Quantcast

Медия без
политическа реклама

В 22 района на София ще има люта битка на балотажа

В "Люлин" кандидатите на ПП/ДБ и на ГЕРБ влизат във финала с разлика от само 5 гласа

31 Окт. 2023Обновена
В район "Изгрев", където кметът Делян Георгиев бе на ръба да мине 50 на сто, също ще има втори тур.

В 22 района на София в неделя ще има оспорвани балотажи и само в два бе избран районен кмет още след първия тур на 29 октомври. Това показват окончателните резултати, публикувани от ЦИК. Действащият кмет на район "Средец" Трайчо Трайков от ПП/ДБ и "Спаси София" окончателно печели победата с 53,65 на сто от вота. Втори остава Венцислав Банчев от ГЕРБ с 13,12%.

В неделя няма да се гласува за районен кмет и в "Триадица", където Димитър Божилов от ПП/ДБ и "Спаси София" победи с 50,61 на сто. Вторият Себастиян Таджер от ГЕРБ има 13,67. Така на 5 ноември живеещите във всички останали столични квартали ще могат да гласуват, освен за кмет на Столична община, и за районен кмет.

Район "Изгрев" бе третият, в който вторият тур до последно бе на кантар. Почти до края сегашният кмет Делян Георгиев от ПП/ДБ и "Спаси София", който преди 4 г. бе избран като кандидат на БСП, имаше над 50 на сто от вота, но финалният му резултат е 47,34%. Неговият съперник от ГЕРБ, общинският съветник Диян Стаматов, влиза в балотажа с 18,07%. 

Интересен обрат се получи в район "Красна поляна", където почти до последно се очертаваше балотаж между ПП/ДБ/СС и БСП. В крайна сметка обаче действащият кмет Иван Чакъров от ГЕРБ качи резултата си и влиза в него втори с 21,98 на сто. Води Димитър Петров от ПП/ДБ и "Спаси София" с 27,11 на сто, а Георги Миланов от БСП остана трети с 20,47 на сто.

Обрат с последните обработени протоколи се получи и в район "Панчарево". Първоначално данните на ЦИК сочеха, че на балотаж отива Милена Алексиева от ПП/ДБ и "Спаси София" срещу съфамилничката си Евгения Алексиева от ГЕРБ. В крайна сметка обаче действащият кмет Николай Гюров измести Милена Алексиева с 18,55% и в неделя ще се изправи срещу кандидата на Бойко Борисов, която води с 42,57 на сто. 

До последно интрига имаше и във "Връбница". Дълго време резултатите на действащия кмет Младен Младенов от ГЕРБ, на Румен Костадинов от ПП/ДБ и "Спаси София" и на Венера Калева от БСП бяха почти равни около 23 процента. При напълно обработени протоколи до втория тур достигат Младенов с 28,95% и Костадинов с 21,95%.

Люта битка в неделя се очертава и в "Люлин", където след първия тур разликата между сегашния кмет Милко Младенов от ГЕРБ и Георги Тодоров от ПП/ДБ и "Спаси София" е само пет гласа в полза на претендента- 23,71 срещу 23,72%.   

ГЕРБ са извън балотажа в район "Студентски" ГЕРБ, където независимият действащ кмет Петко Горанов ще се бори с Еней Енчев от ПП/ДБ и "Спаси София" - 22,01 срещу 30,07%.

Балотаж ще има и в район "Банкя", който е отколешен бастион на партията на Бойко Борисов. Там кметът Рангел Марков все пак води убедително с 45,65%, а вторият участник е Антон Бранков от "Възраждане" - 19,42.

В "Красно село" до балотажа стигнаха Цвета Николаева от ПП/ДБ и "Спаси София"ПП, която е с 34,58 на сто, а действащият кмет Румен Русев от ГЕРБ е с 17,78%.

В "Подуяне" на втория тур ще се гласува за Петър Митев от ГЕРБ - 23,56%, или за Кристиян Христов от ПП/ДБ и "Спаси София"- 27,42 на сто.

