Quantcast

Медия без
политическа реклама

2 г. след ремонта „Графа" нито е готов, нито е хубав

Плочки и шахти "потъват", а на мястото на книжния пазар стърчат голи перголи

2 год. след края на ремонта никой не знае дали и кога книжният пазар ще се завърне на площад "Славейков".

Две години след края на злополучния ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ и прилежащите пространства Столична община видимо продължава да няма желание или капацитет да довърши т.нар. Зона 2 от центъра на София и да я приведе във вида, в който тя трябваше да е според проекта на спечелилото конкурса архитектурно бюро "А.Д.А.". Обновлението на тази част от столицата приключи в края на май 2019 г. и струваше около 24.5 млн. лева на българските и европейските данъкоплатци. Дори след края на строителните дейности обаче останаха много неща за доизкусуряване и поправяне, макар че по замисъл районът около площад "Славейков", църквата "Св. Седмочисленици" и т.н. трябваше да се превърне в най-представителната част на града.  

На площад "Славейков" отдавна вече трябваше да са наредени квадратни „композиции от лят камък и кашпи“, на които гражданите трябваше да могат да седят, да чакат трамвая, както и да се любуват на обновения площад. За тези "композиции", всяка от които с цена от 8922 лв., "Сега“ писа нееднократно преди и след края на ремонта. В края се строителните дейности през май 2019 г. обаче се оказа, че проектът на студио „А.Д.А“ е невъзможен за реализиране, тъй като при разполагане според чертежите  пейките биха запречили трамвайната линия. Затова повечето „композиции“ бяха разчленени на съставните си части и бяха наредени като ковчези по площада. Точно като такива те продължават да стоят на "Славейков" и в момента. Всичко това се случва, въпреки че преди 2 години кметът Йорданка Фандъкова обеща да възложи на проектанта - арх. Иво Панталеев, да намери ново решение за разполагането на градската мебелировка. По същото време и със същия апломб Фандъкова обеща и на тези части от каменните композиции, които не разполагаха с дървена скара за сядане, да се монтира такава за удобство на хората.

Нищо от обещаното обаче не бе направено и най-вероятно никога няма да бъде. Голи и безполезни продължават да стърчат и т.нар. перголи, забити на мястото на някогашния книжен пазар. За тях първоначално бе казано, че ще бъдат с озеленяване върху таваните. Впоследствие Столичният общински съвет се отказа от тази идея. Вместо това той взе скандалното решение да разреши на собственото си дружество „Пазари Запад“ да постави под перголите 7 сергии, за които ще бъде платена бомбастичната цена от 331 000 лв. с ДДС или по 47 285 лв. на щанд. Разхищението на средства предизвика сериозно недоволство, поради което засега обществената поръчка на „Пазари Запад“ е поставена на трупчета. Така две години след края на ремонта Зона 2 в центъра на София нито е готова, нито е хубава. 

Въпреки че описаното пространство все още е в гаранционен срок, общото впечатление от него е за неподдържан, занемарен и силно замърсен район. Част от настилките по „Графа“ вече са разместени, има надигнали се плочки, на други места пък те потъват. Шахти и други съоръжения са пропаднали, а основата под трамвайното трасе, особено на кръстовищата, се руши. Изключително лошо е положението по "Графа" и след валеж. При обилен дъжд и сняг градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ продължава да се пълни и да задържа вода. Включително под и около пейките в градината, които стават неизползваеми.  

Още по темата