Медия без
политическа реклама

102 000 лв. са източени от банка при пробив в компютърните данни

Задържани са шестима души - мъже между 23 и 46 години

07 Март 2023
Илияна Кирилова

Пробив в компютърни данни, ползвани от банка, е довел до източване на десеки хиляди левове от сметка при онлайн банкиране. Това сава ясно от официално съобщение на МВР.

Първоначалното действие по разследването започнало след като потребител на онлайн банкиране сигнализирал, че 102 хиляди лева от разплащателната му сметка неправомерно били насочени към пет други банкови сметки на физически лица. "По предварителни данни операцията била осъществена чрез пробив и изменение на компютърни данни, ползвани от банкова институция", разказва МВР. 

По случая било образувано досъдебно производство, разследването по което е проведено под надзора на Районна прокуратура – Пловдив. По делото са извършени активни процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, обиски, разпознавания на лица, разпити на свидетели, изискани са множество документи и банкови справки.

В резултат са задържани шестимата участници в схемата – мъже на възраст между 23 и 46 години, които действали в съучастие и като помагачи. С постановление на наблюдаващия прокурор те са привлечени като обвиняеми, взета им е 72-часова мярка за неотклонение. След внесено днес в съда искане, на четирима от извършителите мярката е изменена в „задържане под стража”, а на останалите двама - „гаранция“ в размер на по 1000 лева.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?