Медия без
политическа реклама

2 банки са дали на жена с фалшива карта по 50 000 лв. кредити

Тя била задържана, едва когато се поблазнила да получи и кредитна карта на името на използваната чужда самоличност

07 Септ. 2023
Илияна Кирилова

Две банки са предоставили потребителски кредити от по 50 000 лв. на жена под чуждо име и с фалшива лична карта. Това става ясно от официално съобщение на МВР.

Действия по разследването на престъплението стартирали след постъпила в отдел „Икономическа полиция“ - СДВР информация. В рамките на предприетите оперативни действия станало ясно, че жената е кандидатствала за два потребителски кредита от по 50 000 лева в две банкови институции, като се представяла под чужда самоличност и с неистинска лична карта, твърди полицията.

След одобрение на кредита, тя моментално се разпореждала средствата да бъдат прехвърлени по сметка на съучастника й в друга банка, който бързал да  усвои сумата, разказват от МВР.  В резултат на предприетото разследване жената била задържана в момент, когато се поблазнила да получи и кредитна карта на името на  използваната чужда самоличност.

43-годишната и съучастникът й – на 46 години, са задържани с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура те са привлечени като обвиняеми по образуваното досъдебно производство. Наложена са им мерки „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

От съобщението не става ясно как точно жената е успяла да излъже банките, след като картата е била неистинска и това се установява лесно при справка. Не става ясно и кои са конкретните банки.  

 

"СЕГА" припомня:

Само преди дни Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на трима мъже, изтеглили кредити в размер на 19 000 лв. от името на друг човек. За тях се разбра, че са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Те вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. "лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

Пробив в компютърни данни, ползвани от банка, е довел до източване на десеки хиляди левове от сметка при онлайн банкиране. Това сава ясно от официално съобщение на МВР.

В общи линии тяхната схема е с използване изцяло на възможността чрез мобилни приложения на определени компании да се отпускат онлайн кредити на физически лица, без необходимост за тяхното присъствие в банков офис. Основното изискване на тези интернет платформи е т.нар „лицева верификация” на клиента – самоличността му се потвърждава, като се въведат идентификационните данни от личната карта и се направи снимка на неговия образ. 

Сред предпочитаните жертви на извършителите са млади хора на възраст между 20 и 25 години. Най-често с личните им документи и снимка участниците в схемата се сдобиват под различни предлози, свързани с благотворителност – организиране на дарителска кампания за деца сираци, хора в неравностойно положение, с тежки здравословни проблеми и т.н. 

След преминаване на електронната идентификация на човека, от негово име се кандидатства за кредит в дадена банка, а отпусната сума се превежда в автоматично открита сметка. От нея, чрез интернет банкиране, парите се насочват към сметки на подставени лица, които извършват теглене от каса или АТМ.

Няколко седмици по-рано пък банков служител присвои над 500 000 лв от клиенти и опита да избяга зад граница. Той попълвал собственоръчно платежни нареждания от името на клиентите, след което прехвърлял сумите в различни сметки, до които имал достъп. След проведени бързи оперативно-издирвателни действия 25-годишният банков служител е задържан непосредствено преди да напусне страната, обяви МВР.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?