В "Сердика" сблъсът ще е между Момчил Даскалов от ПП/ДБ и "Спаси София" с 28,25 на сто и действащият кмет Тодор Кръстев от ГЕРБ с 25,5%.

В "Лозенец" дейсващият кмет Константин Павлов от ПП/ДБ и "Спаси София" влиза в балотажа с 40,77 срещу Анджелина Тотева от ГЕРБ с 16,03 на сто.

В "Младост" битката ще е между Ивайло Кукуркин от ПП/ДБ и "Спаси София" - 36,25% и Юлиян Пейчев от ГЕРБ - 16,45%.

Във "Възраждане" кметът Савина Савова от ГЕРБ е с 24,06%, а Станислав Илиев от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 35,90 на сто. 

В "Оборище" преди балотажа бившият журналист от БНТ Георги Кузмов от ПП/ДБ и "Спаси София" води на Йоанна Драгнева от ГЕРБ с 45,03 на 16,96 на сто. 

В район "Кремиковци" в неделя ще се състезават действащият кмет Лилия Донкова от ПП/ДБ и "Спаси София" с 41,44 на сто срещу общинския съветник от ГЕРБ Борис Петров с 29,82 на сто. 

В "Овча купел" сегашният кмет Ангел Стефанов от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 32,71% на Борислав Тодоров от ГЕРБ с 17,40%. 

В район "Витоша" действащият кмет от ГЕРБ Теодор Петков влиза във финала с 28,71 на сто, а съперникът му Зарко Клинков от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 34,51. 

В "Слатина" сегашният кмет Георги Илиев от ПП/ДБ и "Спаси София" води с 45,99 на сто пред Борислав Борисов от ГЕРБ - 13,77%.

В "Надежда" кметът Димитър Димов от ГЕРБ води с 32,97 на сто пред Румен Димитров от ПП/ДБ и "Спаси София" с 22,71.

В "Илинден" отново действащият кмет Иван Божилов от ГЕРБ се явява на балотаж срещу претендента Емил Бранчевски от ПП/ДБ и "Спаси София"ПП - 28,28 срещу 27,95 сто.

В "Искър" кметът Ивайло Цеков от ГЕРБ изостава от съперника му Ясен Русев от ПП/ДБ и "Спаси София" - 21,44 срещу 25,2%. 

В "Нови Искър" сегашният кмет Даниела Райчева от ГЕРБ влиза в балотажа с голяма преднина от 40,57 на сто срещу независимия Владимир Владимиров - 24,48%. 

 

КОЙ ВЗИМА РАЙОНИТЕ ВЪВ ВАРНА И ПЛОВДИВ

Интересна картина се очертава в битката за районни кметове на Варна. С избрани на първи тур кметове са районите "Владислав Варненчик" и "Аспарухово", където кметовете ще са на ГЕРБ. На база 100 % от обработените протоколи в район "Младост" балотажът ще е между ГЕРБ и коалиция "Алтернатива на гражданите" с близки резултати- 22,06 % и 19,45 %. Кандидатът на "Възраждане" остана трети с резултат от 17,46 % от гласовете. В район "Одесос" балотажът ще е между ГЕРБ и ПП-ДБ с лека преднина на ГЕРБ. В район "Приморски" ролите са разменени – с най-висок резултат от 23,2 % е кандидатът на ПП-ДБ, който отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ (22,2%).

В Пловдив битката е между ГЕРБ и ПП-ДБ, както за голям кмет, така и за районните кметове с едно изключени – кметът на район "Източен", където с най-добър резултат на база 100 % обработени протоколи е кандидатът на ПП "Българска прогресивна линия" с 20,16%, следван от кандидата на ГЕРБ с 20,06 %. В районите "Тракия", "Западен", "Северен", "Централен" и "Южен" балотажът ще е между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ с преднина на ГЕРБ при всички райони.

Още по темата