара планина. Само за два дни на спасителите им се наложи да провеждат три акции за извличане на пострадали туристи. 7 души претърпяха трамви по заледените улеи на планината, планината взе и една жертва - диджеят от Варна Тодор Желязков.

Спасителните акции вчера преливаха от една в друга, след като в района на Северния Джендем в близост до Млечен чал закъсаха две групи гуристи. Инцидентите са станали на стръмни места със заледяване, като екипировката не се е оказала достатъчно добра.

"Първо имахме пострадал човек в същия район, който се е подхлъзнал и 500 метра е летял надолу в улея. Тази акция преля във втора с четири пострадали туристи след подхлъзвания", разказа пред bTV Марин Хитров, ръководител на спасителната акция на ПСС - Троян. "Те са били с екипировка, но само с котки, неопитни, подхлъзнали са се отвисоко и са се търкаляли, имат множество травми", разказа и Светослав Генков от ПСС-Ловеч. Спасителната акция по локализирането и транспортирането на постсрадалите е продължила вчера близо 8 часа, като в планината заради лошите условия се е наложило да се качат четири-пет групи спасители. "Адско е, лед и вятър, силен вятър", разказа спасителят Сергей Терзиев от Троян. В района на инцидента са се стекли и близки на пострадалите. 

Това е третата спасителна акция в района за последните три дни. Планината прибра и една жертва - алпинист с неподходяща екипировка е паднал от южната страна на Саръкая в събота и е загинал. "Съветвам всички туристи, които планират излет, просто да не си го помислят, защото е наистина жестоко", призова Марин Хитров.

По-късно стана ясно, че загиналият турист при вчерашния инцидент в района на връх Жълтец е Тодор Желязков, известен в музикалните среди като DJ Emotion. "От този връх (вр. Жълтец - бел.ред.), вчера 02.01.21 г., пада и загива Тодор Желязков, амбициозен, начетен, млад мъж от Варна, тръгнал със свой приятел (Жоро) от х. Тъжа, през вр. Ботев, през х. Добрила, до Беклемето за 2 дни. Запознахме се на вр. Ботев. Бордист. Изпадал в различни сложни ситуации, но оцелявал. Живот, изживян на пълни обороти, с максимални скорости. И ето тук, на този връх, намира смъртта си. С часове говорихме на върха. С часове Пламен ги разубеждаваше да не предприемат този безумен преход (преход, който щяха да правят за първи път), да не подценяват обстановката и факта, че не познават планината, че са с неподходящи за зимата обувки и без котки...", пише във Facebook Снежана Миронова, която, заедно със спътника си Пламен, очевидно не са успели да разубедят Тодор и приятелия му от намеренията им.

Фаталният инцидент се е случил още при слизането от вр. Жълтец - Тодор се подхлъзнал и е падал 300 метра надолу по заледения склон. По-късно е установена смъртта му, а днес спасителите се опитваха да свалят тялото му, заедно с още трима спасени туристи. Заради лошото време обаче тази акция бе прекратена. Родните музиканти вече изказват съболезнования към близките на загиналия диджей.

"Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа", заяви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев пред bTV. България е единствената държава в ЕС, която не разполага с медицински хеликоптер

Още по темата